Υπέροχη εικονογράφηση: Αλέξανδρος Μπαϊραμίδης

Η ΕΡΤ Ανοιχτή στην κοινωνία για 4 μήνες - Ο ρόλος της Τηλεόρασης

Εισήγηση από την Μάχη Νικολάρα
Εκπρόσωπο των Δημοσιογράφων της Τηλεόρασης

Από το βράδυ της 11ης Ιουνίου, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνέχισαν αδιάλειπτα να παράγουν  ενημερωτικό πρόγραμμα:
Τέσσερα πολυθεματικά Δελτία Ειδήσεων την ημέρα
Καθημερινή πρωινή ενημερωτική ζώνη
Κάλυψη μεγάλων γεγονότων: συνάντηση Σαμαρά -  Ομπάμα στις ΗΠΑ, ΔΕΘ, Γερμανικές Εκλογές
Έκτακτα δελτία για τις φωτιές το καλοκαίρι και τις εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή
Κάλυψη και με δεύτερο στούντιο, στο Σύνταγμα, των κινητοποιήσεων τις ημέρες γύρω από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στα τέλη Ιουλίου
Ζωντανή μετάδοση των ομιλιών και των συνεντεύξεων τύπου όλων των πολιτικών αρχηγών (ΔΕΘ, Φεστιβάλ Νεολαίας, Ανοιχτές συγκεντρώσεις)
Καθημερινές πολιτικές συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στα δελτία ειδήσεων και την Πρωινή Ενημέρωση
Έκτακτες ενημερωτικές - πολιτικές εκπομπές για θέματα της επικαιρότητας

Από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση για μια πολύπλευρη, πολυφωνική προσέγγιση της επικαιρότητας. Κάθε μέρα, στις δημοσιογραφικές συσκέψεις, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, αναζητούμε εκείνη τη ματιά, εκείνη την πτυχή της επικαιρότητας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στους προβληματισμούς της κοινωνίας. Ψάχνουμε το συνολικό ρεπορτάζ που λείπει από την τηλεοπτική ενημέρωση σήμερα. Αυτό το δρόμο, πέρα από το ότι είναι το δικό μας στοίχημα, η δική μας ανάγκη, μας τον έχουν υποδείξει οι ίδιοι οι τηλεθεατές, οι ακροατές και οι αναγνώστες μας, αφού το μέσο από το οποίο εκπέμπουμε κυρίως, το Διαδίκτυο, προσφέρει αυτή τη διαδραστικότητα.

Αυτό είναι που λέμε εμείς ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Όταν έγινε η εξέγερση στην Αμυγδαλέζα, ήμαστε το μόνο κανάλι που ασχολήθηκε και με τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών σε αυτά τα κέντρα, πέρα από τα δελτία Τύπου και τις εικόνες, που έδινε η αστυνομία...

Με τη διαθεσιμότητα, πέρα από τα νούμερα που ζητεί η τρόικα, αναδείξαμε τα προβλήματα που δημιουργεί στους μαθητές, στους γονείς, στους ασθενείς και στους χρόνια πάσχοντες, στους δήμους και -τώρα- στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Είμαστε οι μόνοι που μιλήσαμε για τον παραλογισμό που ζει ο  ΟΑΕΔ: τον Ιούλιο απορρόφησαν 100 διαθέσιμους από άλλες υπηρεσίες και 15 ημέρες μετά εντόπισαν 250 υπεράριθμους σε γραφεία εύρεσης εργασίας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε την αλήθεια γύρω από τη Λάρκο και την ΕΑΒ.

Τελευταία, με τη φρενίτιδα γύρω από τη ΧΑ, αντιμετωπίσαμε τις εξελίξεις με την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα που πάντα χαρακτήριζε την ΕΡΤ. Και όχι μόνο την επικαιρότητα, αλλά και τις προεκτάσεις της: για πρώτη φορά μίλησαν ζωντανά στην τηλεόραση στο φιλόξενο στούντιο της Πρωινής Ενημέρωσης θύματα άγριων επιθέσεων της ΧΑ - Έλληνες και Αλλοδαποί.

Πρώτοι μιλήσαμε -και μάλλον και μοναδικοί- στην τηλεόραση για την αποχώρηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ από την Ελλάδα. Η ΕΡΤ είναι το μοναδικό κανάλι που είχε εκτενή ρεπορτάζ (και στις ειδήσεις και στη εκπομπή ΤΕΤ@ΕΡΤ) για το λουκέτο στη ΣΠΡΙΝΤΕΡ, για τους πάνω από 800 εργαζόμενους που βρέθηκαν στο δρόμο, για το σκάνδαλο με τα δάνεια και τις τράπεζες.

Είμαστε το μόνο κανάλι που έπαιξε υποτιτλισμένο απόσπασμα της περιβόητης «δήλωσης Σαμαρά» για τα δυο άκρα, η οποία... εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Ειδήσεις, όπως αυτή για την απόλυση εργαζόμενου της ΟΑ επειδή έπινε... νερό, που έβγαλε η Πρωινή Ενημέρωση του Σαββατοκύριακου, δε νομίζω ότι την είδατε σε πολλά άλλα Μέσα.

Και, για την οικονομία: στα δελτία, στις εκπομπές, κάθε μέρα έχουμε πολύπλευρες αναλύσεις γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα, τις μνημονιακές πολιτικές, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...

...είναι οι θεματικές συζητήσεις, που γίνονταν καθημερινά, όσο είχαμε συνεχή ροή, και τώρα τρεις φορές την εβδομάδα, στο ΤΕΤ@ΕΡΤ για:

τις Συνταγματικές εκτροπές κατά τη διάρκεια του μνημονίου
την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, την ιδιωτικοποίηση του νερού, για τα σκουπίδια και τα οικονομικά συμφέροντα γύρω από την αποκομιδή τους
για την Παιδεία την Υγεία
για τα Ψηφιακα ΜΜΕ και τη Νέα Δημοσιογραφία
για τους άστεγους
την ανεργία
τις αυτοκτονίες
την κατάθλιψη λόγω της κρίσης.

Για πρώτη φορά, μίλησε στην τηλεόραση η Έμυ Χριστούλα  (ο πατέρας της ήταν ο πρώτος αυτόχειρας, που σόκαρε την ελληνική κοινωνία) και μετά απλώς «έπεσε γραμμή»: οι αυτοκτονίες δεν παίζουν...

Αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα ειδήσεων και αναλύσεων, που δεν φιλοξενούν οι άλλες τηλεοράσεις, τις συναντά κανείς περισσότερο σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες και οπωσδήποτε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ...

Όμως, εκτός από το ενημερωτικό μέρος του προγράμματος, υπάρχει και το ψυχαγωγικό, που καλύπτει πάνω από το 50% της 24ωρης  ημερήσιας μετάδοσης.  Ντοκιμαντέρ, ζώνη  μουσικής, μαθητικές ταινίες, εκπομπή  για την παραδοσιακή μουσική, νέα ζώνη animation, ταινίες Μικρού Μήκους, Αθλητική Κυριακή... ακόμη και η  η Θεία Λειτουργία!

Πιο συγκεκριμένα και παρά τις αντίξοες συνθήκες (με το «κλειδωμένο» αρχείο και το νομικό πλαίσιο), πάνω από 200 ντοκιμαντέρ έχουν μεταδοθεί στο διάστημα αυτό των 4 μηνών. Κάποια σε Α’ τηλεοπτική προβολή, όπως το πολιτικό ντοκιμαντέρ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ του Μάρκου Γκαστίν, σπάνια ιστορικά  ντοκουμέντα, όπως οι ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη, της Αλίντας Δημητρίου, του Κώστα Βάκκα, αλλά και πολλές ανεξάρτητες παραγωγές, νέων δημιουργών που τους δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη βοήθεια που έχει δοθεί από την πρωτοβουλία κινηματογραφιστών, που στηρίζουν την ΕΡΤ συνεχώς από τις 11 Ιουνίου, προσφέροντας και στο εξωτερικό ρεπορτάζ, αλλά και με την παραχώρηση των ταινιών τους. Τέλος, εκπομπές  «σήμα κατατεθέν» της ΕΡΤ, όπως το ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ και ο ΕΞΑΝΤΑΣ, με την παραχώρηση των δικαιωμάτων από τους δημιουργούς, τους μεταδίδονται ξανά!

Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί η στήριξη και η παρουσία  της ΕΡΤ στον πολιτιστικό χώρο. Με την έναρξη της χειμερινής περιόδου πολλές θεατρικές παραστάσεις, νέες  ταινίες, αλλά και φεστιβάλ, όπως το ΜΙCRO μ Festival, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, προβάλλονται από την ΕΡΤ.

Και έπεται συνέχεια...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/10/2013 - 14:36