Ο Θεόδωρος Κουρεντζής παραμένει στη ορχήστρα του ραδιοφώνου της Στουτγκάρδης

Η συμφωνική ορχήστρα του ραδιοφώνου της Στουτγκάρδης SWR (νοτιοδυτική Γερμανία) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Ελληνορώσο μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή, παρά τους «προβληματικούς δεσμούς» του με ρωσική τράπεζα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο των συνολικών κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Κουρεντζής θα πραγματοποιήσει κανονικά την ευρωπαϊκή περιοδεία με την ορχήστρα, που ξεκινά αύριο Κυριακή 27 Μαρτίου, ωστόσο το πρόγραμμα των συναυλιών έχει τροποποιηθεί ώστε να συμπεριλάβει Ρώσους, Γερμανούς και Ουκρανούς συνθέτες, σαν «ένα κάλεσμα για ειρήνη και συμφιλίωση». 

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, επικεφαλής μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ραδιοφώνου της Στουτγκάρδης από το 2018, δεν έχει μιλήσει για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ορχήστρα SWR διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία της με τον Ελληνορώσο μαέστρο βασίζεται «σε κοινές αξίες και πεποιθήσεις».

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την έναρξη του πολέμου, πολλοί Ρώσοι καλλιτέχνες είτε παραιτήθηκαν είτε απολύθηκαν είτε υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από ορχήστρες, θέατρα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς σε δυτικές χώρες, ακόμη και αν δεν έχουν εκφράσει θέσεις υπέρ της ρωσικής εισβολής.

Επίσης, υπήρξαν και φαινόμενα να απορρίπτονται έργα σπουδαίων για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά έργων, μόνο και μόνο επειδή οι δημιουργοί τους ήταν Ρώσοι, ή να ακυρώνονται παραστάσεις ρωσικών καλλιτεχνικών οργανισμών, πράγμα που αποφάσισε και το ελληνικό υπουργείου Πολιτισμού.