Θρίαμβος για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στο Φεστιβάλ Βενετίας

Με τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας βραβεύθηκε το βράδυ του Σαββάτου η ελληνική ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στην τελετή απονομής του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Παράλληλα, ο Θέμης Πάνου απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία.

Το «Miss Violence» είναι ένα δυνατό, βουτηγμένο σε μια μαύρη ατμόσφαιρα, έργο - αλληγορία πάνω στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, μέσα από την ιστορία μιας δυσλειτουργικής οικογένειας. Την Παρασκευή, η ταινία του Αβρανά είχε αποσπάσει δύο ακόμη διακρίσεις στα παράλληλα βραβεία του φετινού 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας: Το βραβείο των κριτικών FEDEORA και το νεανικό βραβείο Arca.

Το βραβείο FEDEORA καλύτερης ταινίας από Ευρώπη και χώρες της Μεσογείου του διαγωνιστικού τμήματος του 70ου φεστιβάλ της Βενετίας, που κέρδισε η ταινία του Αβρανά, απονέμει ομάδα κριτικών-μελών της Ομοσπονδίας Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο. Το δεύτερο βραβείο που κέρδισε η ελληνική ταινία, το Arca CinemaGiovanni, απονέμεται από 70 νέους από Ιταλία, Γαλλία και Τυνησία, ηλικίας από 18 μέχρι 26 χρόνων.

Στην τρίτη διαδοχική φορά όπου ελληνική ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας, το «Miss Violence» έρχεται να συνεχίσει την παράδοση των βραβεύσεων που ξεκίνησαν με τον γυναικείο ρόλο στην Αριάν Λαμπέντ στο «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη και το βραβείο σεναρίου των «Αλπεων» του Γιώργου Λάνθιμου, σε μια μια διπλή νίκη για τον εξαιρετικό Θέμη Πάνου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ίδιο τον δημιουργό του Αλέξανδρο Αβρανά.

Ο Χρυσός Λέων απονεμήθηκε στο ιταλικό ντοκιμαντέρ «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι, το οποίο αναφέρεται στα άγνωστα και ποιητικά πρόσωπα που ζουν γύρω από την περιφερειακή λεωφόρο της Ρώμης, την «GRA».

 

Πηγές: Τα Νέα, Flix.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54