Πώς η κυκλική οικονομία μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ενίσχυσης της απασχολησιμότητας

Το πρόγραμμα «Circular Economy as an employability tool for NEET population», Erasmus+ Key Action 3 European Youth Together με ακρωνύμιο «CENEET», αριθμό προγράμματος 101051404 και τύπο προγράμματος ERASMUS-YOUTH- 2021-YOUTH-TOG στοχεύει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της διακρατικής συνεργασίας με στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών μέσω της κατάρτισης και την έμπνευση των Ευρωπαίων νέων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από διάφορα υπόβαθρα να δραστηριοποιηθούν, να προωθήσουν και να εφαρμόσουν καλές πρακτικές της ΕΕ για την κυκλική οικονομία. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους νέους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό με μια πράσινη και οικολογική συνείδηση.

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταξύ 19.-23.9.2022 στη Βιέννη, νέοι από Ελλάδα, Βρυξέλλες, Βιέννη και Ιταλία είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις αρχές των πρακτικών κυκλικής οικονομίας και των πράσινων δεξιοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, η εκπαίδευση περιελάβανε διαδραστικά εργαστήρια, όπου καθένας από τους εταίρους του προγράμματος παρουσίασε τις Μαθησιακές Μονάδες προκειμένου να διαμορφωθεί ένα Πρωτόκολλο Καλής Πρακτικής για την Κυκλική Οικονομία. Η εκπαίδευση ενισχύθηκε επίσης με εκδρομές και συνομιλίες από ειδικούς σε θέματα κυκλικής οικονομίας ή/και ειδικών κανόνων κυκλικής οικονομίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια περιήγηση στα αξιοθέατα του Zero Waste με οδηγό έναν ακτιβιστή Zero Waste και να επισκεφθούν τέσσερα διαφορετικά μέρη στη Βιέννη που ήδη ασχολούνται με την κυκλική οικονομία: ένα δωρεάν κατάστημα πλαστικών καλλυντικών και οικιακής χρήσης, ένα σούπερ μάρκετ με πλαστικά, ένα κατάστημα που πουλάει βιολογικά και τοπικά προϊόντα βοτάνων και μια κοινωνική επιχείρηση μεταχειρισμένων ρούχων.

Επισκέφτηκαν επίσης έναν κόμβο Κυκλικής Οικονομίας στην Εβδομάδα Σχεδίου της Βιέννης και παρακολούθησαν μια ομιλία για το μοντέλο 10R σχετικά με το Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ένα χώρο ανταλλαγής ρούχων και εξοικειώθηκαν με τα έγγραφα πολιτικής: σε τι χρησιμοποιούνται,  τι αφορούν και πώς μπορούν να συντάξουν τέτοιου είδους έγγραφα. Τέλος, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την κυκλική οικονομία.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η πρώτη εκδήλωση ενημέρωσης στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2022 όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος και τις επόμενες δραστηριότητες. Τέλος, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην επόμενη εκδήλωση ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2023 προκειμένου να ενημερωθείτε για τα επόμενα βήματα του έργου!

 

Μάθετε περισσότερα στο www.ceneet.eu

 

Disclaimer: “Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.”

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15/12/2022 - 18:12