Κείμενο - πρόσκληση για τη δημιουργία της ελληνικής «Ελιάς»

Την αναγκαιότητα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, επισημαινουν σε κείμενο -διακήρυξη, 58 προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας αλλά και από το χώρο της εκπαίδευσης και ζητούν δημιουργία, ενιαίου φορέα, για κοινή κάθοδο στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Θετικός στην κίνηση, εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη ΔΗΜΑΡ, φαίνεται πως υπάρχει αμφιθυμία.

Oι «58» διευκρινίζουν ότι η πρόσκληση για συνεργασία αφορά όλες εκείνες τις συλλογικές μορφές και τους πολίτες που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά.

 

Θετικός στην κίνηση αυτή εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

Με συνέντευξή του στο «Έθνος», ο Ευάγγελος Βενιζέλος απευθύνει πρόσκληση για τη δημιουργία της Ελληνικής Ελιάς, που θα συσπειρώσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, όπως είχε γίνει στην Ιταλία προ δεκαετίας, με την εκλογή του Ρομάνο Πρόντι έναντι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ηγηθεί κανενός, σέβεται τους πάντες, αλλά θέλει να το σέβονται και οι άλλοι και κυρίως να αντιλαμβάνονται το βάρος που σηκώνει και τον ρόλο που επιτελεί. Μιλώ για την κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού οπορτουνισμού», αναφέρει.

 

Ως πρωτοβουλία διάσωσης ορισμένων στελεχών που ιστορικά ο κύκλος τους έχει κλείσει και που έχουν ως εχθρό τους την Αριστερά αντί για τα μνημόνια χαρακτήρισε το κείμενο των 58 ο Οδυσσέας Βουδούρης, ανεξάρτητος βουλευτής και πρωτεργάτης της κίνησης Κοινωνία μιλώντας στο tvxs.gr.

 

«Μου κάνουν εντύπωση ορισμένοι χαρακτηρισμοί του κειμένου. Το να χαρακτηρίζεις την Αριστερά νεοκομμουνιστική και εθνολαϊκιστική είναι ατόπημα. Ο αντικομμουνισμός έχει τελειώσει την Ελλάδα και τώρα επιδιώκουν να εφεύρουν τον νεοαντικομμουνισμό», είπε.

 

Από τη ΔΗΜΑΡ, η αντίδραση είναι επιφυλακτική έστω και αν ο γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης τάσσεται υπέρ της σύγκλισης των δυο χώρων.

 

Μεταξύ των 58 που υπογράφουν το κείμενο για τη δημιουργία νέου φορέα της κεντροαριστεράς είναι οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Γραμματικάκης, Γιώργος Παγουλάτος, Νίκος Μουζέλης, Νίκος Χριστοδουλάκης και ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος.

 

Επίσης, ο κινηματογραφιστής Σωτήρης Γκορίτσας, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, ο μουσικός Νίκος Πορτοκάλογλου,οι συγγραφείς Σώτη Τριανταφύλλου, Θανάσης Χειμωνάς και Πέτρος Μάρκαρης και ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος. Κίνηση καταλύτη χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία των 58 για την κεντροαριστερά ο πρώην υπουργός Τάσος Γιανίτσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54