Αποσύρθηκε η φωτογραφική τροπολογία για το «μη πόθεν έσχες» των μετοχών ναυτιλιακών

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, αποσύρθηκε τελικά η φωτογραφική τροπολογία που εξαιρούσε τις μετοχές ναυτιλιακών εταιρειών από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες», τις οποίες υποβάλλουν ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, δικαστές, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι και ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης. Στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ, εκεί είχε εισαχθεί η επίμαχη ρύθμιση ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «τη σκανδαλώδη και με οσμή διαπλοκής» τροπολογία. Όπως ενημέρωσε ο προεδρεύων Χ. Μαρκογιαννάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την τροπολογία, τον ενημέρωσε ότι βρισκόταν καθ οδόν προκειμένου να την αποσύρει.

 

Η ρύθμιση που περιλαμβανόταν σε τροπολογία έξι άρθρων, κατατέθηκε την Παρασκευή επισυναπτόμενη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών.

Αν και ήταν υπογεγραμμένη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και από τους υπουργούς Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεν ήταν  υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πυρά  στη Βουλή για την τροπολογία

H τροπολογία είχε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου  βουλευτή ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, να δηλώνει πως «δεν μπορεί να ψηφιστεί από μένα».
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είχε υποδείξει τη δυνατότητα που εισάγεται «να ξεπλυθούν μίζες» μέσω ναυτιλιακών μετοχών που δεν θα περιλαμβάνονται στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

«Υπενθυμίζω πως αρκετοί εφοπλιστές έχουν μπει μέσω αχυρανθρώπων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης - και ορισμένοι μάλιστα, διαφημίζουν και τη σχέση τους με τον πρωθυπουργό» είχε παρατηρηθεί

Ανενημερωτοι δήλωσαν  οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ με τον εισηγητή του κόμματος Θ. Μωραϊτη να λέει ότι  «η σκοπιμότητα της κατάθεσης της οποίας εγείρει πάρα πολλά ερωτηματικά»

Από την πλευρά του ο υπ. Μεταφορών Μ. Χρυσοχοιδης σημείωνε ότι κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης  και εξηγούσε   πως ο ίδιος τη συνυπέγραψε «διότι στην τροπολογία περιέχονται και άλλα θέματα που έπρεπε να συνυπογράψουμε». «Το κείμενο της διάταξης του άρθρου 6 προστέθηκε την τελευταία στιγμή» σημείωσε.
 
«Όποιος συνυπογράφει το πακέτο, συνυπογράφει και τα μέρη του» αντείπε στον υπουργό Μεταφορών ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης.

«Απ΄ τη στιγμή που παίρνει αποστάσεις ο παριστάμενος υπουργός, ας μεταφέρει στον κρυπτόμενο Χ. Αθανασίου το μήνυμα της Επιτροπής, ότι σε τέτοιες μεθοδεύσεις μπαίνει τέρμα» συμπλήρωσε.
 
- «Δεν είμαι κομιστής, ούτε αγγελιοφόρος του υπουργού Δικαιοσύνης. Συνυπέγραψα μία τροπολογία» ανταπάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
 
- «Είχατε υπογράψει τι διαβάσατε; Γιατί κε πρόεδρε, ο υπουργός Μεταφορών έχει μία προϊστορία με νομοθετήματα τα οποία υπογράφει χωρίς να διαβάζει...» επανήλθε ο Δ. Παπαδημούλης.
 
- «Να είστε σοβαρός κύριε λαϊκιστά» απάντησε οργισμένος ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έρθει να υποστηρίξει ή να αποσύρει τη διάταξη» πρόσθεσε.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική - ΑΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25/09/2013 - 13:14