ΕΔΕ_14 Νοεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα»

14 Νοεμβρίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 

«Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα»

Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)


Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2023. Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φέτος, είναι «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα». Η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζει στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για Διαβήτη τύπου 2 με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης των διαβητικών επιπλοκών. 

Η ΕΔΕ επέλεξε ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό Οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη) το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της https://www.ede.gr/ και θα διανεμηθεί σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Κέντρα, πανελλαδικά.

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Β' Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ», αναφερόμενη στο μήνυμα της φετινής εκστρατείας, επισημαίνει ότι «πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Για τα άτομα που κινδυνεύουν από  Διαβήτη τύπου 2, η ενημέρωση και η αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της νόσου και των επιπλοκών της. Για τα άτομα με Διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών. Στην Ελλάδα, το συνολικό μέσο ετήσιο κόστος για κάθε άτομο με Διαβήτη και επιπλοκές υπολογίζεται σε 7.000 €, ενώ το 12% του προϋπολογισμού για την Υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός είναι οικονομικά αποδοτικός και κρίνονται αναγκαίες οι στρατηγικές πρόληψης».

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρει, επίσης, ότι για τους επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητη η βέλτιστη εκπαίδευση ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη. «Στη χώρα μας, τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία συνεχώς αποδυναμώνονται και υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας. Στόχος μας, ως επιστημονική εταιρεία, είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και η ύπαρξη εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας ώστε να επιτευχθούν υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, μείωση των επιπλοκών και μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας. Η θεσμοθετημένη, από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Διαβήτη δεν έχει λάβει ακόμη τη μορφή της οριστικής υλοποίησης, παρά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με εφαρμοστικές διατάξεις, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την ενεργοποίησή της και δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα εξειδίκευσης νέων γιατρών». 

Καταλήγοντας η κ. Μαυρογιαννάκη σημειώνει: «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χρειαζόμαστε γιατρούς άρτια εκπαιδευμένους, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Άμεσα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα Διαβητολογικά Κέντρα, να συσταθούν θέσεις εξειδικευομένων στον Σακχαρώδη Διαβήτη και να ξεκινήσει η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Καθηγητής Παθολογίας - Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», Μέλος του Δ.Σ. International Diabetes Federation (IDF) Europe, υπογραμμίζει τη σοβαρότητα του Σακχαρώδους Διαβήτη και τονίζει ότι: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια δύσκολα αντιληπτή και πολύπλοκη νόσος που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής. Εκτιμάται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, και το 29,1% από τα άτομα με Διαβήτη είναι αρρύθμιστα, ενώ το 12,4% του πληθυσμού εμφανίζει προδιαβήτη. Συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα συνδέονται με αυτή τη νόσο. Είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας να είναι εκπαιδευμένοι και ενήμεροι όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του Διαβήτη, προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους πάσχοντες από τη νόσο. Πραγματικά, η επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα του Διαβήτη πρέπει να ανανεωθεί και να ενισχυθεί, καθώς αυτός ο τομέας έχει αδικηθεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών και της έλλειψης προσωπικού. Αυτή η κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τα Διαβητολογικά Κέντρα και τα Διαβητολογικά Ιατρεία στη χώρα μας σε αποδυνάμωση και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών με Διαβήτη».

Τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2023, στηρίζουν οι εταιρείες  Boehringer Ingelheim και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly.

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ): Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία είναι Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1975 και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF-Europe). Επί 48 χρόνια, υπηρετεί με συνέπεια όλες τις διαχρονικές επιστημονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα, εκπαίδευση, γεγονός το οποίο την κατατάσσει σε σημαντικότατο θεσμικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της Διαβητολογίας στη χώρα μας. Παράλληλα, έχει διεξαγάγει Πανελλήνιες μελέτες για τον επιπολασμό του Σακχαρώδους Διαβήτη (Σ.Δ.) και των επιπλοκών του και έχει δημοσιεύσει αποτελέσματά τους σε διεθνή ιατρικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει στην «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου – Επιπολασμός Διαβήτη (ΕΜΕΝΟ)». Έχει εκδώσει βιβλία: Σύγχρονη Διαβητολογία, Οδηγός Διατροφής, Οδηγός για αντλίες ινσουλίνης. Από το 2011 εκδίδει κάθε χρόνο Ελληνικές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβήτη. Συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, με σκοπό τη χάραξη στρατηγικής για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη στήριξη των ατόμων με Διαβήτη από τις κοινωνικές δομές και το σύστημα Υγείας της χώρας, αλλά και για την πρόληψη του διαβήτη σε εθνικό επίπεδο. Οι πολύπλευρες δράσεις της την κατατάσσουν σε σημαντικότατο θεσμικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας και ειδικότερα της Διαβητολογίας στη χώρα μας. 
Ευρωπαϊκό Τμήμα Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη: Το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF-Europe) εκπροσωπεί τόσο τα άτομα που ζουν με διαβήτη όσο και τους επαγγελματίες Υγείας που ασχολούνται με τον διαβήτη στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει 70 Εθνικές Ενώσεις Διαβήτη σε 44 χώρες και στόχος της είναι να επηρεάζει την πολιτική των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αυξάνει την ευαισθητοποίηση του κοινού προς τα ζητήματα του διαβήτη, να ενθαρρύνει τη βελτίωση της Υγείας και την προώθηση της ανταλλαγής των καλύτερων πρακτικών και να παρέχει όσο το δυνατόν πιο υψηλής ποιότητας πληροφόρηση για τον διαβήτη σε όλη την Ευρωπαϊκή Επικράτεια.