«Πρωινή ενημέρωση» στην ΕΡΤ (10:00): Μαζεύουμε αποδείξεις το 2013. Τελικά ποιοι και ποιες;

Έχουμε φτάσει μέσα Οκτώβρη και σε λιγότερους από πέντε μήνες θα αρχίσουμε να ξανακάνουμε φορολογικές δηλώσεις και ακόμη υπάρχει σύγχυση στους φορολογούμενους για το ποιος μαζεύει αποδείξεις και ποιος όχι, πόσες πρέπει να μαζέψουμε κ.λ.π. Οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν και φέτος ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχουν αρκετές αλλαγές τόσο στον υπολογισμό όσο και στη λίστα με τις αποδείξεις που μέτρησαν φέτος.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι «εκτός» φέτος είναι οι αποδείξεις κινητής τηλεφωνίας, ενοίκια, ασφάλιστρα, οι αποδείξεις από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, κοινόχρηστα, κινητής τηλεφωνίας, ενοικίων, ασφάλιστρα, αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ συμπεριλαμβάνονται οι αποδείξεις που αφορούν δίδακτρα σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες αλλά και όσες εκδίδονται από αγορές σε άλλες χώρες εντός Ε.Ε.

Παράλληλα μεγαλύτερες είναι οι ποινές για όσους δεν συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό.

Το θέμα, που απασχολεί όλους μας, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, εκτενώς στη σημερινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινή Ενημέρωση» που ξεκινά στις 10:00.

Κάθε χρόνο και άλλο σύστημα

Το νέο σύστημα με το οποίο θα υποβάλουμε τις αποδείξεις κρύβει παγίδες οι οποίες οδηγούν σε πληρωμή επιπλέον φόρου. Επίσης, από φέτος το υπουργείο Οικονομικών θέτει εκτός του μέτρου συλλογής αποδείξεων ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες, αγρότες και εμποροβιοτέχνες, χωρίς να τους δίνει έτσι κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη για τις αγορές τους.

Από φέτος, για τη φορολογική δήλωση που θα κάνουν το 2014, μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων λήψης υπηρεσιών και αγοράς αγαθών αξίας, τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.

Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίστηκε στα 10.500 ευρώ, που σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ.

Μεγαλύτερη από φέτος είναι και η ποινή για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Για τη διαφορά μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που συγκέντρωσε και αυτών που λείπουν (δηλαδή εάν δεν συμπληρώνεται το 25%) για κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο προβλέπεται εξοντωτική ποινή φόρου που ορίζεται στο 22% της αξίας αυτής, από το 10% που ίσχυε με το περασμένο σύστημα.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 5.000 ευρώ. Αν έχει συλλέξει αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ θα μπει φόρος 22%, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 440 ευρώ.

Συνταξιούχος με εισόδημα από σύνταξη 9.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 2.250, χωρίς να υπολογίζονται αποδείξεις ενοικίων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.

Παγίδα για τους φορολογουμένους υπάρχει και στο ποιες αποδείξεις ισχύουν με το νέο σύστημα. Από τις αποδείξεις που μαζεύαμε μέχρι σήμερα, δεν έχουν πλέον αξία για την Εφορία όσες αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, κοινόχρηστα. Εκτός λίστας παραμένουν οι αποδείξεις από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα ενοίκια και τα ασφάλιστρα. Αντίθετα, νέες αποδείξεις στον κατάλογο είναι οι αποδείξεις από φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αφού εξαιρέθηκαν από τις φοροαπαλλαγές. Αναγνωρίζονται όμως οι δαπάνες για λήψη υπηρεσιών και αγορά αγαθών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως για τους κατοίκους εξωτερικού.

Αλλαγές υπάρχουν και στον υπολογισμό της συνολικής αξίας των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν σε σχέση με το εισόδημα. Για φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να υπολογίσουν την αξία των αποδείξεών τους σε σχέση μόνο με το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, ένας μισθωτός ο οποίος έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ από μισθούς και 15.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει φέτος αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 15.000 ευρώ, που είναι το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Πρέπει, δηλαδή, να συγκεντρώσει παραστατικά ύψους 3.750 ευρώ για να γλιτώσει τον πρόσθετο φόρο του 22%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμποροβιοτέχνες δεν έχουν πλέον καμία υποχρέωση να ζητούν και να μαζεύουν αποδείξεις.

Πηγη ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54