Παιδιά στην Ισπανία με «σύνδρομο Λυκανθρώπου» από μολυσμένο φάρμακο

Σάλο έχει προκαλέσει το φαρμακευτικό σκάνδαλο στην Ισπανία που αφορά στη χρήση ενός μολυσμένου φαρμάκου, το οποίο προκάλεσε υπερτρίχωση (γνωστό και ως σύνδρομο του Λυκανθρώπου) σε τουλάχιστον 16 παιδιά. 

Τα παιδιά, στην πλειονότητά τους βρέφη, εμφάνισαν υπετρίχωση αφού έλαβαν ένα φάρμακο αλλοιωμένο με μινοξιδίλη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αλωπεκίας. Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων, στα μέσα Ιουλίου, απέσυρε από την αγορά πολλές παρτίδες από τα επικίνδυνα σκευάσματα της εταιρείας Farma-Química Sur SL, που εδρεύει στη Μάλαγα, ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που είχαν ήδη κάνει χρήση του φαρμάκου. Πρόκειται για μολυσμένη ομεπραζόλη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της παλινδρόμησης και της δυσπεψίας.

 

Αν και οι παρενέργειες ήταν πολύ σοβαρότερες από αυτές που αρχικά είχαν εκτιμηθεί, το θετικό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες η κλινική εικόνα των παιδιών βελτιώθηκε σημαντικά όταν σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως βάσει όσων αναφέρουν οι Ισπανικές αρχές το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο στα παιδιά και όχι στους ενήλικες που έλαβαν το εν λόγω φάρμακο.

Όπως αναφέρει η El Pais, έχει ήδη δοθεί οδηγία στους γονείς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν τα παιδιά τους έχουν λάβει το φάρμακο, ανεξάρτητα αν έχουν εμφανίσει υπερτρίχωση. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι περίπου 50 παρτίδες του φαρμάκου, που έχουν διοχετευτεί σε 30 φαρμακεία της Ανδαλουσίας, είναι μολυσμένες με μινοξιδίλη, ενώ η Farma-Química Sur έχασε την άδεια λειτουργία της και δεν μπορεί να παράγει, να εισάγει ή να διανέμει φάρμακα.

Τι είναι το σύνδρομο του λυκανθρώπου

 
 
 

Η υπερτρίχωση ή «σύνδρομο λυκάνθρωπου» είναι σύμπτωμα που εκδηλώνεται με υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την έκταση της υπέρμετρης τριχοφυΐας, διακρίνεται σε δύο περιπτώσεις: την ολική υπερτρίχωση και την τοπική υπερτρίχωση. Παρουσιάζεται σε άτομα από τη γέννησή τους ή αργότερα στη ζωή τους. Ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις γίνονταν γνωστές στο παρελθόν, κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, όταν προβάλλονταν στο τσίρκο και σε «σόου φρίκης» (freak shows).

Οι επιλογές θεραπείας είναι περιορισμένες και τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι πάντα ικανοποιητικά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 πηγή tvxs
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54