Live: Συγκλονιστικές εικόνες από τους μαζικούς τάφους στη Γάζα – Ανασύρονται συνεχώς πτώματα

Η ανακάλυψη των μαζικών τάφων σε δύο νοσοκομεία στη Γάζα μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού έχει προκαλέσει φρίκη και διεθνείς εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Στέφαν Ντούγιαριτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθούν καλά όλα τα ιατροδικαστικά στοιχεία» από τους ομαδικούς τάφους, αλλά ότι απαιτείται εντολή από νομοθετική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για να επιτραπεί στον παγκόσμιο οργανισμό να πάρει νόμιμα στην κατοχή του το εν λόγω υλικό.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός «προχωρά» με την προγραμματισμένη χερσαία εισβολή στη Ράφα, αγνοώντας τις εκκλήσεις για να μην την πραγματοποιήσει αφού στην περιοχή βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

12:14 Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πόλη της Γάζας – Αναφορές για θύματα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα σπίτι στην οδό αλ-Ουέχντα, μια κεντρική λεωφόρο στην πόλη της Γάζας, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς Παλαιστίνιους.

Η επίθεση έρχεται μετά από προηγούμενες αναφορές για ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε διάφορες γειτονιές γύρω από την πόλη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Τουφάχ, Ζεϊτούν και Σουτζάγια.

12:04 Διαδηλωτές κατέλαβαν κτίριο πανεπιστημίου στο Παρίσι, ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Φοιτητές στο Παρίσι συντονίζονται με τους φοιτητές στις ΗΠΑ ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι φοιτητές κατέλαβαν κτίριο του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών και ζητούν κατάπαυση του πυρός, πιέζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν να πάρει θέση.

Δείτε βίντεο:

 

11:55 Συγκλονιστικές εικόνες από τους μαζικούς τάφους στη Γάζα – Ανασύρονται συνεχώς πτώματα

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 392 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τους τρεις διαφορετικούς μαζικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από δύο νοσοκομεία.

Δείτε φωτογραφίες – Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Doaa Rouqa

11:45 «Κραυγές πριν από τη σιωπή»: Ντοκιμαντέρ για τις «σεξουαλικές επιθέσεις από τη Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου

Η πρώην COO της Meta, Σέριλ Σάντμπεργκ κυκλοφόρησε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κραυγές πριν από τη σιωπή».

Σύμφωνα με τη δημιουργό, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις «σεξουαλικές επιθέσεις από τη Χαμάς» την 7η Οκτωβρίου 2023 όταν η ένοπλη οργάνωση επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ – Προσοχή, σκληρές εικόνες:

11:32 Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σπίτια στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σπίτια στην αλ-Μαγκράκα στην κεντρική Γάζα κοντά στην προβλήτα που χτίζουν οι ΗΠΑ για να μεταφερθεί βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα μέσω θαλάσσης.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

11:22 Βίαιες συλλήψεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο λόγω των κινητοποιήσεων ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνει τις βίαιες συλλήψεις φοιτητών που εναντιώνονται στον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

11:12 COGAT: 344 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν χθες στη Γάζα, εκ των οποίων 100 στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας

Συνολικά 344 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια επιθεωρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα μέσω του Ισραήλ χθες, σύμφωνα με την COGAT, το όργανο του υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter, η COGAT αναφέρει ότι 100 από αυτά τα φορτηγά πέρασαν στη βόρεια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι 300.000 άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

Η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ έχει λάβει μέτρα για να βελτιώσει την παράδοση βοήθειας στον θύλακα, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζονται περαιτέρω επείγοντα μέτρα για να αυξηθεί ο όγκος των τροφίμων και άλλων κρίσιμων ειδών που χρειάζονται στην περιοχή.

11:03 «Συνεχείς βομβαρδισμοί πυροβολικού» στην ανατολική Ράφα

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε συνεχείς βομβαρδισμούς πυροβολικού στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Αυτό αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου σχεδίου του ισραηλινού στρατού για την επέκταση μιας νεκρής ζώνης, η οποία καταλαμβάνει το 16% της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας, ‘καθαρίζοντας’ περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και καταστρέφοντας τα εναπομείναντα κτίρια κατοικιών στο ανατολικό τμήμα.

Το πιο σημαντικό είναι ότι φαίνεται να υπάρχει μια εστίαση επιθέσεων στην κεντρική περιοχή της Γάζας, κυρίως σε προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως οι καταυλισμοί Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ, καθώς και στην πόλη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Εκτείνονται μέχρι το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου υπάρχει σχεδόν ασταμάτητος βομβαρδισμός από πυροβολικό και επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

10:53 Η UNRWA προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα απόβλητα που συσσωρεύονται στη Γάζα

«Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, ο κίνδυνος εξάπλωσης των ασθενειών αυξάνεται σε όλη τη Λωρίδα», δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, UNRWA.

«Οι υπηρεσίες της UNRWA είναι κρίσιμες, αλλά δεν είναι δυνατές χωρίς πρόσβαση», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

10:44 Δείτε φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

To in έχει αναρτήσει μια σειρά φωτογραφίες στο Instagram από τις κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τα αμερικάνικα πανεπιστήμια ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική δημοσίευση:

 

10:34 Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στο Ισραήλ την Τρίτη για να συζητήσει για την επιχείρηση στη Ράφα και τη συμφωνία για τους ομήρους

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ την Τρίτη, σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο δημοσίευμα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό θα είναι το έβδομο ταξίδι του Μπλίνκεν στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan αναφέρει ότι ο Μπλίνκεν έρχεται στο Ισραήλ για να συζητήσει τη διαφαινόμενη επιχείρηση των IDF στη Ράφα, μαζί με τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

10:24 Αυτός είναι ο Ισραηλινός που έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ

Iσραηλινός πολίτης που είχε σύμβαση με τον στρατό σκοτώθηκε από αντιαρματικό πύραυλο σε επίθεση της Χεζμπολάχ στην περιοχή του Όρους Ντοβ στα σύνορα με τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Ο άνδρας ταυτοποιήθηκε ως ο Σαρίφ Σουάντ, κάτοικος της βεδουίνικης πόλης Σαλάμα κοντά στhn Καρμιέλ.

Ο Σουάντ εκτελούσε εργασίες σε υποδομή των IDF στην περιοχή όταν σημειώθηκε η πυραυλική επίθεση, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε δύο οχήματα του ισραηλινού στρατού, ενώ στη συνέχεια οι IDF επιτέθηκαν σε δικές της εγκαταστάσεις.

Ο Σαρίφ Σαουάντ. Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

10:14 Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν «μηδενικό αίσθημα ασφάλειας» στη Γάζα

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα στη νότια Γάζα:

«Η δολοφονία ενός Βέλγου εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση μαζί με τον γιο του σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα είναι πιθανό να προκαλέσει επιβράδυνση του ήδη διαλυμένου μηχανισμού παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπάρχει μηδενικό αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, γεγονός που είναι πιθανό να τους αποθαρρύνει από το να κάνουν τη δουλειά τους, παραδίδοντας την πολυπόθητη βοήθεια και τα αγαθά επιβίωσης.

Ο ισραηλινός στρατός είχε επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπή της ομάδας βοήθειας World Central Kitchen (σ.σ. την 1η Απριλίου), γεγονός που οδήγησε στην αναστολή των επιχειρήσεών της επί τόπου.

Αυτό επηρέασε αρνητικά τις περιοχές στη Χαν Γιουνίς και στο βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου χρειάζεται πολλή δουλειά και ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να καταπολεμήσουν τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που έχουν δημιουργηθεί από τους έντονους βομβαρδισμούς.

Οι περιορισμοί του Ισραήλ στα χερσαία περάσματα εμπόδισαν την ομαλή παράδοση βοήθειας από την αρχή αυτού του πολέμου. Και το Ισραήλ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα άρει αυτούς τους περιορισμούς».

10:05 Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κολούμπια και τους φοιτητές που διαμαρτύρονται στο πανεπιστήμιο για τη Γάζα

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέβαλε την προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα που είχε δώσει στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να εκκενώσουν την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

09:55 Σκιτσογράφος από το Μπαχρέιν επικρίνει τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

Η σκιτσογράφος από το Μπαχρέιν, Σάρα Καέντ επικρίνει τις συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στη Γάζα στα αμερικάνικα πανεπιστήμια.

Πηγή φωτογραφίας: Sara Qaed / Instagram

Δείτε περισσότερα σκίτσα εδώ

09:46 Έφτασαν και στην Αυστραλία οι διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια για τη Γάζα

Φοιτητές έχουν στήσει σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, όπου φωνάζουν συνθήματα παρόμοια με εκείνα που ακούγονται στις ΗΠΑ, ενώ ζητούν να διακοπούν οι σχέσεις με εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Περίπου 100 εμφανίστηκαν σε ένα πολύ ειρηνικό, οργανωμένο αυστραλιανό στιγμιότυπο αυτού του παγκόσμιου φιλοπαλαιστινιακού φοιτητικού κινήματος», μεταδίδει ο Άλεξ Τόμας του Al Jazeera.

Οι φοιτητές φώναζαν επίσης συνθήματα κατά του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπάνες για την πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και τη Γάζα, καλώντας την κυβέρνηση να καταδικάσει έντονα τη βία εκεί, τόνισε ο Τόμας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

09:37 Αναφορές ότι ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου θα συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία που θα συζητήσει για συμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων

Στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία που αναμένεται να φθάσει στο Ισραήλ την Παρασκευή θα συμμετέχει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Καμέλ, όπως αναφέρει η εφημερίδα του Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed.

Η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί με Ισραηλινούς ομολόγους της σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία για για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.

09:27 Ισραηλινός σκοτώθηκε μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, Ισραηλινός σκοτώθηκε από αντιαρματικά πυρά της Χεζμπολάχ στο όρος Ντοβ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό επέτρεψε να δημοσιευθεί ο εκπρόσωπος των IDF, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικούς στόχους» της Χεζμπολάχ στην περιοχή Σεμπάα του νότιου Λιβάνου.

Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν μια αποθήκη πυρομαχικών και ένας εκτοξευτής.

Επιπλέον, οι δυνάμεις των IDF έριξαν πυρά για να απομακρύνουν μια απειλή στην περιοχή.

09:18 Δημοσκόπηση στο Ισραήλ: Η Εθνική Ενότητα δεν πιάνει τα κορυφαία ποσοστά της εν μέσω πολέμου ωστόσο προηγείται του Λικούντ του Νετανιάχου

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, το κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ συνεχίζει να χάνει την υποστήριξή του μετά την άνοδο που σημείωσε τους τελευταίους μήνες, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Γάζα που ακολούθησε.

Εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, η Εθνική Ενότητα θα έπαιρνε 29 έδρες – δύο λιγότερες από την έρευνα της περασμένης εβδομάδας, αλλά και πάλι περισσότερες από τις 12 έδρες που έχει σήμερα, διαπιστώνει η δημοσκόπηση της Maariv.

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει σταθερό στις 21 έδρες στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, οι οποίες είναι περισσότερες από ό,τι νωρίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ πιο κάτω από τις 32 έδρες της Κνεσέτ που κατέχει σήμερα.

Η δημοσκόπηση αναφέρει ότι η κατανομή μεταξύ των κομμάτων παραμένει σταθερή, δίνοντας 50 έδρες στο δεξιό μπλοκ και 61 στην αντιπολίτευση.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Panel4All, διαπιστώνει επίσης ότι μεταξύ των δύο ηγετών, το 45% προτιμά τον Γκαντζ ως πρωθυπουργό, ενώ το 36% πιστεύει ότι ο Νετανιάχου είναι καταλληλότερος για να ηγηθεί του Ισραήλ.

09:03 Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια απέσυρε τη διορία για τη διάλυση του καταυλισμού αλληλεγγύης για τη Γάζα

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο οποίο περίπου 200 φοιτητές έχουν στήσει έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη, δήλωσε ότι θα αποσύρει την διορία που είχε θέσει για τη διάλυση του καταυλισμού, καθώς συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές.

«Οι συνομιλίες έχουν δείξει πρόοδο και συνεχίζονται όπως έχει προγραμματιστεί», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ περίπου μία ώρα πριν από τη λήξη της διορίας.

«Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», είπε.

Η Μινούς διέψευσε επίσης ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε κληθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο στο οποίο ξέσπασαν μεγάλες διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν έκτοτε σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, με την αστυνομία να προβαίνει σε 550 και πλέον συλλήψεις για να διαλύσει τις ειρηνικές συγκεντρώσεις και να προσπαθήσει να διαλύσει τους καταυλισμούς.

08:53 Ο Τραμπ συγκρίνει τις διαδηλώσεις για τη Γάζα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ με τη συγκέντρωση της ακροδεξιάς στη Σάρλοτσβιλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες Πέμπτη τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων που δονούν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, υποστηρίζοντας πως η διαβόητη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ δεν ήταν «τίποτα» μπροστά στο «επίπεδο του μίσους» των τρεχουσών κινητοποιήσεων.

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε εδώ, είναι τεράστιο μίσος», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ αναφερόταν στη συγκέντρωση οπαδών της άκρας δεξιάς στην Βιρτζίνια το 2017, που άρχισε με πορεία νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν με αναμμένους πυρσούς στα χέρια.

Την επομένη ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε οπαδούς της υποτιθέμενης ανωτερότητας της λευκής φυλής και αντιρατσιστές αντιδιαδηλωτές. Νεοναζιστής όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας τη νεαρή Χέδερ Χέιερ και τραυματίζοντας άλλους 19 ανθρώπους.

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε τότε στηλιτεύσει τη βία «κι από τις δύο πλευρές». Έχει εξάλλου κατηγορηθεί για ανοχή ως εύνοια στην άκρα δεξιά.

Σε αμερικανικά πανεπιστήμια γίνονται εδώ και μέρες διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, που αντιμετωπίστηκαν σε πολλές περιπτώσεις με βίαιες επεμβάσεις στης αστυνομίας. Πολλοί πολιτικοί, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι, καταδίκασαν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για ενέργειες αντισημιτικής φύσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη επικρίνει το φοιτητικό κίνημα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας την Τρίτη για παράδειγμα πως συμμετέχουν σε αυτό «πολύ ριζοσπαστικοποιημένοι τύποι» που θέλουν να «διαλύσουν» τα πανεπιστήμια.

Η εκστρατεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, αντέδρασε με ειρωνεία στην τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου, μεταφορτώνοντας βίντεο με τη βία της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ.

Ο Λευκός Οίκος, παρότι αρκετοί Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα στις διαδηλώσεις, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου.

08:44 IDF: Μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά την εκτόξευση ρουκετών στο όρος Ντοβ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στην Κφαρτσούμπα του νότιου Λιβάνου, καθώς και πρόσθετες τοποθεσίες στη Μαρκάμπα, αναφέρει ο στρατός.

Τα πλήγματα έγιναν μετά την εκτόξευση δύο αντιαρματικών πυραύλων από τον Λίβανο στην περιοχή του όρους Ντοβ στα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης με πυρά πυροβολικού και αρμάτων μάχης. Ο ισραηλινός στρατός προσθέτει ότι ένας εκτοξευτής πυραύλων στην Τσεμπάα χτυπήθηκε επίσης από από βολές αρμάτων μάχης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

08:34 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Γάζα που διεξάγονται από φοιτητές σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ ως «κάτι που θυμίζει αυτό που συνέβη στα γερμανικά πανεπιστήμια τη δεκαετία του 1930» και κάλεσε τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να τις σταματήσουν
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει περίπου 550 συλλήψεις σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς η αστυνομία καταστέλλει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα
  • Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατήγγειλε την «αναγκαστική μετανάστευση» των Παλαιστινίων, καθώς Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «προχωρούν» με τα σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα
  • Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την κατασκευή μιας προβλήτας στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας που θα διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης στην εμπόλεμη περιοχή
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικές υποδομές» στην περιοχή Κφαρτσούμπα του νότιου Λιβάνου καθώς και σε μια «στρατιωτική δομή» νοτιότερα στην περιοχή του χωριού Μαρκάμπα

08:25 Ο Ραλφ Νέιντερ καταγγέλλει την υποστήριξη του Μπάιντεν στον Νετανιάχου παρά τη «σφαγή» στη Γάζα

Ο Αμερικανός συγγραφέας, κάποτε υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία, Ραλφ Νέιντερ δήλωσε ότι το Ισραήλ εισέρχεται σε ένα δεύτερο στάδιο του «γενοκτονικού πολέμου» του στη Γάζα, και παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «είναι πιστός στον αφέντη του» – τον Ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νέιντερ δήλωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί μαζικοί τάφοι στη Γάζα εν μέσω «της σφαγής των Παλαιστινίων παιδιών, γυναικών και ανδρών αμάχων από τον Νετανιάχου.

 

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών τα αναφέρουν όλα αυτά στις πρωινές ενημερώσεις τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, αυτός μένει πιστός στον αφέντη του, τον Νετανιάχου», ο οποίος χρηματοδοτείται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους, είπε ο Νέιντερ.

«Τζο, τουλάχιστον απαίτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει στους Αμερικανούς δημοσιογράφους να μπουν στη Γάζα και να μπουν αυτά τα 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εμποδίζονται καθημερινά σε αυτόν τον μικροσκοπικό θύλακα που περιέχει 2,2 εκατομμύρια πολιορκημένους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε.

08:16 Οι βόμβες και η πείνα «θερίζουν» στη Γάζα – «Βράζουν» οι πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Πηγή: in.gr