Ο μονόλογος του Θωμά Συμεωνίδη, «Υπάρχει επίσης» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών


Θωμάς Συμεωνίδης - Υπάρχει επίσης

Βασισμένο στη ζωή και το έργο του ποιητή Paul Celan

Κύκλος « Λέξεις επί Σκηνής »

02.02.2017, 19.00'
Auditorium Theo Angelopoulos - IFG

Η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο πλαίσιο του Κύκλου «Λέξεις επί Σκηνής» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον μονόλογο του Θωμά Συμεωνίδη, «Υπάρχει επίσης» την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο μονόλογος «Υπάρχει επίσης» βασίζεται στην αντιφατική σχέση που είχε ο ποιητής Paul Celan με τον φιλόσοφο Theodor Adorno. Μελανό σημείο στη σχέση τους, ο πολύ γνωστός αφορισμός του Adorno ότι «το να γράφεις ποιήματα μετά το Άουσβιτς είναι βαρβαρότητα». Κεντρικό γεγονός, μία συνάντηση που δεν έγινε τελικά ποτέ. Στη θέση αυτής της συνάντησης, ο Celan έγραψε τη Συνομιλία στα βουνά.

Και οι δύο, ο Ποιητής και ο Φιλόσοφος, είναι στοιχειωμένοι από τον παραλογισμό του φασισμού, το εβραϊκό και το πυρηνικό ολοκαύτωμα. Με αφορμή το γεγονός της μη συνάντησής τους, ο μονόλογος Υπάρχει Επίσης επιχειρεί να αποδώσει την τραγική φύση του Ποιητή ο οποίος, μοιραία, λυγίζει όταν η ποίησή του καλείται να εκφράσει το ανείπωτο, το ριζικά κακό.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο μονόλογος επιχειρεί να δείξει το αδιέξοδο του ποιητή στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει μία ταυτότητα, ένα εγώ, που συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, αλλά και η ίδια η φύση των σχέσεων και της κοινωνίας, προσπάθησαν να του στερήσουν.


Συντελεστές:

Συγγραφέας: Θωμάς Συμεωνίδης

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Μουσική: Έλλη Ιγγλίζ
Προβολή video: Κώστας Σταματόπουλος

Με τον Δαυίδ Μαλτέζε

Info:
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου, Σίνα 31
Ημερομηνία: Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.00
Πληροφορίες: http://www.ifa.gr
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος ελεύθερη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54