Εκατοντάδες «αγωγές Tylenol» έχουν ήδη κατατεθεί εναντίον εμπόρων λιανικής πώλησης και κατασκευαστών ακεταμινοφαίνης – αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε σύντομα να φτάσει τις χιλιάδες, σύμφωνα με δικηγόρο που μίλησε στο The Defender

Απο το 2014 προειδοποιούσαμε για την παρακεταμόλη.

Στο άρθρο Αυτισμός ασθένεια ή δηλητηρίαση;

»Το Tylenol είναι δημιουργία των Mc Neil Laboratories μιας επιτυχημένης επιχείρησης που ξεκίνησε από “φαρμακείο” το 1879 για να πωληθεί ως φαρμακευτική πλέον εταιρεία 100 χρόνια μετά στην Johnson & Johnson το 1978. Το tylenol ή Acetaminophen ή ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗ (Depon & Panadol ) συντέθηκε από τον Joseph Freiher von Mering το 1909.
Αν και ο ίδιος το συνέδεσε με την μείωση του πόνου και του πυρετού , πρότεινε περισσότερες έρευνες για την αναλγητική και αντιπυρετική του δράση.

Η σύνδεση της παρακεταμόλης με τον αυτισμό προήλθε από τη σύγκριση μεταξύ της πρακτικής των Κουβανών ιατρών, έναντι των συναδέλφων τους Αμερικανών κάτι που επισημάνθηκε από τον Δρ William Show PhD.
Ο εμβολιασμός στην Κούβα ανέρχεται στο 99.7% του πληθυσμού για την ιλαρά έναντι 90% στις ΗΠΑ αλλά ο ρυθμός αυτισμού είναι 300 φορές χαμηλώτερος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δρ Show η διαφορά είναι στην αντιμετώπιση του πυρετού.
Ενώ στη Κούβα ο πυρετός θεωρείται φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο και δεν δίνουν αντιπυρετικά παρά μόνο σε υπέρβαση των 38.9 Κελσίου και ποτέ παρακεταμόλη. Στην Αμερική όπως απλά ανέφερε η Mάρσυ, το τυλενόλ ήταν το κύριο αντιπυρετικό μιας και θεωρείται ακόμη και σήμερα “ ασφαλές.
Η κατανάλωση παρακεταμόλης στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
»

Εκατοντάδες « αγωγές Tylenol » έχουν ήδη κατατεθεί κατά εμπόρων λιανικής πώλησης και κατασκευαστών, οι οποίες αγωγές ισχυρίζονται ότι πουλούσαν προϊόντα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη σε έγκυες γυναίκες, γνωρίζοντας ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Ο αριθμός των αγωγών θα μπορούσε σύντομα να φτάσει τις χιλιάδες, σύμφωνα με δικηγόρο που μίλησε στο The Defender.

Ο δικηγόρος W. Mark Lanier περιέγραψε τις αγωγές – οι οποίες ισχυρίζονται ότι η χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ASD) και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD) – ως «μερικές από τις πιο σημαντικές αγωγές υγείας που εκκρεμούν στο οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή».

 

Ο Lanier, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Lanier Law Firm με έδρα το Χιούστον που εμπλέκεται σε πολλές αγωγές διαφορών προϊόντων υψηλού προφίλ, είπε στο The Defender:

«Ο αυτισμός και τα ζητήματα ανάπτυξης της ψυχικής υγείας ή ψυχικής ανάπτυξης, αγγίζουν έναν τεράστιο αριθμό Αμερικανών. Πιστεύουμε ότι η επιστήμη δείχνει ότι η λήψη Tylenol μπορεί να προκαλέσει πολλά από αυτά τα προβλήματα, τελεία και παύλα. Πιστεύουμε ότι η επιστήμη το υποστηρίζει, πιστεύουμε ότι η βιολογία το υποστηρίζει και είμαστε πρόθυμοι να το αποδείξουμε αυτό σε ένα δικαστήριο.

«Ο στόχος εδώ δεν είναι να αποσυρθεί η Tylenol από την αγορά. Ο στόχος εδώ είναι να τεθεί μια προειδοποίηση, ώστε οι γιατροί και οι μέλλουσες μητέρες να είναι σε θέση να λάβουν μια έξυπνη απόφαση σχετικά με τους κινδύνους στους οποίους θα εκθέσουν το παιδί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Η Δικαστική Επιτροπή των ΗΠΑ πολυδικαστικές υποθέσεις (JPML) στα τέλη του περασμένου έτους διόρισε την Ανώτερη Περιφερειακή Δικαστή των ΗΠΑ Denise Cote να επιβλέπει τον αυξανόμενο αριθμό αγωγών που ασκούνται από οικογένειες, με αποτέλεσμα όλες οι αγωγές να μεταφερθούν στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Η δικαστής Cote διόρισε τον περασμένο μήνα έναν ειδικό δικαστή για να προεδρεύει σε όλες τις ομοσπονδιακές αγωγές Tylenol για αυτισμό και ΔΕΠΥ.

Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι οι λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, CVS, Walgreens και άλλων, διαφήμιζαν ψευδώς ότι τα προϊόντα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη ήταν ασφαλή για έγκυες γυναίκες και δεν τις προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενέχουν για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αναμένονται επίσης αγωγές κατά της Johnson & Johnson για τον φερόμενο ρόλο της στην ενθάρρυνση της ευρείας χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία θα μπορούσε να ανεβάσει τον αριθμό σε χιλιάδες.

Τα προϊόντα που περιέχουν την δραστική ουσία περιλαμβάνουν το Tylenol, Apotel, Algine, Algocit, Algon, Apyrecin, το Alka-Seltzer Plus, το Depon, Depoforte, Comtrex Gold, Buscopan Plus, Biocetamol, Condalair, Bronchogrip, DayQuil, το Excedrin, το Goody’s, το Mucinex, το NyQuil, το Robitussin και ορισμένα ισοδύναμα γενόσημων και εμπορικών σημάτων.

Οι αγωγές ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα αυτά έχουν διατεθεί στην αγορά ως ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες από τη δεκαετία του 1950, παρά την ύπαρξη δεκάδων μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους και δείχνουν ότι η ακεταμινοφαίνη ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις έγκυες γυναίκες και τα αγέννητα παιδιά.

Οι αγωγές ασκούνται για λογαριασμό παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών που διαγνώστηκαν με Αυτισμό μεταξύ 1 και 10 ετών και παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών που διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ μεταξύ 8 και 14 ετών.

Ο The Defender εξέτασε ορισμένες από τις εκκρεμείς επί του παρόντος αγωγές που διατυπώνουν τέτοιους ισχυρισμούς και την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τους κινδύνους της ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μίλησε με έναν από τους δικηγόρους που ασχολούνται με τις αγωγές Tylenol.

«θα μιλάμε για χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες» υποθέσεις

Ο Lanier, ένας από τους δικηγόρους που διορίστηκαν ως επικεφαλής σύμβουλος στην πολυμερή δίκη Tylenol (MDL), δήλωσε στο The Defender: «Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο είμαστε στις εκατοντάδες που έχουν κατατεθεί. Νομίζω ότι όταν όλα θα έχουν τελειώσει, θα μιλάμε για χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις».

Ο Lanier δήλωσε στο The Defender ότι η MDL και οι εν εξελίξει υποθέσεις χωρίστηκαν σε δύο τμήματα. Ο ίδιος εξήγησε:

«Το πρώτο τμήμα είναι αυτό που επικεντρώνεται στην επιστήμη. Η επιστήμη επιβεβαιώνει πραγματικά την αλήθεια ότι η Tylenol μπορεί να είναι αιτία αυτών των προβλημάτων ανάπτυξης του εγκεφάλου.

«Αν είναι έτσι, τότε το επόμενο στάδιο γίνεται αυτό της προσπάθειας να κατανοήσουμε τι γνώση είχαν οι εταιρείες, ήταν οι εταιρείες υπεύθυνες για τον τρόπο με τον οποίο διακινούσαν τα προϊόντα στην αγορά, για τον τρόπο με τον οποίο προειδοποιούσαν για τα προϊόντα και για το είδος των ζημιών που υπέστησαν οι άνθρωποι ως αποτέλεσμα».

Τον Ιούλιο του 2022, αρκετοί κατασκευαστές φαρμάκων και έμποροι λιανικής αντιτάχθηκαν ανεπιτυχώς στη συνένωση των ετερόκλητων αγωγών ASD και ADHD , ισχυριζόμενοι ότι δεν είχαν υποβληθεί ακόμη αρκετές υποθέσεις που να δικαιολογούν τη συγκέντρωση.

Τον Ιούνιο του 2022, η Walmart ζήτησε να απορριφθούν δύο από τις αγωγές είχαν κατατεθεί από γονείς οι οποίοι δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν τα δισκία Equate του λιανοπωλητή, τα οποία περιέχουν ακεταμινοφαίνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Η Walmart υποστήριξε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί ότι οι εν λόγω αξιώσεις είχαν καταργηθεί από τους ομοσπονδιακούς νόμους περί επισήμανσης φαρμάκων, αλλά η Cote απέρριψε τις προτάσεις. Η Walmart άσκησε έκτοτε έφεση .

Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα τη σχέση μεταξύ ακεταμινοφαίνης και αυτισμού, ΔΕΠΥ

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το The Defender , αναφερόμενο σε ερευνητική επιστολή της JAMA Pediatrics σύμφωνα με την οποία 1 στα 30 παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2020 διαγνώστηκε με αυτισμό και υπήρξε αύξηση του ΔΑΦ κατά 53% μεταξύ των νεαρών Αμερικανών από το 2017.

Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και Το Prevention (CDC) ανέφερε παρόμοια στατιστικά στοιχεία.

Ένας αυξανόμενος αριθμός αξιολογημένων μελετών από ομοτίμους εντόπισε συνδέσεις μεταξύ της χρήσης ακεταμινοφαίνης από έγκυες γυναίκες και της εμφάνισης ΔΦΑ και ΔΕΠΥ, καθώς και άλλων αναπτυξιακών προβλημάτων, στα παιδιά τους.

Η ακεταμινοφαίνη έγινε το προτιμώμενο φάρμακο για τη θεραπεία του πυρετού και του πόνου στα παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αφού η ασπιρίνη συνδέθηκε με το σύνδρομο Reye. Μια αύξηση του ΔΑΦ έχει τεκμηριωθεί ότι άρχισε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε μια προειδοποίηση εγκυμοσύνης για την ακεταμινοφαίνη , δηλώνοντας ότι οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όταν χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα. Ο FDA, ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «αρκετή έρευνα» για να επιβεβαιώσει τους κινδύνους ασφάλειας για τα αγέννητα παιδιά από την έκθεση στην ακεταμινοφαίνη.

Ωστόσο, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους φαίνεται να δείχνουν μια τέτοια σχέση:

  • Δεδομένα από τη συνεχιζόμενη μελέτη Boston Birth Cohort Study, που χρηματοδοτείται από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg, έχουν δείξει ότι «η έκθεση στην ακεταμινοφαίνη στη μήτρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας και διαταραχή του φάσματος του αυτισμού».
  • Μια μελέτη του Ιουλίου 2022 για την ακεταμινοφαίνη που δημοσιεύτηκε στο Minerva Pediatrics«προσφέρει 17 σειρές αποδείξεων ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον πόνο και τον πυρετό μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία του αυτισμού », όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως από το The Defender. Ο Δρ William Parker, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη, είπε στο The Defender εκείνη την εποχή ότι «η ακεταμινοφαίνη δεν θα εγκρινόταν ποτέ για παιδιατρική χρήση σύμφωνα με τα σημερινά ρυθμιστικά πρότυπα».
  • Μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2022 που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Pediatrics διαπίστωσε ότι η χρήση ακεταμινοφαίνης σε βρέφη και παιδιά δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι είναι ασφαλής για τη νευροανάπτυξή τους.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021, μια συναίνεση 91 επιστημόνων, κλινικών γιατρών και επαγγελματιών δημόσιας υγείας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews Endocrinology ζήτησε να ενημερωθούν οι συστάσεις του FDA του 2015. Η συναίνεση ανέφερε ότι «η αυξανόμενη πειραματική και επιδημιολογική έρευνα δείχνει ότι η προγεννητική έκθεση στην [ακεταμινοφαίνη] μπορεί να μεταβάλει την εμβρυϊκή ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τους κινδύνους ορισμένων νευροαναπτυξιακών, αναπαραγωγικών και ουρογεννητικών διαταραχών». Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ακεταμινοφαίνη δεν αξιολογήθηκε, στην πραγματικότητα, ποτέ ως προς τις επιπτώσεις στη νευροανάπτυξη.
  • Μια μελέτη του Ιουνίου 2021 που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε Tylenol και acetaminophen κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα ΔΑΦ και ΔΕΠΥ.
  • Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics υπέδειξε ότι η χρήση Tylenol και ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπτώματα ΔΕΠΥ και άλλες νευρολογικές διαταραχές.
  • Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2020 που δημοσιεύτηκε στο European Psychiatry διαπίστωσε ότι τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες έπαιρναν ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη και χρησιμοποιούσαν λιγότερες λέξεις από το κανονικό μέχρι την ηλικία των 30 μηνών.
  • Μια μελέτη Johns Hopkins τον Οκτώβριο του 2019 που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διαπίστωσε ότι η έκθεση σε ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να αναπτύξει αυτισμό και ΔΕΠΥ, καθώς τα παιδιά που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών ακεταμινοφαίνης στο αίμα τους παρουσίασαν τον υψηλότερο κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο JAMA Psychiatry .
  • Μια μελέτη του Νοεμβρίου 2017 που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics , βασισμένη σε δεδομένα από τη Νορβηγική μελέτη κοόρτης για τη μητέρα και το παιδί, διαπίστωσε ότι υπάρχει πιθανή συσχέση μεταξύ της βραχυπρόθεσμης χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου γέννησης ενός παιδιού που αργότερα θα αναπτύξει ΔΕΠΥ.
  • Μια μελέτη του NIH τον Οκτώβριο του 2017 συνέδεσε τη χρήση ακεταμινοφαίνης από έγκυες γυναίκες με με «χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) επιδόσεων … διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, νευροαναπτυξιακά προβλήματα (αδρή κινητική ανάπτυξη, επικοινωνία), διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, φτωχότερη προσοχή και εκτελεστική λειτουργία και προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία».
  • Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Journal of International Medical Research από διάσημους ερευνητές αυτισμού από το Duke, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι «οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκθεσης στην ακεταμινοφαίνη στη νευρική ανάπτυξη δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί σε ανθρώπους». Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι ακόμη και σε πολύ χαμηλές δόσεις, η ακεταμινοφαίνη «προκαλεί ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιδράσεις οξειδωτικού στρες» – και τα δύο πιθανά προειδοποιητικά σημάδια αυτισμού.
  • Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2016 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε ότι οι παρενέργειες της ακεταμινοφαίνης, όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να γεννηθούν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς , όπως υπερκινητικότητα και συναισθηματικές δυσκολίες.
  • Μια μελέτη του Ιουνίου 2016 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι η χρήση ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο αυτισμού στους άνδρες και με αυξημένο επιπολασμό περιπτώσεων ΔΕΠΥ τόσο μεταξύ αγοριών όσο και μεταξύ κοριτσιών.
  • Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2013 στο International Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έπαιρναν προϊόντα ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για περισσότερες από 28 ημέρες παρουσίαζαν χειρότερη από την κανονική ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας, της επικοινωνίας, της εξωτερικής συμπεριφοράς και της εσωτερικής συμπεριφοράς.
  • Μια μελέτη του Μαΐου 2013 που χρηματοδοτήθηκε από το NIH βρήκε μια σχέση μεταξύ της χρήσης ακεταμινοφαίνης που σχετίζεται με την περιτομή και του αυξημένου επιπολασμού του αυτισμού.

Η Dr. Roberta Ness, επιδημιολόγος που βοήθησε να καταδειχθεί η σχέση μεταξύ της παιδικής πούδρας της Jonshon και του καρκίνου των ωοθηκών, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Ness, ειδικός στην υγεία της γυναίκας που συνεργάζεται με το Autism Justice και πρώην κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε στην  USA Today τον Νοέμβριο του 2022:

«Δεν λέω ότι η ακεταμινοφαίνη είναι τώρα η αιτία (του αυτισμού και της ΔΕΠΥ). Λέω ότι είναι μία απο τις αιτίες.

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη στο NH Journal , ο Ness είπε, «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται μόνο για σύνδεση, αλλά και για αιτία. Θα έλεγα ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι κατασκευαστές, ο FDA, οι γυναικολόγοι, είχαν ή θα έπρεπε να έχουν λάβει γνώση αυτής της εξελισσόμενης βιβλιογραφίας και του πόσο πειστική είναι. Κανένας από αυτούς δεν έχει κάνει τίποτα για να προειδοποιήσει το αμερικανικό κοινό».

Η USA Today και η NH Journal ανέφεραν επίσης επιστήμονες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το Κέντρο για τον Αυτισμό και την Ανάπτυξη του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου Duke, την Εταιρεία Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, υποστηρίζοντας ότι η σχέση μεταξύ της ακεταμινοφαίνης, της ΔΑΦ και της ΔΕΠΥ παραμένει «ασαφής».

Δικηγόροι: Οι αγωγές Tylenol μπορούν ακόμα να υποβληθούν

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να κατατεθούν περισσότερες αγωγές, δήλωσε ο Lanier στο The Defender.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι αγωγές είναι κατάλληλα στο όνομα του απόλυτου θύματος», είπε ο Lanier. «Και οι περισσότερες πολιτείες έχουν νόμο που λέει ότι το καθεστώς παραγραφής… δεν αρχίζει να ισχύει μέχρι τα 18 του χρόνια, γιατί τότε είναι αρκετά μεγάλοι για να λάβουν νομική απόφαση για το αν θα το καταθέσουν ή όχι».

Ο Lanier πρόσθεσε:

«Εξετάζετε τα τελευταία 18 χρόνια-συν τα θύματα που μπορούν να καταθέσουν τώρα, αλλά έχετε επίσης άτομα που μπορεί να είναι θύμα φέτος επειδή δεν υπάρχει ακόμα προειδοποίηση για αυτό [ακεταμινοφαίνη], μπορεί να είναι θύμα τον επόμενο χρόνο γιατί ακόμα δεν υπάρχει προειδοποίηση

«Και έτσι, έχετε τις γεννήσεις με αυτισμό τα τελευταία 18 και πλέον χρόνια και αυτές που ίσως φτάνουν μέχρι τη στιγμή που μια προειδοποίηση εμφανίζεται στην ετικέτα».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη διαταγή στο εν εξελίξει MDL, «οποιοσδήποτε ενάγων έχει μια υπόθεση που εκκρεμεί επί του παρόντος στο MDL πρέπει να υποβάλει μια σύντομη καταγγελία έως τις 20 Ιανουαρίου», ενώ οι ενάγοντες σε οποιεσδήποτε μελλοντικές αγωγές «πρέπει να συμπληρώσουν μια σύντομη καταγγελία εντός 14 ημέρες από την άσκηση της υπόθεσης, ανεξάρτητα από το αν η αγωγή κατατίθεται απευθείας στο MDL ή εάν η υπόθεση μεταφέρεται από άλλη περιφέρεια.»

Οι κατασκευαστές και οι έμποροι λιανικής πώλησης προϊόντων ακεταμινοφαίνης δεν είναι άγνωστοι σε τέτοιου είδους αγωγές. Το 2017, για παράδειγμα, περίπου 200 αγωγές κατά της Johnson & Johnson που ισχυρίζονταν σοβαρές ηπατικές βλάβες διευθετήθηκαν εξωδικαστικά.

Οι μαμάδες που πήραν ακεταμινοφαίνη αναφέρουν λεπτομερώς τα αναπτυξιακά προβλήματα των παιδιών

Πολλές αγωγές που υποβλήθηκαν από γυναίκες που έλαβαν προϊόντα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα προκάλεσαν σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές στα παιδιά τους.

Η Candice Crawford μήνυσε τους Target, Walgreens και Walmart στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Μινεσότα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, υποστηρίζοντας ότι οι λιανοπωλητές «δεν παρείχαν στους πελάτες καμία προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να έχει η έκθεση στην ακεταμινοφαίνη στα αγέννητα παιδιά».

Η Κρόφορντ ισχυρίζεται ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τα προϊόντα τον Νοέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, για την αντιμετώπιση των πόνων. Το παιδί της, η P.C., γεννήθηκε τον Μάιο του 2015 και αργότερα διαπιστώθηκε ότι έπασχε από καθυστέρηση στην ομιλία, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς και δυσκολία στη διατήρηση της συγκέντρωσης.

Τον Νοέμβριο του 2021, η P.C. διαγνώστηκε με ΔΕΠΥ. Η Crawford ισχυρίζεται ότι αν είχαν γνωστοποιηθεί οι κίνδυνοι της ακεταμινοφαίνης για τη ΔΕΠΥ, δεν θα χρησιμοποιούσε τα εν λόγω φάρμακα.

Η Heather Strydom , η οποία μήνυσε τη Walmart στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Μινεσότα στις 2 Αυγούστου 2022, ισχυρίζεται ότι η Walmart απέτυχε να προειδοποιήσει τις έγκυες γυναίκες σχετικά με τους κινδύνους αυτισμού που ενέχουν τα προϊόντα ακεταμινοφαίνης.

Η Strydom δήλωσε ότι έπαιρνε προϊόντα ακεταμινοφαίνης από τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα για πόνους, από τα τέλη του 2016 έως τη γέννηση του παιδιού της, του S.S., το 2017. Άρχισε να παρατηρεί αναπτυξιακά προβλήματα στον S.S. κατά τη διάρκεια της βρεφικής του ηλικίας.

Ο S.S. διαγνώστηκε με αυτισμό τον Ιανουάριο του 2021, παρέμεινε μη ομιλητικός κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής και επί του παρόντος παρακολουθεί μαθήματα ειδικής αγωγής. Η Strydom δήλωσε ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ προϊόντα ακεταμινοφαίνης εάν είχαν αποκαλυφθεί οι κίνδυνοι αυτισμού.

Η Abby Horowitz μήνυσε την Costco στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για την Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνια στις 29 Ιουλίου 2022. Η Horowitz ισχυρίζεται ότι η Costco πούλησε παυσίπονα που περιέχουν ακεταμινοφαίνη χωρίς να προειδοποιήσει για κινδύνους αυτισμού για τα αγέννητα παιδιά.

Η Horowitz έπαιρνε ακεταμινοφαίνη από τρεις έως έξι φορές την εβδομάδα για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια των δύο εγκυμοσύνων της. Τα δύο παιδιά της, ο J.S. και ο C.C., γεννήθηκαν το 2014 και το 2020, αντίστοιχα. Το πρώτο παιδί της Horowitz διαγνώστηκε με αυτισμό το 2014 και το δεύτερο παιδί της παρουσιάζει σημάδια αναπτυξιακής καθυστέρησης και υποβάλλεται σε θεραπεία για αυτισμό.

Η Karleen De Groodt είναι μια άλλη μητέρα που έχει καταθέσει μήνυση Tylenol . Ισχυρίζεται ότι ο γιος της, Ντέβιν, «δεν είχε ποτέ πραγματικά καλή οπτική επαφή» και έχασε αρκετά αναπτυξιακά ορόσημα. Η DeGroodt είπε ότι έπαιρνε προϊόντα ακεταμινοφαίνης αρκετές φορές την εβδομάδα για πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Ο Devin διαγνώστηκε με αυτισμό πριν από τα τρίτα του γενέθλια και παραμένει μη ομιλητικός σήμερα, σε ηλικία 14 ετών, χρησιμοποιώντας το iPad του για να επικοινωνεί.

Ο αυξανόμενος αριθμός αγωγών έχει τραβήξει την προσοχή της διάσημης συνηγόρου των καταναλωτών Erin Brockovich , εκπρόσωπος της Autism Justice , η οποία ξεκίνησε ένα έργο για να βοηθήσει τις μητέρες να μηνύσουν τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές προϊόντων ακεταμινοφαίνης.

«Η δουλειά μου και η συνεργασία με αυτές τις γυναίκες ακούγονται οι φωνές τους και οι ανησυχίες τους για τα παιδιά τους όταν έχουμε επιστήμη και νιώθω σαν να καταπιέζεται ή να συγκαλύπτεται για άλλη μια φορά», είπε ο Μπρόκοβιτς σε συνέντευξή του στο NewsNation.

«Η δουλειά μου και η συνεργασία μου με αυτές τις γυναίκες έχει ως στόχο να ακουστούν οι φωνές τους και οι ανησυχίες τους για τα παιδιά τους, όταν έχουμε την επιστήμη, και αισθανόμαστε ότι αυτή αποσιωπάται ή αποκρύπτεται για άλλη μια φορά», δήλωσε η Brockovich σε συνέντευξή της στο NewsNation.

Michael Nevradakis, avatar του Ph.D

Μιχαήλ Νεβραδάκης, Ph.D.

Ο Michael Nevradakis, Ph.D., με έδρα την Αθήνα, Ελλάδα, είναι ανώτερος ρεπόρτερ για το The Defender και μέρος της εναλλαγής παρουσιαστών για το «Good Morning CHD» του CHD.TV.

πηγή

https://childrenshealthdefense.org/defender/tylenol-lawsuits-acetaminophen-pregnancy-autism-adhd/