Με τροπολογία η ΔΤ μεταμφιέζεται σε ΝΕΡΙΤ

 

Σε έναν απίστευτο αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η ΝΕΡΙΤ, από κοινού με την κυβέρνηση, προκειμένου να βάλουν σε λειτουργία τον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στη θέση της ΔΤ, έτσι ώστε να πείσουν την EBU ότι η ΝΕΡΙΤ έχει υλική υπόσταση και δεν είναι αέρας κοπανιστός.

Έτσι, με πρόσθετη τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπ. Οικονομικών για τη δραστηριότητα των τραπεζών, προβλέπονται τρεις τροπολογίες που έχουν στόχο να πείσουν ώς τις 5 Μαΐου -νέα ημερομηνία έναρξης- ότι η ΝΕΡΙΤ είναι πράγματι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

 

α) Ότι το πλαφόν 15.000 ευρώ στις αποζημιώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ που απολύθηκαν, αλλά στη συνέχεια εργάζονται για τη ΔΤ, δεν ισχύει, ακόμα κι αν στη συνέχεια συνεχίσουν να εργάζονται για τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση όχι μόνο καταφέρνει να διατηρήσει στο δυναμικό τής ΝΕΡΙΤ έμπειρους παλαιούς εργαζόμενους της ΕΡΤ που θα συνταξιοδοτούνταν, προκειμένου να λάβουν υψηλές αποζημιώσεις, αλλά και να "περάσει" στο δυναμικό τής ΝΕΡΙΤ όλο το προσωπικό της ΔΤ, υπαλλήλους σήμερα του υπ. Οικονομικών, που εργάζονται με δίμηνες συμβάσεις, χωρίς καμία ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, πληροφορίες αναφέρουν ότι "παγώνουν" οι διαδικασίες προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ (δημοσιογράφων και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων) με το αιτιολογικό της προεκλογικής περιόδου, ενώ την ίδια ώρα οι συνεντεύξεις για την πρόσληψη διευθυντών προχωρούν κανονικά.

 

β) Παράταση της χρονικής διάρκειας του έργου του Ειδικού Διαχειριστή της ΕΡΤ από ένα σε δύο χρόνια. Μπορεί, όμως, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το έργο εκκαθάρισης της ΕΡΤ μπορεί να φτάσει τα τέσσερα χρόνια.

 

γ) Παραχωρούνται άμεσα στη ΝΕΡΙΤ προς χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ που έχουν μεταβιβαστεί στο Ελληνικό Δημόσιο μετά το λουκέτο. Όχι όμως και η κυριότητα των ακινήτων. Από την τεράστια ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, παραχωρούνται: Ι) το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ακίνητα και κινητά στοιχεία, ΙΙ) το ακίνητο στον Δήμο Ιλίου, μια αποθήκη σήμερα αρχειακού υλικού μεγάλης αξίας, κατά κυριότητα, και ΙΙΙ) 45 κέντρα εκπομπής στα βουνά όλης της Ελλάδας, με τον εξοπλισμό και την υποδομή τους.

 

Στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας της ΕΡΤ, από το ακίνητο στη Μουρούζη, μέχρι τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη και όλα τα ακίνητα που στεγάζουν τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ακίνητα της ΕΡΤ βρίσκονται προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, πλην του μεγάλου οικοπέδου της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης, 800 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Πηγή: www.avgi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27/04/2014 - 18:57