Σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Σε δημόσια διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα Opengov βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο.
Η κυβερνητική πρόταση: ΕΔΩ
 
Το εκλογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση συνιστά την "ευνοϊκή" εφαρμογή της απλής αναλογικής για όσα κόμματα εισέλθουν στη Βουλή ξεπερνώντας το όριο του 3%, το οποίο διατηρείται.

Τι σημαίνει ο όρος «ευνοϊκή εφαρμογή»;

Είναι ο τρόπος με τον οποίο το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα νοθεύει τη λαϊκή βούληση, καθώς μοιράζει αναλογικά στα κοινοβουλευτικά κόμματα τις έδρες που θα έπαιρναν με απλή αναλογική οι εκλογικοί σχηματισμοί που θα συγκεντρώσουν ποσοστό κάτω του 3% και θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

Το μέγεθος της νόθευσης κανένας δεν μπορεί να το ξέρει εκ των προτέρων. Εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών των πολιτικών φορέων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Για παράδειγμα, στις εκλογές του Μαΐου 2012 το άθροισμα αυτό ήταν 19,02%.
Αρκετά μεγάλο ποσοστό, καθώς αντιπροσώπευε το 1/5 του εκλογικού σώματος και σχεδόν 60 έδρες - αν η κατανομή γινόταν με απλή αναλογική.

Αντίθετα τον Ιούνιο του 2012 κατέβηκε στο 5,98%, τον Ιανουάριο του 2015 έφτασε το 8,62% και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έπεσε στο 6,04%.

Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος εξ αντικειμένου υπηρετεί τις πολιτικές, εκλογικές και κυβερνητικές συνεργασίες. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ενός κόμματος αποκλείεται να σχηματιστεί με την εφαρμογή του. Επίσης τα μικρά κόμματα που κινδυνεύουν να μην μπουν στη Βουλή ή δεν έχουν μπει ποτέ, αν συνεργαστούν -πάνω σε ένα πρόγραμμα θέσεων ή στενά εκλογικά- μπορούν να το πετύχουν με ευκολία, εκλέγοντας και σεβαστό αριθμό βουλευτών..






πηγή efsyn
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02/07/2016 - 13:41