Θερινό σινεμά στο Ραδιομέγαρο

ΣΑΒΒΑΤΟ 10- 8: ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ !



22:00 «Οι Κολοσσοί του Έρωτα» COLOSSI OF LOVE

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Μιστριώτης

Σενάριο, Δημοσιογραφική Έρευνα: Μαρία Π. Κουφοπούλου

Μία συμπαραγωγή  ΕΡΤ/ARTE/XYZ Productions

Διάρκεια: 58'

 

Tο περίφημο greek kamaki, που αποτέλεσε αφορμή για πολλά αστεία και ανέκδοτα, τα οποία είναι μέρος της μυθολογίας της Ελλάδας των 70's και 80's, πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ «Οι Κολοσσοί του Έρωτα».

Tο καμάκι  δεν υπήρξε παρά ο τρόπος για να φλερτάρουν οι Έλληνες. Μετά τα δύσκολα χρόνια της χούντας, ο αναπτυσσόμενος τουρισμός  ήταν μια διέξοδος για τη νέα Ελλάδα που αναζητούσε την ταυτότητά της. Τότε γεννήθηκε ένας χαρακτηριστικός τύπος αρσενικού που ως στόχο είχε τις νεαρές,  ξένες τουρίστριες για φλερτ, για σεξ και οτιδήποτε προκύψει. Τα καμάκια προέρχονταν κυρίως από μικροαστικές τάξεις, είχαν συγκεκριμένο κώδικα στο ντύσιμο, μιλούσαν κωμικά αγγλικά και περηφανεύονταν για τα ...'ερωτικά' κατορθώματά τους. Μάλιστα, στο Ναύπλιο την εποχή εκείνη είχε δημιουργηθεί και ... Σωματείο. Το «OCTUPUS»!

 

Το φιλμ σκύβει πάνω από τους πρωταγωνιστές του με συνεντεύξεις. Ο κάθε ήρωας με τον δικό του τρόπο -με απλότητα και αμεσότητα, αλλά και πολύ χιούμορ- μας δίνει μια εικόνα της εποχής που σημάδεψε τη ζωή τους. Οι ήρωες μοιράζονται μαζί μας προσωπικές στιγμές, συναισθήματα, αστεία περιστατικά και κάνουν προσωπικές εξομολογήσεις.

Η ανάπτυξη της ιδέας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του HISTORY DOC και του Discovery Campus.

 

23:00 «Σαγιόμι»  SAYOME

Σενάριο Σκηνοθεσία: του Νίκου Νταγιαντά

Διάρκεια: 56'

Μια διεθνής συμπαραγωγή της εταιρείας Anemon, της ΕΡΤ, του ARTE και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Το ντοκιμαντέρ, αναφέρεται στην ιστορία της Σαγιόμι, μιας γιαπωνέζας που ζει μόνιμα στην Κρήτη. Η Σαγιόμι μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα 22 της έφυγε από την Ιαπωνία ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ως την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία. Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της, καθώς επισκέπτεται τη χώρα των παιδικών της χρόνων.

Η «Σαγιόμι», έχει αποσπάσει παγκόσμιες διακρίσεις, όπως το Μεγάλο Βραβείο URTI (Grand Prix / Union Radiophonique et Televisuelle Internationale)  στο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης του Μόντε Κάρλο, το Βραβείο FIPRESCI  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και τα Βραβεία Orpheus για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Κοινού στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (LAGFF - Los Angeles Greek Film Festival).

«Μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα

και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση.

Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά

η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας».
Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI

 


Κυριακή 11 Αυγούστου

ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ
      
Σας ενημερώνουμε,   ότι την Κυριακή 11 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου της Αγ. Παρασκευής θα προβληθεί  στις 22.00 το  βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Sugartown-Οι Γαμπροί", του Κίμωνα Τσακίρη, το οποίο απέσπασε το 1ο Βραβείο Ντοκιμαντέρ και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006.


Το θέμα της είχε ήδη κάνει τον γύρο των media ως είδηση προτού καν γυριστεί: Η Ζαχάρω, το χωριό της Ηλείας, πρωταγωνίστησε σε ένα πρωτότυπο ρομάντζο. Ο δήμαρχος της Ζαχάρως, ο Πανταζής Χρονόπουλος, εκλέχτηκε το 2002 υποσχόμενος, μεταξύ άλλων ότι θα βρει γυναίκες στους πολλούς ανύπαντρους άντρες του χωριού. Η υπόσχεση έμοιαζε με ανέκδοτο αλλά ο δήμαρχος σοβαρολογούσε. Κατηγορώντας τις Ελληνίδες ότι δε θέλουν να ζήσουν στη Ζαχάρω και ισχυριζόμενος ότι θέλει να σώσει τον ελληνισμό, υποσχέθηκε ότι θα φέρει γυναίκες από την Ουκρανία. Η υπόσχεση έδωσε δημοσιότητα στον ίδιο και τη Ζαχάρω, γέννησε ελπίδες σε κάποιους εργένηδες του χωριού, προκάλεσε τα πυρά της αντιπολίτευσης όπως και το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη.

Το περίφημο ταξίδι στην Ουκρανία έγινε αφορμή να εκφραστούν αντιπαραθέσεις, ελπίδες, κρυμμένα συναισθήματα, πολιτικός λαϊκισμός, αλλά και οικονομικά κίνητρα για τους μεσάζοντες αυτού του περίεργου συνοικέσιου: Από το γραφείο που θα οργάνωνε το ταξίδι, το οποίο άλλαζε διαρκώς προορισμούς μέχρι να καταλήξει στη Ρωσία, τον από μηχανής Έλληνα επιχειρηματία με δραστηριότητες στη Ρωσία, μέχρι τον ρώσο ιερέα που μεσολαβεί για τη συνάντηση των Ελλήνων με τις υποψήφιες νύφες για δικό του όφελος. Η λοξή ματιά του σκηνοθέτη ισορροπεί ανάμεσα στο φαιδρό της υπόθεσης, στη δύσκολη καθημερινότητα της ζωής στο χωριό, στον λαϊκισμό του ντόπιου πολιτικάντη και στις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων σαν κι αυτούς που περνούν κάθε μέρα από δίπλα μας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09/08/2013 - 23:49