Διπλός φόρος για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 Ευρώ

Διπλό φόρο σε ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 με παράλληλη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%-5% (από 8% και 10% ανάλογα με την αξία που ισχύει σήμερα), προβλέπει τα τελευταία σενάρια για την φορολογία ακινήτων. Σύμφωνα με το euro2day,  δεδομένου ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, ο φόρος ακινήτων για το 2014 ξανασπάει στα δυο και ΕΝΦΑ και ΦΑΠ,  θα αλλάξουν όνομα για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς.

Σύμφωνα με το euro2day, το πρώτο «χτύπημα» θα έρθει για κάθε ακίνητο με φόρο από το πρώτο τετραγωνικό κατά τα πρότυπα του ΕΝΦΑ με συντελεστές όμως σαφώς μειωμένους σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση.

Το δεύτερο χτύπημα θα αφορά μόνο όσους έχουν ακίνητη περιουσία -χωρίς να υπολογίζονται τα αγροτεμάχια- άνω των 300.000 ευρώ.

Ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγροτεμαχίων, πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων, εμφανίζονται ως κερδισμένοι από τις αλλαγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, μπορεί ναι μεν  να αποφεύγονται βάρη για τους αγρότες ύψους 200 εκατ. ευρώ, αυτά όμως θα επωμιστούν οι υπόλοιπες  κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, με επιδίωξη να πληρώσουν τα περισσότερα οι «έχοντες», ώστε «λίγα να πληρώσουν οι πολλοί».

Σύμφωνα με το Βήμα, με τις προωθούμενες αλλαγές, ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στη μερική διατήρηση τόσο του υφιστάμενου χαρατσιού όσο και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Πηγές: Euro2day, Ναυτεμπορική, Το Βήμα

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14/11/2013 - 15:11