Aνακοίνωση από το Σχέδιο Β για το Εurogroup

Σχέδιο Β, Aνακοίνωση για το χτεσινό Εurogroup

Καλώς μας ήρθε η Ενισχυμένη Εποπτεία, αλλιώς Τέταρτο Μνημόνιο…

Πρώτο, Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε χτες με μια γελοία, και κυρίως υβριστική και προκλητική δήλωση του γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί «Η ελληνική κρίση τέλειωσε σήμερα». Ας επισκεφτεί αυτός ο κύριος Άγιος Βασίλης μια ελληνική οικογένεια στις μεγάλες πόλεις ή στην ύπαιθρο για να δει μια στυγνή πραγματικότητα. Η ελληνική κρίση θα λήξει μόνον όταν η ελληνική οικογένεια θα ζει με ασφάλεια, χωρίς κίνδυνο να χάσει το διαμέρισμα στους πλειστηριασμούς, η κόρη ή ο γιός 30 ή 40 ετών θα έχει δουλειά, το μικρό θα μπορεί χωρίς στέρηση να μαθαίνει αγγλικά ή μπαλέτο, και το κυριακάτικο γεύμα δεν θα είναι της ντροπής.

Δεύτερο, Η απόφαση, για την οποία πανηγυρίζουν υποκριτικά Μοσκοβισί και Τσακαλώτος είναι τόσο αρνητική για το θέμα του χρέους, ώστε να μη ικανοποιεί στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε καν το ίδιο το αντιλαϊκό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τελικά μένει εκτός οικονομικού προγράμματος, γιατί δεν ικανοποιήθηκε ο όρος του για ελάφρυνση του χρέους. Την επόμενη βδομάδα που θα συνεδριάσει το ΔΝΤ, την υπόθεση της Ελλάδας θα την συζητήσει για πρώτη ουσιαστικά φορα μα βάση το άρθρο 4, δηλαδή για χώρες εκτός χρηματοδότησης του Ταμείου. Όπως γράφουν οι σημερινοί FinancialTimes, «η τελική συμφωνία αφήνει εκτός τα σχέδια που είχαν επεξεργασθεί κυβερνήσεις της Ε.Ζ. να συνδυασθεί η οικονομική επίδοση της Ελλάδας με μειώσεις του χρέους, μια ιδέα που πριν λίγο ήταν κεντρική για το πακέτο, αλλά περιθωριοποιήθηκε τις πρόσφατες εβδομάδες».

Τρίτο, Με μια ασύλληπτη επίδειξη εξευτελισμού του ελληνικού λαού και ποδοπάτησης κάθε έννοιας στοιχειώδους εθνικής κυριαρχίας «αποφάσισαν και διέταξαν» την δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, με την υποχρέωσή της για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% μέχρι το 2032 και 2,2% μέχρι το 2060, όταν δηλαδή οι νέες και οι νέοι των 30 ετών που δεν βλέπουν φως σε σχέση με το δικαίωμα στην εργασία θα έχουν γίνει 70ρηδες, στην ηλικία της σύνταξης. Ο πλεονασματικός προϋπολογισμός όμως είναι το υπ’ αριθμόν ένα αξεπέραστο εμπόδιο προκειμένου να βγει μια χώρα από την ύφεση, όπου προϋπόθεση είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών σε επενδύσεις και ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης.

Τέταρτο, Εξευτελιστική για τη χώρα μας και εκδήλωση αποικιακής νοοτροπίας είναι και η υπόσχεση ότι η Ευρωζώνη έχει τη μεγαλοθυμία να επανεξετάσει το χρέος της Ελλάδας το 2032 και να μας δώσει κάποιους μποναμάδες που δεν μπορεί σήμερα. Δεν παίρνουν καν υπόψη ότι το 2032 μπορεί να μη υφίσταται Ευρωζώνη ούτε καν Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέμπτο, Με την τελευταία δόση του δανείου του ESMκατά 15 δις ευρώ ανάλογη θα είναι και η επιβάρυνση του χρέους της Ελλάδας κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει πια τα 61,9 δις ευρώ! Δεδομένου ότι η Ελλάδα εξαναγκάζεται τα προσεχή χρόνια σε πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή το νέο χρέος δεν κατευθύνεται σε επενδυτικές ή κοινωνικές δημόσιες δαπάνες), σημαίνει ότι όλη αυτή η τεράστια επιβάρυνση προορίζεται όχι για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά για την εξυπηρέτηση του ήδη υπάρχοντος χρέους, είτε με τη μορφή πληρωμής τοκοχρεωλυσίων (3,3 δις ευρώ για το Δ.Ν.Τ. ή τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες)είτε με την δημιουργία διαθεσίμων (9,6 δις ευρώ), που μαζί με άλλα ποσά αποτελούν ουσιαστικά ένα είδος της περιβόητης «πιστοληπτικής γραμμής» (συνολικού ύψους γύρο στα 24 δις ευρώ) που ζητούσε ο Στουρνάρας και αρνιόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

‘Εκτο, Η χαριστική περίοδος των 10 ετών και η επιμήκυνση κατά 10 έτη του χρόνου εξόφλησης των δανείων δεν αφορά σε όλο τον δανεισμό 180 δις ευρώ της Ελλάδας, ούτε καν σε όλο τουλάχιστον τον δανεισμό από κοινοτικές πηγές, αλλά μόνο στον δεύτερο δανεισμό από τον EFSF, 96,6 δις ευρώ. Οι υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις των επομένων ετών μαζί με τις πιέσεις από ένα υποχρεωτικά υπερπλεονασματικό προϋπολογισμό ακραίας δημοσιονομικής αυστηρότητας, αποτελούν παγίδα σε κάθε εγχείρημα δημιουργίας μιας ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής στη χώρα μας.

Έκτο τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό, όλες αυτές οι ρυθμίσεις συνοδεύονται από τους «Έξι Άξονες Παρεμβάσεων της Ενισχυμένης Εποπτείας», που εγκρίθηκαν οριστικά στο Eurogroup, δεν δόθηκαν όμως στη δημοσιότητα καθαρά για λόγους παραπλάνησης της κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Θα ανακοινωθούν όμως σε λίγες μέρες από την Επιτροπή και, δυστυχώς, θα έχουμε μπροστά μας όλη την εφιαλτική εικόνα, που περιλαμβάνει νέα ακραία μέτρα για τις ιδιωτικοποιήσεις ενέργειας, υποδομών, Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, τα δημοσιονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Την πιο ειλικρινή δήλωση μετά το τέλος του Eurogroup την έκανε ο επικεφαλής του ESM Ρέκλινγκ, «Επικροτώ και χαιρετίζω την Ενισχυμένη Εποπτεία».
Το τέταρτο δημαδή Μνημόνιο.




Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54