Σαν σήμερα πριν απο 50 χρόνια ξεκινούσε το μακρύ τηλεοπτικό ταξίδι της ΕΡΤ στον πολιτισμό και την ενημέρωση (video)

Ήταν Τετάρτη   23 Φεβρουαρίου του 1966  όταν στις  18.30 η  Ελένη Κυπραίου  ανακοίνωνε  την έναρξη  της  επίσημης τηλεοπτικής μετάδοσης  προγραμμάτων απο το  ΕΙΡΤ  που αργότερα μετονομάσθηκε σε ΕΡΤ.

Ήταν η αρχή  ενός τηλεοπτικού ταξιδιού  που η  συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ  στις  11 Ιουνίου  του 2013 αποπειράθηκε  με την βία  να το σταματήσει.

Όμως το πραξικόπημα του μαύρου που  έκαναν τα δυο αυτά  συγκοινωνούντα και συγκυβερνώντα δοχεία  της  βούλησης  της ντόπιας και ξένης διαπλοκής, δεν κατάφερε να σκοτώσει την ΕΡΤ όπως  επιθυμούσαν και οι  βαρώνοι της ντόπιας  ιδιωτικής μιντιοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι της  ΕΡΤ για πρώτη φορά  στην παγκόσμια ραδιοτηλεοπτική ιστορία, πήραν  την κατάσταση  στα χέρια τους και σαν  αληθινοί θεματοφύλακες της δημόσιας αυτής  περιουσίας και πολιτιστικής κληρονομιάς , έσπασαν τον μαύρο αποκλεισμό και συνέχισαν  την λειτουργία της ΕΡΤ χρησιμοποιώντας το άγνωστο μέχρι τότε  για αυτούς  μοντέλο της  αυτοδιαχείρισης.

Ελεύθεροι  και "πολιορκημένοι" απο την  αγάπη  του και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού αλλά και απο τις δυνάμεις καταστολής  των συντρόφων του Μητσοτάκη και της  Φώφης , για δύο χρόνια  συνέχισαν  την ιστορία της ΕΡΤ  για να μπορούν  σήμερα  ακόμα και οι ξένοι σε αυτόν τον τίμιο αγώνα  να γιορτάζουν  μαζί μας  τα  50 χρόνια της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης.

Σήμερα στην ΕΡΤ από νωρίς το πρωί και μέχρι το τέλος του προγράμματος, οι μνήμες θα ζωντανέψουν μέσα από ειδικά αφιερώματα, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ, ώστε να
θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι τους δρόμους μέσα από τους οποίους «μεγάλωσε» η τηλεόραση στην Ελλάδα.



Ειδικότερα, όλες οι ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ3 θα φιλοξενήσουν θεματικά αφιερώματα με καλεσμένους ανθρώπους που ταυτίστηκαν με την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης – δημοσιογράφους, παρουσιαστές, καλλιτέχνες, προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών κ.ά. – οι οποίοι θα θυμηθούν αξέχαστες στιγμές του παρελθόντος.

Προσκεκλημένοι – έκπληξη θα εκφωνήσουν ειδήσεις, θα «πουν το πρόγραμμα» και θα εξομολογηθούν ανέκδοτα περιστατικά της ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας, σε ειδικά επετειακάfillers που θα διατρέξουν το πρόγραμμα όλων των καναλιών της ΕΡΤ.

Μέσα από ένα διαδραστικό χρονολόγιο με οπτικοακουστικά τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ στη διεύθυνση 50xronia.ert.gr οι χρήστες θα μπορούν να γνωρίσουν όλες τις προσπάθειες που έγιναν από το 1960 μέχρι και το 1966 για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα.

Στην ξεχωριστή αυτή ημέρα, ιδιαίτερο ρόλο θα έχει η Ελληνική Ραδιοφωνία, η οποία θα «δώσει μικρόφωνο» σε αξέχαστες φωνές των περασμένων δεκαετιών μέσα από το Πρώτο, το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα. Ειδικά αφιερώματα, αρχειακές αναφορές, πρόσωπα που «σφράγισαν» την ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, μουσικές και τραγούδια που γράφτηκαν για τις τηλεοπτικές σειρές της ασπρόμαυρης και έγχρωμης μικρής οθόνης, σπάνια τραγούδια από τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές θα διατρέχουν το αυριανό πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Επίσης, η Χορωδία της ΕΡΤ θα συναντήσει τους πολίτες της Αθήνας με μικρά μουσικά δρώμεναστο Μετρό του Συντάγματος στις 11 το πρωί και στο σταθμό της Ομόνοιας στις 12 το μεσημέρι.

(Στο παραπάνω κείμενο υπάρχουν  και αποσπάσματα απο δελτία τύπου της ΕΡΤ και απο τις τυπολογίες)





αναδημοσίευση από την klassikoperiptosi
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54