«Πάρτε πίσω τον νόμο Κεραμέως»

Απόστολος Λυκεσάς


Μεγάλη φοιτητική πορεία στη Θεσσαλονίκη με αίτημα την επαναφορά του ασύλου στους πανεπιστημιακούς χώρους ● Φωνές και για παραίτηση του πρύτανη που

επιμένει να διαψεύδει την ΕΛ.ΑΣ. ● Θυελλώδης συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ, με αποχωρήσεις



Το φοιτητικό κίνημα που εμφανίστηκε μέσα στην πανδημία ως αντίδραση στον νόμο Κεραμέως φαίνεται ότι θα μείνει στους δρόμους μέχρι την κατάργηση του νόμου. Η αποφασιστικότητα αυτή κατατέθηκε και χθες στη Θεσσαλονίκη από 3 χιλιάδες και πλέον φοιτητές που διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης ζητώντας παράλληλα άνοιγμα των σχολών τους. Μία μέρα νωρίτερα η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ ήταν για άλλη μια φορά επεισοδιακή και σημαδεύτηκε από την αποχώρηση διαμαρτυρίας ομάδας καθηγητών που ζητούσαν να συζητηθεί ψήφισμα με αίτημα την άρση εφαρμογής του νόμου.

Στη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από τη βίαιη αστυνομική επέμβαση για εκκένωση της πρυτανείας, οι φοιτητές έδειξαν ότι οι ογκώδεις διαδηλώσεις του προηγούμενου μήνα θα συνεχιστούν και αυτόν, καθώς όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από την αστυνομική επέμβαση, αλλά αντίθετα έχουν πεισμώσει περισσότερο. Γι’ αυτό και η πορεία κατέληξε στην πλατεία της πρυτανείας όπου από χιλιάδες στόματα ακούστηκαν αιτήματα για παραίτηση του πρύτανη και διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα για κατάργηση του νόμου και επαναφορά του ασύλου στους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο άγαλμα του Βενιζέλου και της πορείας, η αστυνομική παρουσία ήταν εξαιρετικά διακριτική.

Μία μέρα νωρίτερα είχε συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στη διάρκεια της οποίας ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι δεν είχε καμία επαφή με την αστυνομία και έμαθε για την εισβολή την Πέμπτη 11/3 στις 6.30 π.μ. που του τηλεφώνησαν να πάει να παραλάβει το κτίριο διοίκησης. Μάλιστα, στην παρατήρηση πως στην επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας (στις 42 ερωταπαντήσεις) αναφέρεται ρητά ότι οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν την αστυνομία να μπει στις 11/3, ο κ. Παπαϊωάννου απάντησε «όχι, όχι!». Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Αρης Στυλιανού σχολίασε χαρακτηριστικά πως «χαίρομαι που λέει ψέματα η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προ.Πο. και όχι ο πρύτανης…».

Είχε ενδιαφέρον ότι ο αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων Ανδρέας Γιαννακουδάκης αναφέρθηκε εκτενώς σε… ζημιές που έγιναν τις οποίες εκτίμησε σε 65.000(!) ευρώ, προσθέτοντας και το σχόλιο ότι 290.000 ευρώ κόστισαν στο Δημόσιο οι χαμένες εργατοώρες των υπαλλήλων του κτιρίου διοίκησης που, ενώ πληρώθηκαν, δεν δούλεψαν! Συγκλητικός σχολίαζε πικρόχολα ότι δεν υπολόγισε και το κόστος πτήσης του ελικοπτέρου επί ώρες πάνω από το πανεπιστήμιο ή τις εργατοώρες των αστυνομικών που… δεν κλήθηκαν από το πανεπιστήμιο. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννακουδάκης είχε έτοιμο και power point με φωτογραφίες από το κτίριο διοίκησης, με εκτυπωτές που είχαν βλάβες (όχι πάντως σπασμένους), ότι χάθηκαν «ποντίκια» από υπολογιστές και φλασάκια από γραφεία. Κυρίως όμως έδειξε συνθήματα στην ταράτσα(!) της πρυτανείας και κάποια υβριστικά συνθήματα και σημειώματα για τον κ. Παπαϊωάννου, ένα «ρουφιάνοι» γραμμένο στο έδρανο του πρύτανη μέσα στην αίθουσα Συγκλήτου. Αναφέρθηκε επίσης ότι τα γραφεία ήταν ακατάστατα γιατί οι φοιτητές της κατάληψης είχαν… ανοιχτά παράθυρα!

Περίπου δέκα συγκλητικοί που έλαβαν μετά τον λόγο (Ζαρωτιάδης, Σπαθής, Βηδενμάγιερ, Παυλίδης, Μιχαηλίδης, Στυλιανού, Μαυροσκούφης, Συμεωνίδου, Παπαζάχος) σχολίασαν αρνητικά την είσοδο της αστυνομίας υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεσο-μακροπρόθεσμα επαναλειτουργία του Ιδρύματος χωρίς να αποσυρθεί ο νόμος 4777 που ευθύνεται για όλα αυτά. Απάντησαν κυρίως αντιπρυτάνεις (πλην Γιαννακουδάκη), που ήταν γενικώς βασιλικότεροι… της Κεραμέως. Τρεις ώρες αργότερα ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που έλεγε: «Η Σύγκλητος ζητάει από την Πολιτεία την απόσυρση –ή έστω την αναστολή– του πρόσφατου νόμου με τον οποίο προβλέπεται η μόνιμη παρουσία αστυνομικού σώματος μέσα στο Πανεπιστήμιο, εκτιμώντας ότι η σχετική ρύθμιση πυροδότησε τις αντιδράσεις που διατάραξαν τη λειτουργία του Ιδρύματος. Η Σύγκλητος επιφυλάσσεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα της φύλαξης και της ασφάλειας στους χώρους του».

Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, αποτρέποντας την έκφραση του σώματος επί της πρότασης, ενώ αντιπρυτάνεις και καθηγητές του κλίματος της διοίκησης τους κατηγορούσαν ως «συντονισμένους και οργανωμένους», για «πολιτικοποίηση, συνδικαλιστικά τερτίπια» κ.λπ., με αποτέλεσμα ο κ. Ζαρωτιάδης και άλλοι καθηγητές, μέσα σε κλίμα έντασης -ο κ. Γιαννακουδάκης επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Στυλιανού, ο οποίος του αντιγύρισε «ντροπή σου»- να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση «ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας».

Σε κάποιες σχολές του ΑΠΘ υπάρχουν πάντως καταλήψεις και σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΑΠΘ οργανώνουν στην πλατεία Χημείου μπαζάρ οικονομικής ενίσχυσης στις/στους συλληφθείσες/έντες στη ΣΘΕ (12.00) και συζήτηση με θέμα «Το πολιτικό νόημα του ασύλου» από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ (14.00), αλλά και εκδήλωση «Από την τηλεκπαίδευση στην τηλεργασία» στο αίθριο του Πολυτεχνείου (18.00).


Πηγή: efsyn.gr


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54