Λίστα χωρίς σύνορα για τα βραβεία Booker

Ανακοινώθηκαν χθες τα έξι ονόματα των συγγραφέων που βρίσκονται στη βραχεία λίστα για το φετινό βραβείο Booker.

«Αυτοί οι φιναλίστ κάνουν θαύματα με τη φόρμα» είπε  χθες στη συνέντευξη Τύπου, η Καναδή μυθιστοριογράφος και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Έσι Εντούγκιαν, δίνοντας το στίγμα των φετινών τελικών υποψηφιοτήτων που ξεχωρίζουν για την κοινωνική και πολιτική θεματολογία τους. Την πολυπόθητη θέση στην περίφημη λίστα κέρδισαν οι:

Sara Bernstein, «Study for obedience»

Jonathan Escoffery, «If I survive you»

Paul Harding, «This other Eden»

Paul Lynch, «Prophet song»

Chetna Maroo, «Western lane»

Paul Murray, «The bee sting»

Ο Γκάμπι Γουντ, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος για τα Βραβεία Booker, σχολίασε: «Πρόκειται για λίστα χωρίς σύνορα. Περιλαμβάνει έναν Βρετανό ινδικής καταγωγής, έναν Αμερικανό Τζαμαϊκανής καταγωγής, έναν Καναδό που ανακηρύχθηκε πρόσφατα ως ένας από τους καλύτερους νέους Βρετανούς μυθιστοριογράφους του Granta και δύο Ιρλανδούς συγγραφείς».

Το βραβείο το οποίο απονέμεται σε ετήσια βάση θεωρείται από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Τα πρώτα χρόνια (θεσπίστηκε το 1968) είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο συγγραφείς από την Κοινοπολιτεία. Από το 2014 έγινε ανοιχτό σε κάθε έργο μακράς διάρκειας μυθοπλασίας που γράφτηκε στα αγγλικά και εκδόθηκε στη Βρετανία ή, από το 2018, στην Ιρλανδία.

Η Καναδή μυθιστοριογράφος και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Έσι Εντούγκιαν, είπε στη συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες βράδυ: «Τα καλύτερα μυθιστορήματα έχουν μια αίσθηση διαχρονικότητας ακόμα και όταν αναφέρονται στη ζωή μας, όπως είναι σήμερα. Οι έξι φιναλίστ κάνουν θαύματα με τη φόρμα. Κάποιοι ερευνούν σε βάθος τους τρόπους με τους οποίους το τραύμα μπορεί να απορροφηθεί και να περάσει στις επόμενες γενιές, ως κληρονομιά, παλιό αντικείμενο ή ακόμη και ανεπιθύμητο ταλέντο. Μερικοί ρίχνουν μια χαρούμενη, αλλά διεισδυτική ματιά στις καθημερινές συναναστροφές. Άλλοι φιλοτεχνούν πορτρέτα κοινωνιών που ωθήθηκαν στα όρια της ανεκτικότητας. Όλα τροφοδοτούνται από ένα είδος αδυσώπητης αφήγησης της πραγματικότητας, ακόμα κι όταν αυτή η ειλικρίνεια μας αναγκάζει να έρθουμε αντιμέτωποι με σκοτεινές πράξεις».

Ο νικητής/η νικήτρια του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 26 Νοεμβρίου.

Δυο λόγια για τα βιβλία

Jonathan Escoffery, «If I survive you»

Τη δεκαετία του 1970, ο Τόπερ και η Σάνια καταφεύγουν με τα παιδιά τους στο Μαϊάμι καθώς στο Κίνγκστον της Τζαμάικα όπου έχουν μεγαλώσει μαίνονται πολιτικές και οικονομικές αναταραχές. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν με επώδυνο τρόπο ότι η Αμερική δεν είναι η Γη της Επαγγελίας.


Paul Harding, «This other Eden»

Το 1792, ο πρώην σκλάβος Μπέντζαμιν Χάνι και η Ιρλανδή σύζυγός του, Πέισιενς, ανακαλύπτουν ένα νησί όπου θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή των απογόνων τους, έναν αιώνα μετά. Το μυθιστόρημα του βραβευμένου με PulitzerPaul Harding, είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία.

Paul Lynch, «Prophet song»

Μια νύχτα στο Δουβλίνο, η μυστική αστυνομία χτυπάει την πόρτα μιας οικογένειας ψάχνοντας τον συνδικαλιστή πατέρα για να τον ανακρίνει. Η σύζυγος και μητέρα της οικογένειας βλέπει την οικογένειά της να διαλύεται μέσα σε μια νύχτα, ακολουθώντας τη φθίνουσα πορεία της χώρας της.

 Chetna Maroo, «Western lane»

Το πρώτο βιβλίο της Βρετανο-ινδής Chetna Maroo είναι το πορτρέτο μιας έφηβης αθλήτριας που προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό της. Η εντεκάχρονη Γκόπι αθλήτρια του σκουός, μετά τον θάνατο της μητέρας της δέχεται πιέσεις από τον πατέρα της να γίνει πρωταθλήτρια. Ο στόχος αυτός όμως την απομονώνει και δημιουργεί προβλήματα στην εξέλιξή της.

Paul Murray, «The bee sting»

Η οικογένεια Μπάρνεϊ περνάει οικονομική κρίση όταν η άλλοτε κραταιά εταιρεία αυτοκινήτων του πατέρα έχει προβλήματα. Η κατάσταση θα φέρει ντόμινο εξελίξεων σε όλα τα μέλη τα οποία θα προσπαθήσουν να χαράξουν νέους δρόμους στη ζωή τους.

Πηγή: documentonews.gr