Αλέξης Τσίπρας: «Στην Ελλάδα με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχθηκε ύβρις απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες»

Με τον Βέρνερ Φάιμαν συναντήθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση του καγκελαρίου της Αυστρίας, στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης «για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου», τονίζοντας ότι «δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».

«Απέκτησα έναν καινούργιο φίλο, προσωπικά για εμένα και για την Ελλάδα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ότι με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα διαπράχθηκε ύβρις απέναντι σε εκατομμύρια Έλληνες, με την ελληνική ολιγαρχία να αφήνεται στο απυρόβλητο. «Ηρθε η ώρα για τη Νέμεσι, την τιμωρία. Αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού» επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι σύντομα η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει σε διαβούλευση με τους εταίρους συγκεκριμένο σχέδιο για άρση του προσωρινού αδιεξόδου και εφαρμογή του νέου τετραετούς προγράμματος για την ανάπτυξη, διευκρινίζοντας ότι: «Το σχέδιο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».

Όπως εξήγησε το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα- γέφυρα από τις 28 Φεβρουαρίου ως την 1η του Ιούλη, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό με αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις, που θα σηματοδοτήσουν οριστική ρήξη με το παρελθόν της χώρας, τονίζοντας ότι μόνο η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να τις φέρει σε πέρας γιατί δεν έχει βαρίδια του παρελθόντος.

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει σοβαρός λόγος μη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, παρά μόνο πολιτικοί λόγοι. Η πολιτική επιλογή επιμονής στο λάθος και άρνησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Αν για τέτοιους λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα πρόκειται για απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα ως Ιφιγένεια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εκτέλεση της Ιφιγένειας όχι μόνο δε θα φέρει ούριο άνεμο στα πανιά της Ε.Ε. αλλά θα φέρει ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Πρόσθεσε επίσης ότι: «Στην Ελλάδα με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε διαπράχθηκε ύβρις απέναντι σε εκατομμύρια πολίτες με την ελληνική ολιγαρχία που αφέθηκε στο απυρόβλητο. Και ήρθε η ώρα να βρει τη Νέμεσι, την τιμωρία. Αυτή ήταν η επιλογή του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να βρεθεί μια λύση μεταξύ αυτού που είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα στο παρελθόν και σε αυτό που προτείνει η νέα ελληνική κυβέρνηση με τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας επέμεινε ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη συνδρομή όλης της Ευρώπης και δομές που θα στραφούν κατά όλων των ατασθαλιών του παρελθόντος: «Δε μπορεί κανείς να σώζει τις τράπεζες με τεράστιες προσπάθειες, αλλά ταυτόχρονα αυτή η δύναμη να μη στραφεί και κατά της φοροδιαφυγής για μεγαλύτερη ανάπτυξη ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων και να υπάρξουν εγγυήσεις για τους ανθρώπους της Ευρώπης, που πλήττονται από την ανεργία και περιμένουν προοπτικές», είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54