Πάρκο ΚΑΠΑΨ: Διακήρυξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων

Συνέλευση με θέμα το πάρκο ΚΑΠΑΨ καλεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων για την Κυριακή 15 Μαρτίου, ενώ δημοσιοποίησε και την ακόλουθη αναλυτική διακήρυξη:

Αγαπητοί Γείτονες,
Όπως γνωρίζετε από το Σεπτέμβριο 2014, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης των αιθουσών του πάρκου ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας – Λάμψα – Λάκωνος).

Συγκεκριμένα υπάρχουν:
α) Στο ισόγειο 5 μεγάλες αίθουσες εκάστη 115μ2 και 5 μικρές εκάστη 25μ2 και
β) Στο υπόγειο (είσοδος από οδό Λάκωνος), 1 μεγάλη αίθουσα 100μ2 και μια μικρή περίπου 25μ2.

1) Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (Συνεδρίαση 26η πράξη 1785/18‐12‐2014), καθορίστηκαν οι χρήσεις των αιθουσών ως εξής:
α) Οι αίθουσες του ισογείου
Κτίριο Α: Εργαστήριο Απασχόλησης για το παιδί με την ευθύνη της Αντιδημάρχου για το παιδί
Κτίριο Β: Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη με την ευθύνη του ΟΠΑΝΔΑ
Κτίριο Γ: Παιδική βιβλιοθήκη με την ευθύνη του ΟΠΑΝΔΑ
Κτίριο Δ και Ε: Χώρος αναψυχής και καλλιτεχνικών δράσεων που θα λειτουργεί από ΑΜΕΑ
Κτίριο Ζ‐Ισόγειο: Χρήση από το τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ).
β) Οι αίθουσες του υπογείου (κτίριο Ζ – Υπόγειο) (ισογείου όμως από την οδό Λάκωνος) Αναφέρεται επί λέξει στη σελ. 4 της απόφασης: «Κτίριο Ζ – Υπόγειο: Χρήση μέσω του ΟΠΑΝΔΑ για πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις κατά προτεραιότητα Πολιτιστικών Συλλόγων της γειτονιάς».

2) Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Ο Σύλλογός μας, επανειλημμένα πρότεινε ορισμένες χρήσεις για τις αίθουσες, που ικανοποιούν βασικές ανάγκες των κατοίκων, οι οποίες αγνοήθηκαν από το Δήμο Αθηναίων.

Συγκεκριμένα προτείναμε:
α) Μια μεγάλη αίθουσα να αξιοποιηθεί από το σύλλογό μας (κατά χρήση φυσικά), ώστε να λειτουργούν τα πολιτιστικά τμήματά μας, στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, και να πραγματοποιούνται οι πολλές εκδηλώσεις μας.
Ας σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος κ. Καμίνης σε συνάντησή μας στις 14/2/2014 είχε αποδεχθεί αυτή την πρότασή μας.
β) Να αξιοποιηθεί μια μεγάλη αίθουσα ως Λέσχη Φιλίας.
Ας σημειωθεί πως και αυτή την πρότασή μας είχε αποδεχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
γ) Να αξιοποιηθεί μια μεγάλη αίθουσα (κατάλληλα φυσικά διαμορφωμένη
Ας σημειωθεί πως και αυτή την πρότασή μας είχε αποδεχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

γ) Να αξιοποιηθεί μια μεγάλη αίθουσα (κατάλληλα φυσικά διαμορφωμένη – μικρή σκηνή κ.λπ.), για θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό παιχνίδι, εκδηλώσεις κ.λπ. για χρήση απ΄ όλους τους φορείς, τις θεατρικές ομάδες του συλλόγου μας, τους μαθητές των σχολείων (Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων), τις κινήσεις πολιτών κ.λπ.
δ) Να αξιοποιηθεί μια μεγάλη αίθουσα ως κυλικείο – καφετέρια με προσιτές τιμές.

3) ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ

Αίτημα όλων των κατοίκων και φορέων της γειτονιάς μας είναι:
«Να παραχωρηθεί το κτίριο Ζ – Υπόγειο κατά χρήση για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του
Συλλόγου μας» α) Γιατί η δημιουργία του Πάρκου ΚΑΠΑΨ και η διατήρηση – ανακαίνιση των αιθουσών είναι αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων των κατοίκων και της κοινής δράσης όλων των φορέων που ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας πρωτοστάτησε.

β) Γιατί με την παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου στο πάρκο, με τα πολλά πολιτιστικά τμήματα που διαθέτει ο σύλλογος (χορευτικά παραδοσιακά – μοντέρνα, θέατρο, χορωδία, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, φωτογραφία, κινηματογράφος κ.λπ.), και τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί (συσκέψεις, συζητήσεις, ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές, ποιητικές βραδιές, θεατρικά δρώμενα, βραδιές παραμυθιού, καραγκιόζη, κουκλοθέατρου κ.λπ. κ.λπ.), το πάρκο θα αποτελέσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας (πρωί και απόγευμα) μια σημαντική εστία πολιτιστικής – ερασιτεχνικής δημιουργίας και αλληλεγγύης προς όφελος όλων των κατοίκων και των παιδιών, ενώ παράλληλα έτσι θα εξασφαλιστεί και μεγαλύτερη προστασία του πάρκου.


4) Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Ο Σύλλογός μας, από την ίδρυσή του το 1959, αγωνίζεται για την περιβαλλοντική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας.
Συγκεκριμένα, έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλα τα έργα που έγιναν (δρόμοι, σχολεία, πάρκα, δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.λπ.), ενώ συνεχίζει να προωθεί την ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία και να συμβάλλει στην επικοινωνία, την αλληλεγγύη και την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων.

5) Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΠΑΨ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Πράγματι, η δημιουργία αυτού του ωραίου πάρκου των 10 στρεμμάτων, και η διατήρηση –ανακαίνιση των αιθουσών είναι αποτέλεσμα των μακρόχρονων αγώνων των κατοίκων, στους οποίους αγώνες πρωτοστάτησε ο σύλλογός μας.
Με την καθημερινή, αγωνιστική δράση του συλλόγου μας, από την ίδρυσή του το 1959 καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίσαμε μέχρι την ολοκλήρωση του πάρκου, όπως:
Κατεδάφιση των παλιών κτισμάτων επί της οδού Τριφυλλίας, απομάκρυνση των ρακών, δικαστικοί αγώνες κατά της ΑΧΕΠΑ που εποφθαλμιούσε – διεκδικούσε το χώρο, αποφυγή τσιμεντοποίησης του πάρκου (προθέσεις Κυβέρνησης για ανέγερση τεράστιου κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών, προθέσεις Δήμου Αθηναίων επί δημαρχίας κ. Μπακογιάννη για τεράστιο υπόγειο γκαράζ, χαρακτηρισμός χώρου ως πρασίνου (ΦΕΚ 46/3‐1‐2003), παρεμβάσεις μας στα συμβούλια Επικρατείας (μακρόχρονη διαδικασία), παραχώρηση του χώρου κατά χρήση από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) στο Δήμο Αθηναίων, ανακαίνιση των αιθουσών (ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ) κ.λπ. κ.λπ.

6) ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Με την αξιοποίηση του κτιρίου Ζ‐ Υπόγειο από το σύλλογό μας, σε ένα ωραίο, σύγχρονο περιβάλλον, όπως αξίζει στον πολιτισμό εντός του πάρκου, όχι μόνο θα διατηρηθεί η λειτουργία των πολλών πολιτιστικών μας τμημάτων και θα συνεχιστούν οι πολλές εκδηλώσεις μας, αλλά θα ανοίξουν οι ορίζοντές μας και για πολλές άλλες δημιουργίες που σήμερα δεν είναι εφικτές λόγω έλλειψης χώρου, προς όφελος όλων των κατοίκων γονέων και παιδιών της γειτονιάς μας.

Θα δοθεί πλέον η δυνατότητα να επαναλειτουργήσουν μια σειρά από επιτροπές και κινήσεις πολιτών που τώρα από έλλειψη χώρου έχουν διαλυθεί ή συνεδριάζουν στα καφενεία (!) όπως:
Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων, Επιτροπή για το Παρκάκι της Μοισιόδακος, Επιτροπή για τα Προσφυγικά της Πανόρμου, Επιτροπή Αλληλεγγύης των κατοίκων, Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Αντιπολεμική Επιτροπή, Συντονιστικό Φορέων Αμπελοκήπων για το οικόπεδο της ΔΕΗ, το Γηροκομείο Αθηνών κλπ.
Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα σε πολλούς γείτονές μας να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, για την ικανοποίηση βασικών αναγκών των γειτόνων μας (δάσκαλοι και καθηγητές για βοήθεια στα παιδιά, δάσκαλοι θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοί, λογοτέχνες κλπ).

7) ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Όλοι οι φορείς της γειτονιάς μας και συγκεκριμένα μέχρι τώρα: Η Ένωση Γονέων 7ης Δημοτικής Κοινότητας, οι σύλλογοι γονέων 16ου Λυκείου, 107ου Δημοτικού, οι ιστορικοί αθλητικοί σύλλογοι "Όμιλος Πέρα Κλουμπ" και "Όμιλος Αμπελοκήπων", ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών, ο Σύλλογος Κρητών Αμπελοκήπων‐Ψυχικού, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατοίκων με κοινό υπόμνημά τους, συμφωνούν με το αίτημα του συλλόγου μας γιατί: «……έτσι το πάρκο θα αποτελέσει μια σημαντική εστία πολιτιστικής ερασιτεχνικής δημιουργία προς όφελος όλων των κατοίκων και των παιδιών, ενώ παράλληλα έτσι θα εξασφαλιστεί και μεγαλύτερη προστασία του πάρκου».

Είναι αυτονόητο πως η μακρόχρονη στενή συνεργασία και κοινή δράση του συλλόγου μας με όλους τους άλλους φορείς εγγυάται πως δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, όποτε οι άλλοι φορείς επιθυμούν για κάποια εκδήλωσή τους τη μεγάλη αίθουσα του υπογείου.
Άλλωστε, ο σύλλογός μας και τώρα διαθέτει την υπάρχουσα αίθουσα (είναι νοικιασμένη) σε οποιονδήποτε φορέα της γειτονιάς μας για τις όποιες (είναι αλήθεια πολύ σπάνιες) εκδηλώσεις του.

Βέβαια, οι σύλλογοι γονέων πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις του στα σχολεία, ενώ υπάρχει σχετικά κοντά (Πανόρμου 59) και η μεγάλη αίθουσα της 7ης Δημοτικής Κοινότητας που δίνεται για εκδηλώσεις φορέων.

 Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

Ο Σύλλογός μας διατύπωσε τις θέσεις του προς το Δήμο Αθηναίων με επανειλημμένα υπομνήματα (π.χ. Αριθ. Πρωτ. Δήμου Αθηναίων 0675779/19‐2‐2014, 092177/5‐3‐2014, 1328/21‐7‐2014, 356425/12‐9‐2014, 471698/8‐12‐2014, 473428/9‐12‐2014, 002367/7‐1‐2015, καθώς και με αριθ. πρωτ. ΟΠΑΝΔΑ 369/12‐1‐2015).
Παράλληλα, έχουμε συναντήσει τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο ΟΠΑΝΔΑ, καθώς και πολλές φορές τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, Δημοτικούς, Διαμερισματικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ενώ όλοι σχεδόν εκφράζονται θετικά για το αίτημά μας στην πράξη ο Δήμος Αθηναίων aρνείται ακόμη να μας παραχωρήσει κατά χρήση την μικρή αίθουσα των 25μ2 για γραφείο του Συλλόγου μας με συνέπεια να διακινδυνεύει να χάσει όλο το ποσόν (θα εξαναγκαστεί να το επιστρέψει), που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το 75% του συνολικού κόστους του έργου) αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνοδεύει την αίτηση για ένταξη του έργου "Αποκατάσταση κτιρίων ΚΑΠΑΨ" στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αττική" (συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) αναφέρει σχετικά με τις χρήσεις "γραφείο τοπικού συλλόγου" υπονοώντας σαφέστατα το σύλλογό μας σύμφωνα άλλωστε με τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων παραγόντων (Δήμαρχος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι κλπ).

Από την άλλη ο ΟΠΑΝΔΑ καθυστερεί απαράδεκτα να εγκρίνει το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας των πολιτιστικών μας τμημάτων στην μεγάλη αίθουσα των 100μ2 κατά παράβαση ακόμη και της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που αναφέρει "προτεραιότητα στους πολιτιστικούς συλλόγους της γειτονιάς".

Απευθύνουμε για μια ακόμη φορά έκκληση στο Δήμο Αθηναίων:
Να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ευθύνη του.
Να μην απογοητεύσει τους χιλιάδες γείτονές μας.
Να μη διαψεύσει τις ελπίδες και τα όνειρά τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, που οι γείτονές μας επιζητούν ακόμη πιο πολύ τη σύσφιξη των σχέσεων, την επικοινωνία, αλληλεγγύη, ψυχαγωγία, πολιτιστική δημιουργία.
Να μη διαταράξει με την παράλογη δογματική επιμονή του τη μακρόχρονη καλή συνεργασία που έχει ο Σύλλογός μας με το Δήμο Αθηναίων και τον ΟΠΑΝΔΑ με στόχο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους κατοίκους.

Αγαπητοί Γείτονες,
Η μέχρι τώρα αδικαιολόγητη άρνηση του Δήμου Αθηναίων (παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Δημάρχου κ. Καμίνη), να ικανοποιήσει το δίκαιο και λογικό αίτημά μας, δεν πρέπει να μας απογοητεύσει.
Η μέχρι τώρα μακρόχρονη εμπειρία, μας έχει διδάξει ότι οι αγώνες μας για δίκαια και λογικά αιτήματα, όταν υπάρχει ενότητα, επιμονή και πείσμα φέρνουν αποτελέσματα.

Το αγαπημένο μας πάρκο ΚΑΠΑΨ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια σημαντική εστία επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, αλληλεγγύης και πολιτιστικής δημιουργίας που τόσο έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
Η δικαιολογημένη αγανάκτησή μας, από τη στάση του Δήμου Αθηναίων που προτιμά να αφήνει να «ρημάζουν» οι αίθουσες αντί να αξιοποιούνται καθημερινά και να τις χαίρονται οι γείτονες και τα παιδιά μας, πρέπει να μετατραπεί σε πείσμα, ενότητα και αγώνα.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕ ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ‐ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ ΩΡΑ 11 πμ
στην καινούρια υπόγεια αίθουσα του πάρκου ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας – Λαμψα – Λάκωνος):
Είσοδος από οδό Λάκωνος.Θα συναποφασίσουμε την κλιμάκωση των αγώνων μας
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54