«Στη δουλειά & στον αγώνα»: Με οδηγό τον Τεμπονέρα, παλλαϊκό μέτωπο για ανατροπή ασφαλιστικού Κατρούγκαλου

Στη σημερινή εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» θέματα της εκπομπής είναι η μαύρη επέτειος τηςδολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα το 1991 από τον τότε πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα Γιάννη Καλαμπόκα, στο 3ο Λύκειο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, αλλά και η ασφαλιστική απορρύθμιση Κατρούγκαλου.

Μιλούν στην εκπομπή και στο Γιώργη Χρήστου, ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ Παναγιώτης Μούζιος, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΜΕΤΑ και πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού και το μέλος των ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ Δώρα Ξυπολιά.

Δ. Ξυπολιά

Η Δώρα Ξυπολιά, έχοντας ζήσει από κοντά τα γεγονότα στην Πάτρα το 1991, μιλά για το «ταξικό μίσος» του Καλαμπόκα, αλλά και για το ενωτικό πανεργατικό – παλλαϊκό μέτωπο που δημιουργήθηκε τότε και ανέτρεψε τόσο τη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση στην Παιδεία που προσπάθησαν να περάσουν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος όσο και την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς ο τότε αγώνας ήταν η απαρχή του τέλους της.

Αναφερόμενη στη νέα επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, μέσω των μνημονίων και όλων όσοι την υπηρετούν πιστά, η Δ. Ξυπολιά σημειώνει ότι είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη να δημιουργηθεί και πάλι ένα παλλαϊκό – πανεργατικό μέτωπο. «Μέσα από τέτοιους αγώνες ζει ο συναγωνιστής, σύντροφος Νίκος Τεμπονέρας», σημειώνει και συμπληρώνει:

«Στη συγκεκριμένη περίοδο που ζούμε, έπειτα από 6 χρόνια μνημονίων και καταστροφικής πολιτικής, λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού, που επιβάλλουν οι δανειστές και υλοποιούν πολύ πιστά και πρόθυμα οι ντόπιες κυβερνήσεις, είναι απαραίτητο ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός. Και ειδικά τώρα, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ο κόσμος της εργασίας απειλείται, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησεις, μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, παράδοση των τραπεζών σε ξένα funds, ακριβώς τώρα πρέπει να ξαναστήσουμε αυτό το παλλαϊκό μέτωπο, με οδηγό το Ν. Τεμπονέρα».

Και καταλήγει: «Ξέρουμε να το κάνουμε, δώσαμε μάχες και αγώνα εδώ και έξι χρόνια, και συνεχίζουμε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών».

Π. Μούζιος

Ο Παναγιώτης Μούζιος, από την πλευρά του, σχολιάζοντας το προσχέδιο της κυβέρνησης και του Κατρούγκαλου σημειώνει ότι «βάζει την οριστική “ταφόπλακα” σε ένα σύστημα ασφάλισης κοινωνικό και αναδιανεμητικό, και υιοθετεί πλήρως και απολύτως ένα σύστημα ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην «αφωνία», μέχρι στιγμής τουλάχιστον, του θεσμικού τους οργάνου, του ΤΕΕ και του πρόεδρου Γιώργου Στασινού, υπογραμμίζει πως «δυστυχώς, δεν έχει δείξει την απαιτούμενη εγρήγορση και την απαιτούμενη προσπάθεια για να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ασφαλισμένοι για αυτό που τους περιμένει, ώστε να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο μέτωπο αντίδρασης και αντίστασης».

«Ευελπιστώ», προσθέτει, «έστω και τώρα, στο και πέντε, να διαμορφώσουμε εκείνους τους όρους ενός πλατιού κινήματος αντίστασης, όπως αυτό του 1991, και να αποτρέψουμε την ψήφισή του, με όποιο κόστος για την κυβέρνηση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, τόσο ο ίδιος όσο και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θα συνεχίζει τις προσπάθειες για ένα κοινό μέτωπο αγώνα και αντίστασης με τα συνδικαλιστικά σωματεία και τα κοινωνικά κινήματα για την ανατροπή της αντασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Και στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο κατά της ασφαλιστικής απορρύθμισης, που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ το Σάββατο 16 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ομονοίας.

Δ. Στρατούλης

Όλοι & όλες στους δρόμους και «στους αγώνες, για να σταματήσουμε και να αποτρέψουμε, όχι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, αλλά το νέο κύμα λεηλασίας και κατεδάφισης των συντάξεων που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Κατρούγκαλου και που ουσιαστικά είναι προτάσεις των δανειστών, καθώς βασίζονται στο 3ο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι», τονίζει από την πλευρά του -μιλώντας στην εκπομπή- ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιγράφει το «μάρμαρο» που θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, όπως, π.χ., οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι συνταξιούχοι, και αναφερόμενος στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, που προτείνεται μέσω της νέας ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης», υπογραμμίζει πως «αυτό είναι αρχή ιδιωτικής, κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης· δεν είναι αρχή δημόσιας ασφάλισης».

«Να πάρει πίσω όλες τις προτάσεις του. Να μην περάσει το σύνολο αυτών των προτάσεων της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό, που κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση», συμπληρώνει, και επισημαίνει: «κατά την άποψή μου, ένας δρόμος υπάρχει: ο δρόμος του αγώνα, ο δρόμος της αντίστασης, ο δρόμος της εξέγερσης, που πρέπει να είναι όμως συντονισμένος, διότι θίγονται όλοι οι κλάδοι και όλα τα τμήματα του λαού μας και της νεολαίας μας. Πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά».

Δ. Σπανού

«Δεν προλαβαίνουμε να μετρήσουμε τις μειώσεις» που προβλέπονται στο προσχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, τονίζει από την πλευρά της η Δέσποινα Σπανού, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΜΕΤΑ.

Σχολιάζοντας τα περί Εθνικής Σύνταξης, τονίζει πως «όπου υπάρχουν συστήματα με Εθνική Σύνταξη είναι καθαρά νεοφιλελεύθερα συστήματα» που ενισχύουν την ιδιωτική ασφάλιση. Και αυτοί που το έφτιαξαν το συγκεκριμένο προσχέδιο έχουν στόχους, προσθέτει, εξηγώντας ότι «δεν τους ενδιαφέρει η αποτελεσματικότητα, αλλά έχουν ως στόχο να ολοκληρώσουν την πλήρη ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Αυτό είναι πολιτική επιλογή και η παρούσα κυβέρνηση και οι δανειστές έρχονται να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ότι δηλαδή δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, συνεχίζει και σημειώνει: «Αυτό φυσικά θα έχει ως συνέπεια όχι μόνο την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, αλλά και την εισφοροδιαφυγή και την «άνθηση» της ιδιωτικής ασφάλισης».

Πέραν αυτού, καταλήγει, η αύξηση των εισφορών βγάζει απέξω από το επάγγελμα πάρα πολλούς επαγγελματίες, μηχανικούς, αγρότες κτλ., με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας αλλά και αυτής της ίδιας της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας.

youtube-meta-video



Περισσότερα στο ergasianet.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54