«Πάντρεμα» της UniCredit με την Alpha Bank για Ελλάδα και Ρουμανία UPD

Προσφορά 1 δισεκατομμυρίου της ιταλικής Unicredit για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (9%) στην Alpha Bank.

ΗAlpha Services and Holdings S.A. («Alpha»), 100% μητρική της Alpha Βank S.A. και η UniCredit S.p.A («UniCredit») ανακοινώνουν την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν στους βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση της UniCredit Romania και της Alpha Βank Romania S.A. («Alpha Βank Romania»), μέσω της οποίας δημιουργείται η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού.

Η ιταλική πολυεθνική του χρηματοπιστωτικού τομέα υπέβαλε σήμερα προσφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ») για την αγορά, σε συμφωνία με τη στρατηγική και τις διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ, του συνόλου των μετοχών που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ στην Alpha, ύψους 9%. Η συναλλαγή θα έχει αμελητέο αντίκτυπο στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 της UniCredit, αναφέρουν αναλυτές.

Εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το 2024, υπό την αίρεση της προηγούμενης ολοκλήρωσης του ελέγχου δέουσας επιμέλειας (due diligence process), της λήψης των σχετικών εταιρικών αποφάσεων για τη συγχώνευση καθώς και όλων των προβλεπόμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και συναινέσεων, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η συμφωνία έχει δύο προβλέψεις σε ό,τι αφορά στον ρόλο της Alpha Bank. Αφενός, αναμένεται να διατηρήσει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου στη νέα οντότητα και αφετέρου να λάβει χρηματικό τίμημα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το τελικό ύψος του τιμήματος υπόκειται σε προσαρμογές βάσει των ευρημάτων του ελέγχου δέουσας επιμέλειας, που σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, εάν υφίσταται.

Βασικοί όροι της συμφωνίας είναι:

  1. Η εξαγορά από την UniCredit του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της AlphaLife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία («AlphaLife»), 100% θυγατρικής εταιρείας ασφάλισης ζωής της Alpha που δραστηριοποιείται στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων,
  2. Η διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες στην Ελλάδα.

Πανηγυρισμοί Χατζηδάκη

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε πανηγυρική δήλωση με την οποία χαιρέτησε την απόφαση της :

«Η Κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται. Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς την οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γ. Στουρνάρας

Mε αφορμή τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε τα ακόλουθα :

«Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Bank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όλη την ευρωζώνη».

Δήλωση και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

«Τα θετικά νέα της οικονομίας συνεχίζονται με την UniCredit να επενδύει στην AlphaBank. Μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που -μετά από 17 χρόνια- επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποδεικνύει ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου».

Επικροτεί και το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ανακοίνωση του, καλωσορίζει και επικροτεί τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Alpha Services and Holdings A.E. («Alpha»), 100% μητρική της Alpha Bank A.E. («Alpha Bank») και της  UniCredit S.p.A («UniCredit») σε σχέση με τη συγχώνευση των εργασιών τους στη Ρουμανία και τη στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, και επιβεβαιώνει τη λήψη προσφοράς από την Unicredit για την αγορά όλων των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Alpha.

«Το ΤΧΣ θα εξετάσει, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του που θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, αυτήν την προσφορά στo πλαίσιο της Στρατηγικής Αποεπένδυσης, η οποία (προσφορά) θεωρείται ιδιωτική πώληση και περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία. Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους όρους της προσφοράς είναι εμπιστευτικά και οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτεί τη συναίνεση των μερών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Θετική αποτίμηση και από τον Σύλλογο των εργαζομένων

Ως την πιο θετική εξέλιξη για την Alpha Bank και φυσικά για το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου, χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank την «υποβολή προσφοράς από την Uni Credit προς το ΤΧΣ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που κατέχει σήμερα στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών με παράλληλη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η μεγάλη αυτή συμφωνία είναι η πιο μεγάλη επένδυση από χρηματοπιστωτικό οργανισμό του εξωτερικού που γίνεται στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια.

Η συνεργασία Alpha Bank και Uni Credit σημαίνει εισαγωγή τεχνογνωσίας και προσφοράς νέων προϊόντων σε όλα τα επίπεδα. Τώρα πια η Alpha Bank επανέρχεται στη θέση που της ανήκει δηλ. του πρωταγωνιστή στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα διευρύνονται οι θέσεις μας στο εξωτερικό με τη συγχώνευση των δύο Τραπεζών στη Ρουμανία που αναδεικνύουν την Τράπεζα στις κυρίαρχες τραπεζικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια».

Και καταλήγει «με την ανακοίνωση αυτής της τεράστιας συμφωνίας ένα είναι βέβαιο: Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank έχουν προοπτική και ρόλο στην επόμενη μέρα διασφαλίζοντας στην πράξη τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank χαιρετίζει αυτή τη μεγάλη συμφωνία και συγχαίρει δημόσια τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Ψάλτη και το επιτελείο του».