Ειδησεις απο Ζάκυνθο

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-15-7-2015

Στα σκαριά «Ιόνια συμμαχία» κατά της φτώχειας!

Την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών ακραίας φτώχειας στα Επτάνησα μέσα από την παροχή υλικής βοήθειας αλλά και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού έχει ως στόχο η πρωτοβουλία δράσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους, την Εκκλησία και κοινωνικούς Φορείς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου», μια Ιόνια συμμαχία κατά της φτώχειας που ξεκίνησε με την υποβολή του σχετικού Πρωτοκόλλου στη Διαχειριστική Αρχή ΤΕΒΑ του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δυνητικά ωφελούμενοι είναι όσοι κατοικούν στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων και πληρούν τις προϋποθέσεις. “…για πρώτη φορά στην Περιφέρεια μας όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της συμμαχούν σε κοινή δράση κατά της φτώχειας. Δύναμη μας η κοινωνική μας Συμμαχία…”, είναι η δήλωση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκου Μιχαλά για να προσθέσει πως άμεση προτεραιότητα είναι “η ανάπτυξη του μηχανισμού εντοπισμού των αναγκών και των ωφελουμένων. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε το αγώνα μας μαζί με τους Φορείς, τους Δήμους, την Εκκλησία, τους Εθελοντές, μαζί με όλους όσους συνταχθούν σ΄ αυτήν την προσπάθεια. Χρησιμοποιούμε, όπως βλέπετε το τελευταίο διάστημα από την ανάληψη των ευθυνών μας στην Περιφέρεια κάθε όπλο στη μάχη κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όποιος νομίζει ότι το επίπεδο διαβίωσης είναι μεγαλύτερο στις νησιωτικές περιοχές μάλλον κάνει λάθος. Το γεγονός ότι παρατηρείται αγροτική και τουριστική δραστηριότητα στα Επτάνησα οι περισσότεροι αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και μάλιστα σε ποσοστό ίδιο ή και μεγαλύτερο από της υπόλοιπης Ελλάδας ”.

Συλλαλητήριο εργατικού κέντρου Ζακύνθου κατά των νέων μέτρων

«Όλοι στο Συλλαλητήριο Τετάρτη15 Ιούλη, 8:30μμ στο ΕΚΖ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εργατικού κέντρου Ζακύνθου, στην οποία επισημαίνονται τα εξής: «ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!Χρήμα, νέα προνόμια και προστασία στους επιχειρηματικούς ομίλους!Πριν της εκλογές του 2009 το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα το ΠΑΜΕ, είχε επισημάνει ότι έρχεται θύελλα αντεργατικών μέτρων και ότι πρέπει να αντιστοιχίσουμε την επίθεση στην επίθεση που δεχόμαστε.

Στη συνέχεια ήρθαν τα 2 μνημόνια που έβαλαν «θηλιά» στα εργατικά λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα.Τώρα, στη νέα συμφωνία λαιμητόμο που έρχεται, οι ταξικές δυνάμεις καλούν την εργατική τάξη να στηριχτεί στη δύναμη της, να ετοιμαστούμε για νέους πιο σκληρούς αγώνες παντού.

Οι μάσκες έπεσαν, αποκαλύφθηκε και η παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να είχε κάποιος για το ρόλο της «αριστερής» Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει ξεκάθαρο στόχο το ξεζούμισμα του λαού, την περεταίρω εκμετάλλευση τον εργαζομένων. Λένε ψέματα ότι θα πληρώσουν αυτοί που έχουν, το λένε για να χρυσώσουν το χάπι της εξαθλίωση που καλείτε να καταπιεί ο εργάτης, αγρότης, ο ΕΒΕ.

Το περεταίρω φτήναιμα του εργάτη είναι επιδίωξη της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει τους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ανοργάνωτους να μην διεκδικούν, να μην παλεύουν, να σκύβουν το κεφάλι στης ορέξεις τον αφεντικών.

Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα φέρει τα εξοντωτικά μέτρα για ψήφιση στη βουλή. Είναι καθαρό ότι είναι ταγμένη να υπηρέτη το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με το λαό και τα συμφέροντα του. Το ίδιο ισχύει και για της δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είναι ταξικοί αντίπαλοι τον εργαζομένων.

Η διέξοδο βρίσκεται στην οργάνωση στα σωματεία μας, που θα παλεύουν με ταξικό προσανατολισμό, στην κοινωνική συμμαχία στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, μόνο με ένα λαϊκό μέτωπο μπορούμε να βάλουμε εμπόδιο στα σχέδια τους.

Τώρα, να πάρουμε μαζικά την υπόθεση οι εργαζόμενοι στα χέρια μας, δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο. Να μην ανεχθούμε να ζούμε με ψίχουλα εμείς και τα παιδιά μας.

Πλούτος υπάρχει και είναι τεράστιος μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς να έχουμε υγεία, παιδία, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Αυτό βέβαια απαιτεί   ένα άλλο σχεδιασμό της οικονομίας και της κοινωνίας που δεν θα κάνουν κουμάντο τα παράσιτα οι κεφαλαιοκράτες.

Μπορούμε να καταργήσουμε αντιλαϊκούς νόμους και αφεντικά!

Διεκδικούμε: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα-Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 κατώτερο μισθό-Κάλυψη όλων των απωλειών που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια-Κατάργηση των αντεργατικών νόμων, αποκατάσταση των ΣΣΕ-Ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Αρκετά ανεχθήκαμε την κοροϊδία, τις απάτες τους, τις υποκρισίες τους»!

Ε.Σ.Α.μεΑ.: «Να εγγυηθεί ο Πρωθυπουργός για τα άτομα με αναπηρία»!



Με ανοιχτή επιστολή της στον πρωθυπουργό και στην Βουλή, η ΕΣΑμεΑ, με πρόεδρο τον Ζακυνθινό, Γιάννη Βαρδακαστάνη, ζητά να μην αγνοηθούν οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύει η χώρα.



Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν σε πολλαπλάσιο βαθμό από ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού από την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τα άδικα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν έχουν αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία και έχουν υπονομεύσει την πρόοδο εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί επιβεβλημένη την εφαρμογή μέτρων για τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής προστασίας των ατόμων με αναπηρία.



Αυτή την περίοδο των νέων σκληρών οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα απαιτείται η εγγύηση από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι θα υψωθεί ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, οι οποίοι μέσω της ισότιμης ένταξής τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας». 



Στο «μικροσκόπιο» οι χειρισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων



Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου», αναφέρονται τα εξής:

«Ένα ακόμη ηχηρό…ΟΧΙ ακούστηκε από τους κατοίκους και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής των Δημοτικών Ενοτήτων Αρτεμισίων και Αλυκών. Αυτή τη φορά, όμως, δεν αφορούσε τα μέτρα της όποιας…συμφωνίας με τους δανειστές μας, αλλά για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και την προσωρινή διάθεσή τους στην περιοχή Νταμάρι Αγίας Μαρίνας.
Στην προσπάθειά της, η δημοτική αρχή έρχεται σε “σύγκρουση” με τους προέδρους του Βουγιάτου, των Λαγκαδακίων, του Φιολίτη, των Αγίων Πάντων, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Δημητρίου, του Γαλάρου και του Σκουλικάδου.
Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου στους Αγίους Πάντες το ενδιαφέρον των πολιτών της περιοχής ήταν αυξημένο μετά και τις αποτυχημένες προσπάθειες τις Δημοτικής Αρχής να χωροθετηθεί αυτή η δραστηριότητα στις Ορθονιες.
Ωστόσο, η απουσία της δημοτικής αρχής και του ΦΟΣΔΑ προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του συνδυασμού “Μαζί για τη Ζάκυνθο” Γιάννη Φεραδούρου που κατήγγειλε την απαράδεκτη τακτική της διαιώνισης του τεράστιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ζάκυνθο».


Απάντηση, για το θέμα των απορριμμάτων, από τη δημοτική αρχή, με αποδέκτη τη μείζονα αντιπολίτευση



Η Δημοτική Αρχή, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι: «Το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ζάκυνθος και το οποίο έχει άμεση επίπτωση στην υγεία των κατοίκων, στον τουρισμό που είναι ο πυλώνας της ανάπτυξής μας και γενικά στην εικόνα του νησιού μας. 

Σεβόμενοι τους Ζακυνθινούς και ιδιαίτερα τους προέδρους των περιοχών που διοργάνωσαν τη σύσκεψη στους Αγίους Πάντες, στείλαμε ως εκπρόσωπο του Δήμου και του ΦΟΔΣΑ, τον κ. Θοδωρή Κάρδαρη, ο οποίος είναι ο καθ´ ύλην αρμόδιος για να ενημερώνει για θέματα που αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή για τη διευθέτηση του προβλήματος. Συνεπώς, δεν ισχύουν όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση εκλογικού συνδυασμού (της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο) πως ο Δήμος απουσίαζε. 

Πρέπει να γνωρίζουν άπαντες πως η Ζάκυνθος απειλείται με καταδίκη και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα ξεκινούν από τις 30.000 και θα φτάνουν έως τις 80.000 ευρώ ημερησίως!

Ο χώρος του Σκοπού, εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων, είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί. 

Ο τελικός χώρος για την εγκατάσταση του νέου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, θα αποφασιστεί μετά την προμήθεια του εξοπλισμού. Επισημαίνουμε πως το μοντέλο που θα ακολουθήσουμε έχει υιοθετηθεί από το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να εφαρμοστεί στους Δήμους όλης της χώρας. Η μελλοντική διαχείριση θα είναι πρότυπο. Δεν θα θάβει, ούτε θα εναποθέτει απορρίμματα στο έδαφος. Η λέξη... σκουπίδια πρέπει να διαγραφεί από το μυαλό των Ζακυνθινών. 

Μιλάμε μόνο για ολοκληρωμένη διαχείριση από την πηγή μέχρι το εργοστάσιο, ενώ το αδρανές υπόλειμα θα μεταφέρεται εκτός Ζακύνθου. 

Καλώ άπαντες να αγαπήσουμε τον τόπο μας. Ο Θεός μας ευλόγησε τόσο απλόχερα να ζούμε σε ένα παραδεισένιο μέρος. Πρέπει να τον κρατήσουμε ψηλά τόσο για εμάς που μένουμε εδώ, όσο και για τους ξένους επισκέπτες μας, οι οποίοι όταν έρχονται είναι απαραίτητο να απολαμβάνουν τον ήλιο, τη θάλασσα, τον πολιτισμό μας και την... καθαριότητα».

Συλλήψεις για υπόθεση ναρκωτικών και κλοπών

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», μια ακόμη επιτυχία έρχεται να προστεθεί στις δράσεις των ανδρών του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου, αυτή τη φορά με τη σύλληψη ενός αλλοδαπού, για τις διακεκριμένες πράξεις της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της κλοπής.
Πρόκειται για 33χρονο άνδρα Αλβανικής καταγωγής, για διακίνηση ηρωίνης και για κλοπή φορητού υπολογιστή από κατάστημα στην πόλη μας. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, ο φερόμενος ως δράστης εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης. Στη συνέχεια από την συστηματική έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα συσκευασίες με ηρωίνη βάρους 41 γραμμαρίων. Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, ταυτοποίηθηκε η εμπλοκή του 33χρονου και σε υπόθεση κλοπής από εμπορική επιχείρηση στην πόλη μια μέρα νωρίτερα, κατά την οποία ακολουθώντας την μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε έναν φορητό υπολογιστή, ο οποίος και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του.
Μια ακόμη περίπτωση που επιβεβαιώνει πως τα ναρκωτικά, όπως η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της μικρής τοπικής μας κοινωνίας, το οποίο τείνει πολλές φορές να λάβει τη μορφή μάστιγας. Ειδικά για τα ναρκωτικά, είναι τέτοια η διάσταση του προβλήματος, όπου οι υποθέσεις, οι οποίες απασχόλησαν διαχρονικά το Τμήμα Ασφαλείας Ζακύνθου, καθώς και οι συλλήψεις, να θεωρούνται, απλώς, η κορυφή του παγόβουνου.

Αρκετά τα περιστατικά με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα…
Ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, συνεχείς είναι οι συλλήψεις αλλοδαπών διαφόρων υπηκοοτήτων, στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, οι οποίοι επιχειρούν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς
Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς στο πλαίσιο του διαβατηριακού ελέγχου συνελήφθησαν συνολικά επτά αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας (τρεις 21χρονοι, ένας 26χρονος, ένας 62χρονος, ένας 72χρονος, ένας 64χρονος), καθώς επίσης μια ακόμη 32χρονη Σύρια με δύο ανήλικα κορίτσια.
Και στις δυο περιπτώσεις οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Ευχαριστίες Δημάρχου Ζακύνθου στους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς για την προσφορά τους στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου



Με ανακοίνωσή του, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ευχαριστεί θερμά τους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς του νησιού μας, οι οποίοι με την ευαισθησία που τους διακρίνει, αποφάσισαν να δωρίσουν οπωροκηπευτικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. 

Ειδικότερα ο κ.Κολοκοτσάς, αναφέρει τα εξής: «Η προσφορά αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι θα βοηθηθούν συνάνθρωποί μας, που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Καλούμε και άλλους συμπολίτες μας, που έχουν τη δυνατότητα, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παραγωγών της λαϊκής, συνδράμοντας το κοινωνικό έργο του Δήμου και των υπηρεσιών του. Οι μέρες που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε τα χειρότερα».



Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2015

Σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου και ώρα 19:00 – 20:30, «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη… είναι μια μηχανή του χρόνου – Οι πειρατές» στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη στην περιοχή Φανερωμένης Ζακύνθου. Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη – μηχανή του χρόνου και βγαίνουμε πάνω σ” ένα πειρατικό καράβι στην εποχή των πειρατών. Ετοιμαζόμαστε για ρεσάλτο, μοιράζουμε τα λάφυρά μας, περνάμε μια μέρα αρμενίζοντας στις θάλασσες.Μια δράση για παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών, με την Αρετή Δουμπρή και τη Γιώτα Μωραΐτη. *Χρειάζεται η προεγγραφή σας στο τηλ. 26950 45078.

Από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2015 το Future Library διοργανώνει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας σε συνεργασία με τις δυο βιβλιοθήκες της Ζακύνθου και πολλές άλλες Βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα.Το Future Library είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που λειτουργεί αποκλειστικά με την δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στόχος του είναι να μεταμορφώσει τις ελληνικές δημόσιες βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15/07/2015 - 11:06