Moody΄s: Αρνητικές οι προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο στην Κύπρο

Σε report του την Πέμπτη  ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service αναφέρει ότι παραμένουν αρνητικές οι προοπτικές για τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο.

Επισημαίνει ότι , η κρίση στην Κύπρο προκάλεσε μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση η οποία θα πλήξει περαιτέρω το ήδη πιεσμένο λειτουργικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προοπτικές αντανακλούν τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, δηλαδή την οξεία υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, τις συνεχείς ανησυχίες για τη φερεγγυότητά τους και τις έντονες πιέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας.



Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξαιρετικής έντασης, με τη Moody’s να περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ 12% το 2013 και 6,4% το 2014. Οι ακραίες συνθήκες θα χαρακτηρίζονται από την κατακόρυφη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, αντανακλώντας τη διάβρωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και του πλούτου, σε συνδυασμό με την άνοδο της ανεργίας (στο 17,3% τον Ιούνιο του 2013 από το 13,8% στο τέλος του 2012).

 


Η σοβαρή οικονομική συρρίκνωση θα επιδεινώσει τις ήδη οξείες πιέσεις στο asset quality, οδηγώντας σε ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Ενώ υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, η Moody’s εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια αυξήθηκαν στο περίπου 26% των ακαθάριστων δανείων στο τέλος του 2012, έξι μήνες πριν από το bail-in και θα αυξηθούν άνω του 35% μέχρι το τέλος του 2013.

 

Πηγή: Κέρδος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54