35.000 στερλίνες για τον επαναπατρισμό τους

Παρή Σπίνου

Ακριβώς το ποσόν που έδωσε η αγγλική κυβέρνηση στον λόρδο Έλγιν το 1816, δίνει και σήμερα η Βρετανική Επιτροπή για την επανένωσή τους. Μάλιστα, με μια ακτιβιστική κίνηση, ξεδίπλωσε μια τεράστια επιταγή μπροστά στο υπουργείο Πολιτισμού στο Λονδίνο

Πόσο αξίζουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα σήμερα; Προφανώς δεν υπάρχει απάντηση, αφού το ανεκτίμητο δεν κοστολογείται. Σίγουρα, δε φτάνουν 35.000 στερλίνες για να τα πάρουμε πίσω. Όμως ακριβώς αυτό το ποσό έδωσε το 1816 η αγγλική κυβέρνηση στον λόρδο Έλγιν για να τα αγοράσει. Και ακριβώς αυτό το ποσόν ανέγραφε η επιταγή, τυπωμένη σε τεράστιο μέγεθος, την οποία μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα (BCRPM) κουβάλησαν ως την πόρτα του υπουργείου Πολιτισμού της Βρετανίας, την περασμένη Τρίτη. Ήταν μια κίνηση ακτιβιστική, μια κίνηση εντυπωσιασμού, θέλοντας να δείξουν πως επιθυμούν να «αποπληρώσουν το χρέος» και τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Ελλάδα, όπου ανήκουν.

Βεβαίως το προσωπικό ασφαλείας τούς απαγόρευσε την είσοδο και η υπουργός Πολιτισμού –αν ήταν εκεί– δεν τους δέχτηκε. Άλλωστε, η Λούσι Φρέιζερ είχε πρόσφατα δηλώσει πως «η τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα αποφασίζεται από το Βρετανικό Μουσείο, βάσει των υφιστάμενων νόμων» και πως «δεν έχω καμία επιθυμία να αλλάξω τη θέση μας, σε καμιά περίπτωση».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα συγκέντρωσε μέσω crowdfunding τα χρήματα, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως ότι το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει 108.184 ελληνικά αντικείμενα, ενώ μόνο 6.493 από αυτά εκτίθενται. Επίσης, από τις 3.382.000 αναζητήσεις στο ηλεκτρονικό αρχείο του Μουσείου, μεταξύ Απριλίου 2020 και Ιανουαρίου 2022, μόνο 1.936 έγιναν για τα «Γλυπτά του Παρθενώνα» και σε 10.648 υπήρχε η λέξη «Παρθενώνας».

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής: «Άλλες χώρες και μουσεία σε όλον τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν θραύσματα από τον Παρθενώνα. Είναι καιρός η κυβέρνηση της Βρετανίας να επανεξετάσει τη στάση της. Ήρθε πλέον η ώρα να επανενωθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα». Σίγουρα το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών επανέρχεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, επαφές σε πολιτικό επίπεδο γίνονται, ωστόσο το ζήτημα είναι με ποιον τρόπο, με ποιους όρους, με ποια ανταλλάγματα, ώστε να μην ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα στη Βρετανία, που έγινε τον περασμένο Ιούνιο, η κοινή γνώμη είναι θετική, το 64% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών, αν η Ελλάδα δανείσει σε βρετανικά μουσεία άλλα δικά της αριστουργήματα. Το παράδοξο είναι πως 77% δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Και από όσους τα έχουν επισκεφτεί, το 68% δήλωσε ότι δεν πήγε ειδικά για αυτά.

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04/08/2023 - 17:31