Συνεχίζονται οι τουρκικές απειλές για τους πρόσφυγες – Anadolu: Περιπολίες Τουρκίας και ΗΠΑ στη Β. Συρία

Την απειλή ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες αν δεν πάρει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, επανέλαβε χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πως θα σηκώσει η Τουρκία το βάρος 4 εκατ. προσφύγων;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα».
Επανέλαβε την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών του 2016.
Ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας μαζί με τις ΗΠΑ στην ΒΑ Συρία.


Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνενώθηκαν σήμερα με αμερικανικά στην περιοχή Ακτσάκαλε.

όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Reuters, τουρκικά στρατιωτικά εξοπλισμένα οχήματα διέσχισαν σήμερα τα σύνορα και εισήλθαν στη βορειοανατολική Συρία για να αρχίσουν τις προγραμματισμένες κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας που έχουν στόχο την εγκαθίδρυση μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων με βάση τη συμφωνία της 7ης Αυγούστου.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι οχήματα με τουρκικές σημαίες ενώθηκαν με αυτά που φέρουν σημαίες των ΗΠΑ στη Συρία σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων ανατολικά της τουρκικής συνοριακής πόλης Ακτσάκαλε, κοντά στην συριακή Τελ Αμπιάντ.

Η περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη ελέγχεται κυρίως από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).




πηγή ΑΠΕ, ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54