Πανέμορφη εικονογράφηση: Αλέξανδρος Μπαϊραμίδης

ΕΡΤ Ανοιχτή εδώ και 4 μήνες - Ψηφιακή Τηλεόραση: Το σχέδιο ελέγχου της TV ολοκληρώνεται

Εισήγηση από τον Νίκο Μιχαλίτση
πρώην Τεχνικό Διευθυντή της ΕΡΤ Α.Ε.

Από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαμε καταγγείλει ότι το λουκέτο της ΕΡΤ σχετιζόταν με ένα ευρύτερο σχέδιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, για την πλήρη χειραγώγηση της τηλεόρασης.

Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, λόγω της πίεσης από την τρόϊκα να διατεθεί στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μέρος των μέχρι σήμερα τηλεοπτικών διαύλων, το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα». Η σκανδαλώδης εύνοια προς την Digea, στο κείμενο των προδιαγραφών για την ανάδειξη παρόχου δικτύου, που είχε δοθεί σε διαβούλευση, συνάντησε την κατακραυγή της μεγάλης πλειονότητας όσων πήραν μέρος σε αυτήν και η κυβέρνηση έδειξε να αναδιπλώνεται, αναβάλλοντας τον επίμαχο διαγωνισμό που επρόκειτο να προκηρυχτεί στις 30/6/13. Εν τούτοις, μόνον αδρανής δεν έμεινε. Προετοίμασε συστηματικά το έδαφος για την παράδοση του πολύτιμου και σπάνιου δημόσιου πόρου των συχνοτήτων μισοτιμής, στα γνωστά  ιδιωτικά συμφέροντα:

-          Εξέδωσε κάτω από την πίεση της τρόϊκας δύο αντιφατικές ΚΥΑ, την  πρώτη που ορίζει οριστική παύση της αναλογικής τηλεόρασης την 1/10/2014 και την δεύτερη 13 μήνες μετά την ανάδειξη του παρόχου δικτύου.

-               Εξασφάλισε τον έλεγχο της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ για τα επόμενα επτά τουλάχιστον χρόνια.

-            Αλλάζει τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), υποτιθέμενης ανεξάρτητης αρχής, που βοήθησε στην κάλυψη των παρανομιών της ΔΤ. Η θητεία της έληξε στις 3/9/13 και ενώ μέχρι τώρα η διοίκηση διοριζόταν από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στο εξής θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον αρμόδιο Υπουργό.

-        Ματαιώνει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και εισάγει σε άσχετο νομοσχέδιο την ουσιαστική νομιμοποίηση όλων των σταθμών που εξέπεμπαν στις 31/08/2013, χωρίς να ελέγξει τεχνική και οικονομική επάρκεια, βιωσιμότητα, ή τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

-            Ετοιμάζεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τον πάροχο δικτύου, χωρίς  απαντήσεις στη διαβούλευση, με πολύ μικρή τιμή εκκίνησης, με σκανδαλώδη εύνοια στην Digea, την οποία αποδέχεται ως πάροχο δικτύου -ενώ είναι κοινοπραξία παρόχων περιεχομένου- και με μετακύλιση μεγάλου κόστους, που θα έπρεπε να επιβαρύνει τον ανάδοχο, στους δήμους, δηλαδή στον πολίτη.

-               Ετοιμάζεται να παραδώσει το δίκτυο των υποδομών των Κέντρων Εκπομπής της ΕΡΤ (Κτήρια, ρευματοδότηση, ιστούς, κεραίες, πομπούς) σε ιδιώτες, με το επιχείρημα ότι δεν θα καταφέρει ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης, αδυναμία που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση με το λουκέτο της ΕΡΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11/10/2013 - 14:36