Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας: «Άμεσα μέτρα για την έλλειψη αίματος»

Οι περικοπές στο σύστημα υγείας και στην αιμοδοσία, η ελλιπής στελέχωση και η έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής για το θέμα, έχουν επιφέρει πτώση της εθελοντικής προσφοράς αίματος.

Η Ομοσπονδία μας έχει πολλές φορές τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις προς όλες τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας για την επίτευξη του στόχου της επάρκειας και αυτάρκειας της χώρας μας σε αίμα καθώς και στις επιπτώσεις της έλλειψης αίματος στους θαλασσαιμικούς που παρατηρούνται συχνά σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό και που έχουν ως αποτέλεσμα:

  • Να δημιουργείται βλάβη στην υγεία τους
  • Να εντείνεται στο έπακρο η αγωνία τους τροφοδοτώντας την ανασφάλειά τους,
  • Να ανατρέπεται ο καθημερινός προγραμματισμός τους δεδομένου ότι οι περισσότεροι εργάζονται και έχουν δικές τους οικογένειες και
  • Να θίγεται ξανά και ξανά η αξιοπρέπειά τους όταν καλούνται επανειλημμένως να φέρουν αιμοδότες για να καλύψουν οι ίδιοι το κενό της πολιτείας.


Είμαστε στο σημείο που δεν επιτρέπονται αισιόδοξες και θεωρητικές απόψεις για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας. Απαιτείται σχεδιασμός και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους επόμενους δύο μήνες όπου και αναμένονται να υπάρξουν ελλείψεις λόγω των καλοκαιρινών αδειών και του επικείμενου ιού του Δυτικού Νείλου όπου πρώτα θα θίξουν τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.



Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αίματος πριν αυτές προκύψουν είναι απαραίτητη η κινητοποίηση της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την στράτευση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών αιμοδοτών, γιατί η επάρκεια αίματος είναι υπόθεση όλων μας.  

Ζητούμε από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υπηρεσίες:

-Να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και λήψη μέτρων για την επάρκεια αίματος και ιδιαίτερη πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

-Να εφαρμοστεί έγκαιρα ο Μοριακός Έλεγχος του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου έτσι ώστε να μην υπάρξουν μεγάλοι αποκλεισμοί αιμοδοτών.

Σ’ αυτή την προσπάθεια ζητάμε την άμεση ευαισθητοποίηση όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και την προσωπική σας στήριξη έτσι ώστε να προβληθεί η ανάγκη προσφοράς αίματος.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54