Παρουσίαση του βιβλίου ''Γνωριστήκαμε στα μπαρ''

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, στις 20:00 θα παρουσιάσουμε το βιβλίο "γνωριστήκαμε στα μπαρ" των Μαρία Φ. Ντολόρες και Άννη Σιμάτη. Με την συντροφιά της Άννας Αποστολέλλη και άλλων εκλεκτών καλεσμένων στο αγαπημένο μας Beaver θα μιλήσουμε για το βιβλίο και θα θυμηθούμε ιστορίες από τα μπαρ.

Θα ακολουθήσει μουσική, ντέρτια και καημοί από Richard Lindner ⚘

“Αυτό το Ντόλυς ήτανε το πρώτο που έβγαλε και δημοσιεύσεις κι έγινε και γάμος λεσβιακός εκεί. Μπορεί να τα ξέρετε αυτά.”

Εμάς μας αρέσει πολύ να τα μαθαίνουμε αυτά και να ψαχουλεύουμε την κουήρ, λεσβιακή, αλλόκοτη και ανώμαλη ιστορία μας όπως εμφανίζεται σαν ρωγμές και σαν θραύσματα.
Μας αρέσει επίσης να την κρατάμε ζωντανή, να τις φτιάχνουμε χώρους να συζητάει και να συζητιέται. Έτσι, φτιάξαμε αυτό το μικρό βιβλίο- αρχείο που προσπαθεί να επανα-θυμηθεί ένα ιστορικό παρελθόν, αντιμετωπίζοντας με αγάπη την μνήμη, δίνοντας χώρο στις καθημερινές απολαύσεις, -στα μικροπράγματα-, γεμίζοντας τα κενά με φαντασία και έρωτα.

Το “Γνωριστήκαμε στα μπαρ” είναι δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) και εκδόθηκε σε 300 αντίτυπα απο το ΑΜΟQA, τον Αυγουστο του 2021. Το υλικό αυτού του μικρού βιβλίου προέρχεται από δύο εκθέσεις. Η πρώτη, “Λεσβιακές Ξεναγήσεις στο Αθηναϊκό Παρελθόν” αποτέλεσε κομμάτι της εκδήλωσης “Χαρτογραφήσεις της μνήμης - Ένα απόγευμα με φεμινιστικά και κουήρ αρχεία της πόλης, και μια ξενάγηση” τον Απρίλιο του 2016, στο Αμόκα. H δεύτερη παρουσιάστηκε στο Σπλίτ της Κροατίας, τον Δεκέμβρη του 2019 υπό τον τίτλο “Ι ntalikes ke ta yinekakia tous, a lesbian tour on the anthenian past” στην γκαλερί Kluba Kocka, ως μέρος του προγράμματος qEXHIBITIONS που διοργάνωσε η συλλογικότητα queerANarchive.
Την επιστημονική επιμέλεια έχει κάνει η Αννη Σιμάτη ενώ ήταν ιδέα της Μαρία Φ Ντολόρες οπου έκανε την καλλιτεχνική επιμέλεια και παραγωγή.

Το μικρό βιβλίο «Γνωριστήκαμε στα μπαρ»,  περιλαμβάνει αρχειακό υλικό, θραυσματικές εικόνες και ιστορίες που δεν βγαίνουν εύκολα στο φως, από τις ζωές λεσβιών στην Ελλάδα. «Όλες πηγαίνουν στα λεσβιόμπαρα. Τουλάχιστον μια φορά. Έστω για λίγο. Επειδή εκεί μπορούμε να συναντηθούμε με άλλα κουήρ άτομα, άλλες λεσβίες, μπορούμε να φλερτάρουμε, να φιληθούμε, να μιλήσουμε χωρίς τα ομοφοβικά μάτια στραμμένα πάνω μας, έστω για λίγο», γράφει η Άννη Σιμάτη. Ενώ η Ντ. αφιερώνει αυτό το βιβλίο σε όλα τα άτομα που δεν έχουν «οικογένεια», στις κούηρ οικογένειες που αγωνίζονται, στις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά περισσότερο στα άτομα που απειλούνται ή κρύβονται από τις οικογένειές τους. 

Ελάτε την Πεμπτη, στις 8:00, Βασιλειου Του Μεγάλου 46. Αθήνα, να ανταλλάξουμε σταγόνες ιστορίας, φιλίας και έρωτα.