Σταθερά σε επιθετική ρητορική η Άγκυρα – Τι απαντά η Αθήνα

Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μετά από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος επανέλαβε τους λεονταρισμούς περί εισβολής στην Κύπρο.

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στη Λέσχη Βετεράνων της Τουρκίας, χαρακτήρισε «μάταιη» την προσπάθεια μετριασμού των Συνθηκών εγγυήσεων στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η χώρα του κινείται  βάσει συνειδητοποιημένου σχεδίου και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα ξανακάνουν ότι χρειαστεί αν χρειαστεί για να προστατέψουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, κάνοντας έμμεση σύνδεση με την τουρκική εισβολή του 1974 στο νησί.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι αρνήθηκαν τη δημιουργία κοινής επιτροπής για ταμείο υδρογονανθράκων, ζητώντας το δίκαιο διαμοιρασμό τους. 

Στον Χ. Ακάρ απάντησε ο υπουργός Άμυνας, δηλώνοντας ότι η Τουρκία πάσχει από σύνδρομο περικύκλωσης και ασφυξίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής άπτονται των αρμοδιοτήτων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά πρόσθεσε ότι το υπουργείο Άμυνας επεξεργάζεται αποφασιστική αντίδραση σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή, δεν φοβάται και δεν εκβιάζεται» είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος.


ΠΗΓ'Η ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54