Το πλούσιο αρχείο του Ντέιβιντ Μπόουι συγκεντρωμένο στο δυτικό Λονδίνο

Το τεράστιο αρχείο του Ντέιβιντ Μπόουι, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο εμβληματικός καλλιτέχνης, με περισσότερα από 80.000 αντικείμενα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τον θάνατό του το 2016, πρόκειται να εκτεθεί σε ένα ειδικό κέντρο του μουσείου Victoria & Albert στο δυτικό Λονδίνο.

Μεταξύ άλλων, το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφα με στίχους του θρυλικού σταρ, όργανα, κοστούμια, σκηνικά, επιστολές και σχέδια εξωφύλλων για τα άλμπουμ του, προσωπικά σημειωματάρια και απραγματοποίητα projects από κάθε περίοδο της ζωής και της καριέρας του Μπόουι. «Υπάρχουν χειρόγραφα με στίχους τραγουδιών, όπως τα ‘Fame’, ‘Heroes’ και ‘Ashes to Ashes’, ενώ στα κοστούμια περιλαμβάνονται ρούχα από την περίοδο του ‘Ziggy Stardust’, εντυπωσιακές δημιουργίες για την περιοδεία ‘Aladdin Sane’ του 1973, και το πανωφόρι με τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου που σχεδίασε ο Μπόουι μαζί με τον Αλεξάντερ ΜακΚούιν για το εξώφυλλο του άλμπουμ ‘Earthling’ του 1997», σημειώνει η Χάριετ Σέργουντ του βρετανικού Guardian.

Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης ένα κολάζ φωτογραφιών με στιγμιότυπα από το φιλμ «The Man Who Fell to Earth» («Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη», 1976), σε σκηνοθεσία Νίκολας Ρεγκ, καθώς και δεκάδες χιλιάδες εκτυπώσεις, αρνητικά, διαφάνειες μεγάλου μεγέθους, και διαφάνειες που τραβήχτηκαν από κορυφαίους φωτογράφους, όπως ο Τέρι Ο’Νιλ  και ο Χέλμουτ Νιούτον.

Το «Κέντρο Μελέτης των Παραστατικών Τεχνών Ντέιβιντ Μπόουι», όπως θα ονομάζεται, θα ανοίξει το 2025 παρέχοντας «νέες πηγές και υλικό για τους ‘Μπόουι του αύριο’», δηλώνει ο Τρίστραμ Χαντ, διευθυντής του V&A. «Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς και ερμηνευτές όλων των εποχών και εμείς στο V&A είμαστε ενθουσιασμένοι που γινόμαστε θεματοφύλακας του απίστευτου αρχείου του και μπορεί να το ανοίξει για το κοινό», προσθέτει. «Οι ριζοσπαστικές καινοτομίες του Μπόουι στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μόδα και το στυλ γενικά -από το Βερολίνο μέχρι το Τόκιο και το Λονδίνο- συνεχίζουν να επηρεάζουν το design και την οπτική κουλτούρα και να εμπνέουν δημιουργούς, από την Τζανέλ Μονέ έως τη Lady Gaga, την Τίλντα Σουίντον και τον αρχισχεδιαστή της Prada,  Ραφ Σίμονς», υπογράμμισε ακόμα ο διευθυντής του V&A. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25/02/2023 - 10:50