«Απεργιακή φωτιά» μετά τον αγιασμό

Με τον καθιερωμένο αγιασμό αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό χτύπησε το πρώτο κουδούνι για περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας. Από τη Δευτέρα, οι καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διαμαρτυρόμενοι για τις μετατάξεις και την κινητικότητα. Αύριο πρόκειται να αποφασίσουν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
Οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία (ΟΙΕΛΕ) ανακοίνωσαν απεργία για τις 16 και 17 του μήνα.

«Καλή σχολική χρονιά με ανοικτά σχολεία, τους δασκάλους στη θέση τους και τα βιβλία στα θρανία» ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω του twitter στους εκπαιδευτικούς ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε κάποια σχολεία της Αθήνας.

«Δεν την βλέπω καλά την τρόικα φέτος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά από τον αγιασμό στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και απηύθυνε κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να κάνουν αγώνα για να παραμείνει το σχολείο «όρθιο, ζωντανό και ανοιχτό».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας, ο οποίος επισκέφθηκε το ΕΠΑΛ Πετρούπολης είπε στους μαθητές να δώσουν και τη μάχη της μόρφωσης, όπως έχουν δώσει και άλλες μάχες στη ζωή τους, τόσο αυτοί, όσο και οι οικογένειές τους, και υπογράμμισε ότι ο συλλογικός αγώνας είναι εκείνος που μπορεί να αποδώσει καρπούς.

«Το σύνθημα όλων πρέπει να είναι: «ένας για όλους και όλοι για έναν, κανένας μόνος του στην κρίση, κανένας μόνος του στα προβλήματα», είπε ο κ. Κουτσούμπας και ανάφερε πως υπάρχει και ατομική ευθύνη, όμως αυτή λειτουργεί καλύτερα στη συλλογική πάλη και στις γενικές συνελεύσεις και δίνοντας το «παρών» στους καθημερινούς αγώνες.

Οι εκπαιδευτικοί απεργούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μέτρο της διαθεσιμότητας, ενώ υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς, σε σχέση με πέρυσι.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει, επίσης, διάταξη του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των μαθητών μπορεί σε «έκτακτες περιπτώσεις» να αυξηθεί κατά 10% στις τάξεις.

Μολονότι η απόφαση για απεργία λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών, αποφασιστικό ρόλο στην πορεία της κινητοποίησης θα διαδραματίσει η ανταπόκριση της βάσης των εκπαιδευτικών στο απεργιακό κάλεσμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11/09/2013 - 19:26