Γ. Άσμουσεν: «Πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στην Ελλάδα»

Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και των αντιδράσεων πολλών ομάδων εργαζομένων για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον Γιάννη Στουρνάρα το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργ Άσμουσεν. Το πολιτικό κλίμα βαρύνουν και οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών για το ενδεχόμενο σύναψης και τρίτης δανειακής συμφωνίας από τη χώρα μας. Ο κύριος Άσμουσεν ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ επισήμανε ότι η ανεργία στη χώρα μας είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

Οι τρόποι ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-2015 και ο μετασχηματισμός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Ασμουσεν, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών, εν αναμονή της αξιολόγησης της τρόiκας και ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση για το νέο πακέτο βοήθειας.Ο κ. Ασμουσεν σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θα εξετάσει μέτρα για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, εάν η χώρα εφαρμόσει το μνημόνιο, αλλά όχι πριν από την άνοιξη του 2014.

Ο κ. Ασμουσεν συναντήθηκε, επίσης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργο Ζανιά.

Η επίσκεψη του κ. Ασμουσεν γίνεται και εν μέσω δηλώσεων ευρωπαίων ηγετών περί πιθανότητας σύναψης και τρίτης δανειακής συμφωνίας με τη χώρα μας. Μετά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε, σε συνέντευξή της, ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει το ποσό του νέου δανείου. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος, ωστόσο, σημείωσε ότι οι δανειστές εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος.

Πηγές: ΕΡΑ, ΝΕΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21/08/2013 - 21:57