Ειδήσεις από Ζάκυνθο

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ-3-9-2015

Ημερίδα με θέμα «Γαλάζιες Σημαίες»

Ημερίδα με θέμα «Γαλάζιες Σημαίες (Blue Flag) & Green Key- Παρουσίαση δυναμικής της τουριστικής αγοράς από Σκανδιναβία και Πολωνία», θα διοργανώσει στις 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο, ο Δήμος Ζακύνθου και η Επιτροπή Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και την North Events.
Ομιλητές θα είναι, μεταξύ άλλων, ο ταμίας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, κ. Σπύρος Μησιακούλης, ο Υπεύθυνος Συντονισμού Προγραμμάτων Green Key & Blue Flag στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, κ. Σεραφείμ Χατζησκάκης, καθώς και ο κ. Μπαμπάνης από τη North Events, ο οποίος θα αναφερθεί στη δυναμική των αγορών της Σκανδιναβίας και της Πολωνίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει και ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς και μέλη της Επιτροπής Τουρισμού.
Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ζακύνθου έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε το καλοκαίρι του 2016 το νησί μας να διαθέτει 15 παραλίες με τη βράβευση της «γαλάζιας σημαίας».


Συνελήφθη ημεδαπός στη Ζάκυνθο για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη σήμερα (02.08.2015) τις πρώτες ώρες στο Λαγανά Ζακύνθου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου, 34χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Αναλυτικότερα, ο 34χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς κατά την διάρκεια στοχευμένου ελέγχου και στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, ένα σπρέι πιπεριού καθώς και άλλα αντικείμενα χρήσης.

Ο 34χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου.

Διαδοχικές συλλήψεις αλλοδαπών στα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν σε Ευρωπαϊκές χώρες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν χθες (01.09.2015) στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου συνολικά τέσσερις αλλοδαποί, τρείς υπήκοοι Συρίας και ένας υπήκοος Ιράκ, σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, οι συλλήψεις αφορούσαν τον εντοπισμό κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου, 32χρονου υπηκόου Ιράκ από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Κέρκυρας, τριών υπηκόων Συρίας, δύο 21χρονων και ενός 17χρονου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ζακύνθου καθώς και ενός ακόμη 42χρονου Σύριου από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αργοστολίου Κεφαλληνίας.

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίσθηκαν, δικογραφίες για τα αδικήματα της κατοχής και χρήσης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και της παράνομης εξόδου από τη χώρα. Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του 32χρονου υπηκόου Ιράκ, που συνελήφθη στον Αερολιμένα της Κέρκυρας, εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Πλημμελειοδικείου Πειραιά.
Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. με θέμα: «Προχωρήστε άμεσα στην υπογραφή και εκταμίευση του ποσού προς τους Δήμους για τα προνοιακά»:

«Κύριοι Υπουργοί, Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν έγγραφό της ζητά τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να υπογραφεί άμεσα, ακόμη και σήμερα, η απόφαση που θα οδηγήσει στην εκταμίευση και αποστολή στους Δήμους της χώρας του χρηματικού ποσού για τα προνοιακά επιδόματα, που δίδονται στα άτομα με αναπηρία, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όπως είναι γνωστό η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία βασίζουν την επιβίωσή τους αποκλειστικά στο αναπηρικό επίδομα που λαμβάνουν κάθε δίμηνο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση για οποιοδήποτε λόγο, είτε λόγω capitalcontrolsείτε λόγω εκλογών, είναι αδιανόητη. Τα επιδόματα αναπηρίας δίνονται ως το μοναδικό βοήθημα ενός κράτους που δεν προστατεύει με κανένα άλλο τρόπο ανθρώπους με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν ως ένα βαθμό το πρόσθετο και μεγάλο κόστος που επιφέρει η αναπηρία τους. Στη χώρα που η οικονομική κρίση βαθαίνει, που η ανεργία στα άτομα με αναπηρία έχει χτυπήσει κόκκινο και η κοινωνική πρόνοια έχει περιέλθει σχεδόν εξολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια των οικογενειών, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις». .

Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας σωματείων απανταχού αποδήμων Ζακυνθίων

Την 19η Αυγούστου 2015, δεύτερη συνεδρίαση των εργασιών του τρίτου συνεδρίου για την ίδρυση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ , ψηφίστηκε κατ΄άρθρο και στο σύνολό του το καταστατικό της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ - ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ , με έδρα τη Ζάκυνθο.

Το προσωρινό Δ.Σ αποτελούμενο από τους.

  1. κ.Κονιτόπουλο Διονύσιο, πρόεδρο της Ένωσης Ζακυνθίων Αθήνας «ο Άγιος Διονύσιος.
  2. κ. Λάππο Διονύσιο, πρόεδρο του συλλόγου  των Αποδήμων Ζακυνθίων Μόντρεαλ Καναδά,
  3. κ. Ξένο Διονύσιο , πρόεδρος του Συλλόγου των Αποδήμων Ζακυνθίων Ιλλινόις-Ινδιάνα Σικάγο,
παρέδωσε τα πρακτικά των συνεδριάσεων , το αντίγραφο του καταστατικού, τις εξουσιοδοτήσεις και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των ιδρυτικών μελών , στο δικηγόρο προκειμένου να διενεργήσει τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση της Ομοσπονδίας .

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ζακύνθου ανακοινώνει τα παρακάτω:

Oι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων των οποίων ησταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τονΚαν(ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.

Ειδικότερα για το έτος 2015, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υ.Π.Α.Π.Ε.Ν. www.minagric.gr. Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2015.

Μετά την ολοκλήρωση της Δήλωσης Συγκομιδής, δηλαδή μετά την λήξη της περιόδου υποβολής και τροποποίησης (30 Νοεμβρίου), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

  1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής:
α) Οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της παραγωγής προορίζεται για άμεση μεταποίηση σε χυμό σταφυλιών.

β) οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 0,1 εκτάριο αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.

γ) οι αμπελουργοί/οινοποιοί οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (δήλωση παραγωγής).

Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.

3.   Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

4. Σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής.

5. Οι υπόχρεοι για τη δήλωση συγκομιδής που δεν συμμορφώνονται με τα ανωτέρω, αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου, χορήγηση δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό), για την τρέχουσα και την επόμενη αμπελοοινική περίοδο.

6. Η υπέρβαση των ημερομηνιών που έχουν ορισθεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα σε ποσοστό 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης (αρθ 18 Καν (ΕΚ) 436/2009

Πολιτιστικά:

Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ιάκωβου Κονιτόπουλου και τη σκηνοθεσία του Τώνη Λυκουρέση, παρουσιάζουν την παράσταση:

«Μουσικές Γέφυρες στο Χρόνο» - Ζάκυνθος 15ος – 21ος αιώνας

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 – Ωρα 21.00-Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αγαπημένου φίλου και συνεργάτη Αντώνη Γκούσκου

Μικρή Περίληψη

Η μουσική παράσταση «Μουσικά Γιοφύρια στο Χρόνο», καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας της Ζακύνθου, εκκλησιαστική μουσική – κοσμική μουσική (αστικό τραγούδι, αρέκια, σερενάδα, βαρκαρόλα , αγροτικοί χοροί και τραγούδια), λόγια ζακυνθινή μουσική (θρησκευτική και οπερατική ), μια διαδρομή από το 15ο στον 21ο αιώνα.

Η παράσταση παρουσιάζει μουσικά – θρησκευτικά και οπερατικά αριστουργήματα της Ζακυνθινής μούσας, μέσα σε ένα ταξίδι στο χρόνο, πλαισιωμένο από εικαστικό υλικό.

Ζακυνθινοί μουσουργοί συνομιλούν με τον απλό κανταδόρο «τση μέσα μερίας» της πόλης της Ζακύνθου, τους αρεκιαδόρους της συνοικίας του Άμμου, τους πρωτοχορευτές και λαϊκούς τραγουδιστές της ζακυνθινής υπαίθρου, τους θρησκευτικούς ύμνους – δείγμα της κρητοεπτανησιακής εκκλησιαστικής μουσικής –γεφυρώνοντας το χάσμα του χρόνου και αναδεικνύοντας μια τέχνη ζωντανή αλληλοεπηρεαζόμενη για έξι αιώνες.

Οι χοροί της πόλης και της υπαίθρου ιδωμένοι με σύγχρονη ματιά, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα , αναδεικνύοντας ταυτόχρονα χορούς που έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Οι ενορχηστρώσεις και η μουσική επεξεργασία, η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες, έγιναν ειδικά για την παράσταση. Η σκηνοθετική άποψη δημιουργεί κίνηση επί σκηνής, με σύγχρονες χορογραφίες.

Η αφήγηση βοηθά τον θεατή στην κατανόηση του δρώμενου και τον επιμορφώνει.

Η χρήση οπτικοακουστικών μέσων προσδίδει στο θέαμα σύγχρονη διάσταση, και βοηθά στην κατανόηση της σύνδεσης της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες.

Ο Χώρος

Η επιλογή του χώρου της Μουσικής παράστασης, είναι η αυλή του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη Λαγκάδα (χωριό Καταστάρι).

Η επιλογή του χώρου, εκτός από την ανάδειξη του, ως πολιτιστικό μνημείο, δημιουργεί επισκεψιμότητα και παράλληλα προβολή. Ενεργοποιεί τον πληθυσμό της υπαίθρου αποκεντρώνοντας τις εκδηλώσεις της πόλης, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και δίνει την ευκαιρία στον ακροατή – θεατή να απολαύσει το πολυθέαμα μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, με φυσικό αρχιτεκτονικό σκηνικό και με θέα το Ιόνιο.

Οι συντελεστές:

Παραγωγή – Οργώνωση: Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος
Έρευνα – Ενορχήστρωση – Μουσική Διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Σκηνοθεσία – Οπτικό Υλικό:   Τώνης Λυκουρέσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03/09/2015 - 15:40