Καταδικάζει η Ε.Ε. το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής (12-13 Δεκεμβρίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα, κύκλοι της ΕΕ τονίζουν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ συντασσόμενοι με τις ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, τη Δευτέρα (09/12), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έθεσε ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή «των δύο άκυρων μνημονίων» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης και ζήτησε τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αναφέρθηκε στην ευθεία παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας κα ανέδειξε το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα ζήτησε «τη ρητή καταδίκη και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δε συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φορ ντε Λάινεν εξέφρασε τη στήριξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Σύμπνοια απόψεων διαπιστώθηκε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκλήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο.


Πηγή :// ΕΦ.ΣΥΝ //

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54