Αντιδράσεις για το σφράγισμα του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός»

Σφραγίστηκε τη Δευτέρα, από αστυνομικές δυνάμεις το θέατρο «Εμπρός» του οποίου η κυριότητα όπως ανακοινώθηκε έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ. Το «Εμπρός» που παρέμενε κλειστό επί χρόνια, τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2011 με την πρωτοβουλία  της Κίνησης Μαβίλη και τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή, πολλών καλλιτεχνών και θεωρητικών των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, των εικαστικών. Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε για την εξέλιξη ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το απόγευμα αναμένεται έκτακτη συνέλευση των μελών του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, Ψυρρή.

Στήριξη στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή  Κυβερνητικού Έργου Παιδείας – Πολιτισμού- Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση των συνεταίρων, τονίζεται στην ανακοίνωση, προσπαθεί να διαλύσει κάθε κύτταρο ελεύθερης συλλογικής έκφρασης, φοβούμενη το ποτάμι της κοινωνικής αγανάκτησης.

«Όμως ο πολιτισμός και η κοινωνία δεν πρόκειται να γονατίσουν μπροστά σε κυβερνητικούς κλητήρες».
 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της καλλιτεχνικής συλλογικότητας «Κίνηση Μαβίλη» η οποία λειτουργούσε το θέατρο, των πολιτών της περιοχής και των εκατοντάδων καλλιτεχνών που στήριζαν την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να σφραγίσουν τις πόρτες και να εκποιήσουν ακόμα ένα ακίνητο του κέντρου της Αθήνας»

Η αρμόδια επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ότι το μοντέλο λειτουργίας του θεάτρου,  βασίστηκε αποκλειστικά στην άμεση δημοκρατία και την συλλογικότητα.

«Ανοιχτό σε κάθε πολιτιστική δράση, χωρίς καμία διαδικασία αποκλεισμού, το θέατρο προφανώς και ενόχλησε τους κυβερνώντες και τους υπαλλήλους τους, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο πρόσφατο παρελθόν».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17/09/2013 - 14:57