Αθώοι οι εργάτες της ΕΛΒΟ – Έκθετος στο συνδικαλιστικό κίνημα ο πρόεδρος του ΕΚΘ

Αθώοι κρίθηκαν από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι δύο εργάτες της ΕΛΒΟ, Σταύρος Ναθαναήλ και Κώστας Σιτέλας, οι οποίοι δικάστηκαν για τη μήνυση που κατέθεσαν εις βάρος τους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ. Αφορμή για την μήνυση είχε σταθεί ανακοίνωση της παράταξης «Πρωτοβουλία για την Ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ» που συμμετέχουν οι δύο εργαζόμενοι, στην οποία ασκώντας κριτική στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους αποκάλεσαν «εργατοπατέρες». Τη μήνυση συνυπογράφουν οι Θόδωρος Αλιόγκας, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΕΛΒΟ, Θόδωρος Δημητριάδης, αντιπροέδρος, Δημήτρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας, Μάριος Τσελώνης,ταμίας, και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Εξώδικο από Παναγόπουλο που εθίχθη!...

Της μήνυσης είχε προηγηθεί εξώδικο τον Δεκέμβριο του 2014 το οποίο μάλιστα συνυπέγραφε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Μάλιστα οι υπογράφοντες καλούσαν τους δύο εργάτες -ως εκπροσώπους της παράταξης- να υπογράψουν «δήλωση μετάνοιας», με την οποία θα ανακαλούσαν και θα αναιρούσαν την πολιτική τους κριτική.

Η ακροαματική διαδικασία

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι μάρτυρες υπεράσπισης τόνισαν πως οι αναφορές του κειμένου δεν απευθύνονταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα και πως επρόκειτο για αξιολογικές κρίσεις, επιχείρημα που επανέλαβε και η υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Η υπεράσπιση επιπλέον δήλωσε πως οι συνδικαλιστικές διαμάχες δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο του ποινικού δικαίου και πως πρόκειται για αξιολογικές κρίσεις που δεν αναφέρονται ούτε σε συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά ούτε σε γεγονότα.

Υπέρ εργαζομένων εισαγγελέας και πρόεδρος δικαστηρίου

Ο εισαγγελέας τόνισε πως οι κατηγορούμενοι δεν είχαν υποκειμενικά αλλά ούτε και αντικειμενικά στόχο την τρώση της τιμής των εγκαλούντων, ενώ επιπλέον το κείμενο δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένα γεγονότα αλλά σε μια συγκυρία που πρέπει να την κρίνουμε βάση των κοινωνικών συνθηκών, πρόταση την οποία δέχτηκε και η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλέγγυων στους δύο εργαζόμενους, μετά των οποίων και συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ ν. Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί πως χθες στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε και άλλη μία δίκη που αφορούσε στον πλειστηριασμό της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ, κάτι όμως που απετράπη (εδώ).

Πηγή: alterthess.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18/12/2015 - 18:22