Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τη «Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών» (TiSA)

Σε δήλωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τη «Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών» (TiSA), αναφέρει:

«Η "Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών" (TiSA), που συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, συνδέεται στενά με τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ΕΕ - ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) και με σειρά άλλων διεθνών διακρατικών συμφωνιών, οι διαπραγματεύσεις για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η CETA (Εταιρική Συμφωνία ΕΕ - Καναδά) και η TTP (Εταιρική Συμφωνία χωρών του Ειρηνικού). To KKE καταψήφισε το κείμενο των συστάσεων του Ευρωκοινοβουλίου και δεν μπήκε στη συζήτηση τροπολογιών δήθεν για τη βελτίωση άλλης μιας διακρατικής συμφωνίας - έκτρωμα για τους λαούς.

Η TiSA, όπως και οι άλλες ομοειδείς συμφωνίες, σαρώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα, κάθε μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, που υποτάσσονται στην επιδίωξη της μέγιστης κερδοφορίας των ευρωενωσιακών και των άλλων μονοπωλιακών ομίλων που ανταγωνίζονται σφοδρά για τον έλεγχο των πλήρως απελευθερωμένων αγορών. Υπηρετούν την ανάγκη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για διείσδυση σε νέες αγορές, παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο και παραδίδοντας βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η Υγεία, η ύδρευση κλπ, στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Ούτε η TiSA, ούτε καμία από τις άλλες συμφωνίες απελευθέρωσης των αγορών μπορούν να διορθωθούν με όρους και τροπολογίες. Όσοι επιχειρούν να πείσουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούν να μετατραπούν σε φιλολαϊκές, εξαπατούν τους λαούς και επιχειρούν να χειραγωγήσουν την αντίθεσή τους σε αυτές.

Εκτός από τη στήριξη των άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, παρά τις επιμέρους κριτικές τους, χαρακτηριστικές είναι οι τροπολογίες που πρότεινε η ομάδα της GUE κι υπογράφουν και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνουν ότι "η TiSA μπορεί και να μη χρειάζεται", γιατί οι αγορές υπηρεσιών είναι ήδη επαρκώς απελευθερωμένες και επομένως αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι τροποποιήσεις στο έδαφος της GATS και του ΠΟΕ (!). Αλλού ζητάνε την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις και σε άλλες ανησυχούν γιατί κινδυνεύουν τα πρότυπα υπηρεσιών της ΕΕ (!!). Αυτός είναι ο βρώμικος ρόλος του οπορτουνισμού και της νέας σοσιαλδημοκρατίας. Στο όνομα των δήθεν βελτιώσεων οδηγούν τους λαούς από άλλο δρόμο στην αποδοχή της TiSA, της ΤΤΙΡ κλπ, στην αποδοχή της απελευθέρωσης της αγοράς, προβάλλοντας την αντεργατική βαρβαρότητα της ΕΕ ως πρότυπο. Όλα αυτά γιατί στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών στην αντιπαράθεσή τους με τα αντίπαλα μονοπώλια, γιατί πάνω από όλα υπερασπίζονται την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το ΚΚΕ απορρίπτει την TiSA και τις συμφωνίες "δίδυμες αδελφές" της, καλεί το λαό να γυρίσει την πλάτη του στις δυνάμεις που θέλουν να τον στοιχίσουν πίσω από τις σημαίες των εκμεταλλευτών του, να εντείνει την πάλη του για να ανατραπούν αυτές οι συμφωνίες, μαζί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους»




από τον 902
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54