ΟΜΑΔΑ HIPPO "Τα παιδιά δεν έχουν φτιάξει τον τοίχο της κριτικής που είμαστε περιφραγμένοι εμείς οι ενήλικες"


Συναντήσαμε τον Αλέξανδρο Ράπτη και τον Φώτη Δούσο στο θέατρο 104, στις πρόβες των δυο παιδικών παραστάσεων " Το νησί συναισθημάτων" (πρεμιέρα 26 Οκτωβρίου) και "Οι περιπέτειες του Παβ" (πρεμιέρα 3 Νοεμβρίου) και μας μίλησαν για τις νέες τους καλλιτεχνικές δράσεις.

- Μιλήστε μας για την ομάδα HIPPO

 "Ξεκινήσαμε το 2009 και με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη εξαπλωθήκαμε σταδιακά σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία), κάνοντας περιοδείες, σεμινάρια, συνεργασίες, παραστάσεις για παιδιά και για ενήλικες, περφορμανς, επισκέψεις σε σχολεία, παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια, σε ελληνικές κοινότητες και σε φεστιβάλ. Παίξαμε επίσης σε πολλά απομακρυσμένα μέρα της Ελλάδας. Γράψαμε θεατρικά έργα, εκδώσαμε ένα κόμιξ, βγάλαμε ένα βιβλίο για το σωματικό θέατρο όπως το ασκούμε εμείς, εμψυχώσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα και ... συνεχίζουμε!"

- Πόσο εύκολο και ποια είναι η ευθύνη των ανθρώπων που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο καθώς και την παιδική διαπαιδαγώγηση και ψυχολογία;

"Η ευθύνη είναι τεράστια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Τα παιδιά είναι αθώο ακροατήριο. Συνήθως προσέρχονται να παρακολουθήσουν μια παράσταση έχοντας μια a priori θετική προδιάθεση. Δέχονται αυτό που τους δίνεις αφιλτράριστα. Μπορεί να γελάσουν με πολύ υψηλού επιπέδου χιούμορ, όσο και με κάτι σαχλό. Δεν έχουν φτιάξει τον τοίχο της κριτικής με τον οποίο είμαστε περιφραγμένοι εμείς οι ενήλικες. Το "χτίσιμο" σε αυτά είναι υπό εξέλιξη. Άρα πρέπει να φροντίσουμε να περατωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα συμπαγέστερα υλικά. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η τέχνη μας έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το ακροατήριο και με ασυνείδητο τρόπο. Μια εικόνα, ένα στιγμιότυπο, με σκηνή μπορεί να αποτυπωθεί σε βαθύτερα ψυχικά στρώματα του κάθε θεατή και να τον επηρεάσει ουσιαστικά σε ψυχολογικό, ιδεολογικό και αισθητικό επίπεδο. Το θέατρο έχει βαρύνουσα παιδαγωγική σημασία. Ήταν και είναι ένα σχολείο."

- Τι λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για τα έργα σας;

"Αντλούμε την θεματολογία μας από πανανθρώπινα και παγκόσμια ζητήματα που αφορούν τη ζωή των παιδιών σήμερα. Θέματα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτικά, όπως η αυτογνωσία, η αντιμετώπιση του ξένου, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η οικολογία κ.α.. Πηγή έμπνευσης είναι για μας ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Το καλλιτεχνικό προϊόν συχνά προκύπτει μέσα από διαδικασίες κρυφές και εσωτερικές και έχει πάντα να κάνει με ψυχολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του ίδιου του δημιουργού και με τον τρόπο που προσλαμβάνει εξωτερικά ερεθίσματα. Επομένως έχουμε, αναπόφευκτα, βιωματική σχέση με τα έργα μας και διοχετεύουμε μέσα τους μεγάλο μέρος προσωπικού συναισθηματικού φορτίου και ιδεολογικών αναζητήσεων."

- Ποιες παραστάσεις θα δουν φέτος οι φίλοι σας;

 "Το Νησί των Συναισθημάτων του Χόρχε Μπουκάι σε δική μας διασκευή παίζετε στην Αθήνα στο θέατρο 104, στο Γκάζι και στην Θεσσαλονίκη με διαφορετική διανομή στον πολυχώρο ΕΝΩ. Οι Περιπέτειες του Παβ, του Φώτη Δούσου, παίζονται στην Αθήνα στο θέατρο 104 επίσης.  Επιπλέον έχουμε και ένα οικολογικό πρόγραμμα βασισμένο στο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου Ο Γιάννης και το Πεύκο. Όλα μας τα προγράμματα και οι παραστάσεις, αν και έχουν βάση την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν. Γενική θέση της ομάδας είναι να παρουσιάζει τις παραστάσεις της ακόμα και στα πιο μικρά σχολεία και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Τέλος αυτό το διάστημα σχεδιάζουμε και μια περιοδεία σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού."

- Ποια είναι τα μηνύματα των παραστάσεων σας και σε ποιες ηλικίες απευθύνονται;

 "Οι παραστάσεις μας φέτος απευθύνονται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Γενικότερα η λογική της ομάδας είναι να δημιουργεί παραστάσεις με ερεθίσματα για όλες τις ηλικίες ακόμα και για τους ενήλικες. Γι' αυτό λοιπόν όλες οι παραστάσεις μας βλέπονται ευχάριστα και από το ενήλικο ακροατήριο. Φέτος ασχολούμαστε με το ζήτημα της συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από την διασκευή που κάναμε στην ιστορία του Χόρχε Μπουκάι. Το Νησί των Συναισθημάτων είναι μια αφορμή για να ταξιδέψουμε μαζί με τα παιδιά σε ένα θεατροπαιδαγωγικό σύμπαν, στο οποίο είναι ελεύθερα να εκφράσουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους, να ακονίσουν το πνεύμα τους και να κάνουν μια βουτιά στον εσωτερικό τους κόσμο. Οι Περιπέτειες του Παβ, μας εισάγουν σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο περιπέτεια, στον οποίο ο κεντρικός ήρωας (ένας τζίτζικας) κάνει μια πορεία ανακάλυψης του ίδιου του εαυτού του, ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Η ιστορία ενισχύει και ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση των μικρών θεατών. Ο Γιάννης και το Πεύκο περνάει ένα οικολογικό  μήνυμα στα παιδιά. Μέσα στο πρόγραμμα που είναι διαδραστικό δίνεται έμφαση σε αξίες όπως σεβασμός και αγάπη για την Φύση, ενώ τονίζεται το αίτημα για καθαρό περιβάλλον και για ανακύκλωση."

- Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια ώστε οι παραστάσεις σας να απευθυνθούν και σε θέατρα εκτός της Ελλάδας;

" Στα χρόνια της πορείας μας έχουμε ταξιδέψει αρκετά με την ομάδα σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Ήταν και είναι μια φανταστική εμπειρία. Φέτος σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε ελληνικές σχολικές μονάδες της Ευρώπης αρχικά και μετά ίσως και άλλων ηπείρων! Πάντα είμαστε σε αναζήτηση φεστιβάλ και χώρων που θα μπρούσαμε να παρουσιάσουμε τις δουλειές μας εκτός ελληνικών συνόρων. Και όποτε δίνεται η ευκαιρία το κάνουμε. Στο μέλλον υπάρχει η σκέψη να κάνουμε μία παράσταση κυρίως σωματική, στην οποία θα χρησιμοποιούμε μια σωματική γλώσσα βασισμένη στο προσωπικό μας θεατρικό ύφος (kinemo). Το περιεχόμενο και η πλοκή της θα είναι εύκολα κατανοητά από το κοινό ανεξαρτήτου ομιλούσας γλώσσας έτσι ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε τις παραστάσεις μας στο παγκόσμιο κοινό."

- Ποια είναι η γνώμη σας για το παιδικό θέατρο στη χώρα μας; Έχει τη στήριξη της πολιτείας ή υπάρχουν δυσκολίες στις παραγωγές;

"Το επίπεδο του παιδικού θεάτρου έχει ανεβεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι δυσκολίες στην παραγωγή είναι πολλές αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και στήριξη από τον κόσμο - ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να βλέπει καλό θέατρο; Επίσης ειναι ευδιάκριτη μια τάση της πολιτείας να
ενισχύσει το παιδικό θέατρο με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά φέτος σε παραγωγές παιδικού θεάτρου. Μέσα στο δυσοίωνο τοπίο των σύγχρονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων το παιδικό θέατρο αποτελεί πάντα μια ακτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας."

Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και αποτελείται από τους Φώτη Δούσο και Αλέξανδρο Ράπτη. Δραστηριοποιείται στο χώρο του ενήλικου, του παιδικού θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που συνομιλεί με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.Αριθμεί πολλές παραστάσεις για παιδιά στο ενεργητικό της που πρωτοανέβηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο, ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, αλλά και παραστάσεις για ενήλικες που πραγματοποιήθηκαν σε Ελλάδα και Η.Π.Α. Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια: Ελλάδα, Κύπρος, Ευρώπη(Αγγλία, Ουαλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Βέλγιο), Η.Π.Α. (από τη Νέα Υόρκη μέχρι και το Λος Άντζελες), Καναδάς (Τορόντο, Μοντρεάλ), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σύδνεϋ). Επίτευγμα της ομάδας θεωρείται η παρουσίαση της παράστασης Νιάρα στο Πανεπιστήμιο του YALE, ενώπιον φοιτητών του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας και η διεξαγωγή εργαστηρίου υποκριτικής με αφορμή το προσωπικο στυλ της ομάδας (kinemo) σε επαγγελματίες ηθοποιούς στο Thespo19, διεθνές φεστιβάλ νεανικού θεάτρου στην Βομβάη της Ινδίας.

Πληροφορίες παράστασεων

*Το Νησί των Συναισθημάτων

Από Σάββατο 26 Οκτωβρίου και

κάθε Σάββατο στις 17.00

Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου, Μιχαέλα Λιόλιου
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη, Hippo Theatre Group
Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκην. - ενδ. – κούκλες - φόντο: Αλίκη Σπανουδάκη
Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Σχεδιασμός δράματος: Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης, Λουίζα Νικολάου
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Συναπίδου
Σκηνοθεσία – Διασκευή - Μουσική: Hippo Theatre Group (Αλέξανδρος Ράπτης - Φώτης Δούσος)

 

*Οι Περιπέτειες του Παβ

Από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

και κάθε Κυριακή στις 12.00

Παίζουν: Κωνσταντίνα Καραχρήστου, Κωνσταντίνος Παράσης
Κείμενο: Φώτης Δούσος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη, Hippo Theatre Group
Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη
Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού δράματος: Hippo Theatre Group
Σκηνοθεσία – Μουσική - Παραγωγή: Hippo Theatre Group (Αλέξανδρος Ράπτης – Φώτης Δούσος)

 

ΘΕΑΤΡΟ 104

ΕΥΜΟΛΠΙΔΩΝ 41

ΓΚΑΖΙ (Στάση μετρό Κεραμεικός)

210  3455020


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16/10/2019 - 22:59