«H αλήθεια βρίσκεται #KapouStiMesi»: Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος, η οποία παρουσιάζει αντιφατικά συμπτώματα με πόνους στη μέση, στη λεκάνη και στο πίσω μέρος των μηρών. Οι πόνοι βελτιώνονται με την άσκηση και επιδεινώνονται με την ακινησία. Έτσι, οι ασθενείς παραπονιούνται για πρωινή δυσκαμψία, ενώ ο πόνος ή το πιάσιμο βελτιώνονται μέσω της κίνησης, μέχρι το
τέλος της ημέρας. Τα συμπτώματα επιστρέφουν στη χαλάρωση, στην ανάπαυση και κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, ωστόσο είναι πιο συχνή σε νέους άνδρες μεταξύ 20 και 45 ετών. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με τη νόσο περίπου 24.000 άνθρωποι ετησίως 2.


Η νέα εκστρατεία #KapouStiMesi, επικεντρώνεται στα αντιφατικά συμπτώματα της νόσου παρουσιάζοντας έναν νέο άντρα, ο οποίος «πονά το πρωί», αλλά είναι «καλά ως το βράδυ», ενώ προτρέπει όσους πιθανόν έχουν παρατηρήσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ρευματολόγο για να συζητήσουν αναλυτικά τα συμπτώματα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, δημιουργήθηκε και το microsite www.kapoustimesi.gr όπου το κοινό μπορεί να ανακαλύψει τα συμπτώματα της ιδιαίτερης αυτής νόσου, με έναν δημιουργικό και διαδραστικό ενημερωτικό τρόπο. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες καλούνται να βρουν τις κρυμμένες λέξεις/ συμπτώματα σε ένα κρυπτόλεξο και να συγκεντρώσουν πόντους. Κάθε πόντος από κάθε σύμπτωμα που βρίσκει ο παίκτης αντιστοιχεί σε ένα χρηματικό ποσό, το οποίο η Pfizer Hellas θα προσφέρει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν».


«Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους αρθρίτιδας που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη προκαλώντας έντονους πόνους κυρίως στη μέση επηρεάζοντας δραματικά την καθημερινότητα των πασχόντων. Προσβάλει το 0,7-1% των ενηλίκων στην Ελλάδα και εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία από 20-45 έτη. Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο κενό στην ενημέρωση αλλά και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου αλλά και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Χρέος της επιστημονικής κοινότητας αλλά και των Συλλόγων Ασθενών είναι η ενημέρωση τόσο του κοινού όσο και της πολιτείας για την σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.» εξηγεί η κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, γονέων, κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν» και Πρόεδρος Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης,