Περίεργα φαινόμενα

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, το Δίκτυο 21, το τουρκικό πραξικόπημα και «για δες καιρό που διάλεξαν» οι συνεντεύξεις απόστρατων και εθνικιστών.

Είχε καιρό να πα­ρέμ­βει στη δη­μό­σια, πο­λι­τι­κή σκηνή, ο γνω­στός και διά­ση­μος ποι­νι­κο­λό­γος και πα­λιός βου­λευ­τής της ΝΔ, Αλέ­ξαν­δρος Λυ­κου­ρέ­ζος.
Έκρι­νε σκό­πι­μο, όμως, να μας υπεν­θυ­μί­σει την πα­ρου­σία του, με αφορ­μή την προ­σγεί­ω­ση των 8 αι­τού­ντων άσυλο τούρ­κων στρα­τιω­τι­κών στο αε­ρο­δρό­μιο της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, ώρες μετά την απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος ενα­ντί­ον της κυ­βέρ­νη­σης Ερ­ντο­γάν.

Προ­τού καν σχε­δόν κα­τέ­βουν από το ελι­κό­πτε­ρο, με δη­μό­σια ανα­κοί­νω­ση του, ο Λυ­κου­ρέ­ζος το­πο­θε­τή­θη­κε για το ζή­τη­μα (ποιος τον ρώ­τη­σε, αλή­θεια!;) προ­τεί­νο­ντας ως οδό «λύσης» της δια­φαι­νό­με­νης κρί­σης με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και Τουρ­κί­ας, την τή­ρη­ση των κα­νό­νων της ελ­λη­νι­κής έν­νο­μης τάξης και της διε­θνούς νο­μι­μό­τη­τας. Η δή­λω­ση θα μπο­ρού­σε να θε­ω­ρη­θεί τόσο ως ου­δέ­τε­ρη το­πο­θέ­τη­ση ενός κατά τα άλλα εξα­φα­νι­σμέ­νου εδώ και καιρό δη­μό­σιου άνδρα όσο και ως αυ­το­προ­βο­λή ενός εν δυ­νά­μει νο­μι­κού εκ­προ­σώ­που των «8», εφό­σον αυτοί γνω­ρί­ζουν την ύπαρ­ξη του και επι­διώ­κουν τη συ­νερ­γα­σία μαζί του.

Ο Λυ­κου­ρέ­ζος επα­νήλ­θε δύο μέρες μετά, νου­θε­τώ­ντας ου­σια­στι­κά τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Άμυ­νας, Δη­μή­τρη Βίτσα και υπο­δει­κνύ­ο­ντας του ότι κακώς προ­βαί­νει σε δη­λώ­σεις υπο­στη­ρι­κτι­κές του αι­τή­μα­τος της τουρ­κι­κής κυ­βέρ­νη­σης για άμεση έκ­δο­ση των «8», χωρίς εν προ­κει­μέ­νω να έχει καν προη­γη­θεί η νό­μι­μη διοι­κη­τι­κή και δι­κα­στι­κή οδός εξέ­τα­σης των δικών τους αι­τη­μά­των ασύ­λου. Μια τέ­τοια το­πο­θέ­τη­ση – σε διπλό χρόνο – τεί­νει να δι­καιώ­σει την υπό­θε­ση ότι ο Λυ­κου­ρέ­ζος αυ­το­προ­βάλ­λε­ται και πλα­σά­ρε­ται σαν νο­μι­κός συ­μπα­ρα­στά­της και εκ­πρό­σω­πος των «8», γε­γο­νός όμως που προ­κα­λεί και ερω­τη­μα­τι­κά, καθώς ο γνω­στός ποι­νι­κο­λό­γος είναι και γνω­στός πο­λι­τι­κός, συ­νι­δρυ­τής του εν υπνώ­σει και σε αδρά­νεια ευ­ρι­σκό­με­νου εθνι­κι­στι­κού Δι­κτύ­ου 21, του, με­τα­ξύ άλλων, «τουρ­κο­φα­γι­κού» Δι­κτύ­ου 21.

Ποιο, επο­μέ­νως και ακρι­βώς, είναι το κί­νη­τρο ενός δι­κη­γό­ρου, πα­τε­ντα­ρι­σμέ­νου εθνι­κι­στή και κι­νού­με­νου στις πα­ρυ­φές του φά­σμα­τος της «όλης» Ακρο­δε­ξιάς, όταν σπεύ­δει να πάρει θέση ακα­ριαία σε ένα τέ­τοιο φλέ­γον ζή­τη­μα; Ταυ­τό­ση­μη το­πο­θέ­τη­ση, πιο «ου­δέ­τε­ρη» και άχρω­μη πά­ντως, και πάντα στο πλαί­σιο της τή­ρη­σης των κα­νό­νων διε­θνούς νο­μι­μό­τη­τας, έκρι­νε σκό­πι­μο να κάνει και ο κα­θη­γη­τής Διε­θνούς Πο­λι­τι­κής, Άγ­γε­λος Συ­ρί­γος, ο οποί­ος όμως έχει, με­τα­ξύ άλλων, κάτι κοινό με τον Λυ­κου­ρέ­ζο: Υπήρ­ξε και αυτός συ­νι­δρυ­τι­κό μέλος του Δι­κτύ­ου 21.

Ποιο, επο­μέ­νως και ακρι­βώς, είναι το κί­νη­τρο, δύο του­λά­χι­στον γνω­στών και προ­βε­βλη­μέ­νων στε­λε­χών του Δι­κτύ­ου 21 όταν διά του Τύπου φρο­ντί­ζουν να πά­ρουν θέση (ακα­ριαία και άμεσα) για το ζή­τη­μα του ασύ­λου των «8», όταν κατά τα άλλα έχουν σιω­πή­σει για πα­ρά­δειγ­μα σε πα­λαιό­τε­ρες αλλά και πρό­σφα­τες απε­λά­σεις κούρ­δων και αρι­στε­ρών αγω­νι­στών και τις επι­στρο­φές τους στα λευκά κελιά των τουρ­κι­κών φυ­λα­κών;

Σή­με­ρα, ήρθε το κε­ρα­σά­κι στην τούρ­τα. Από τον «ενη­με­ρω­τι­κό» ιστό­το­πο Newsbomb, συμ­φε­ρό­ντων Γιαν­να­κό­που­λου που προ­βάλ­λει – όπως είναι «φυ­σι­κό» και... λο­γι­κό - τις δρα­στη­ριό­τη­τες, τις θέ­σεις, τις το­πο­θε­τή­σεις και τις αντι­λή­ψεις του γνω­στού ακρο­δε­ξιού δι­κη­γό­ρου (του) , άλ­λο­τε γε­νι­κού γραμ­μα­τέα της συ­γκυ­βέρ­νη­σης Σα­μα­ρά  - Βε­νι­ζέ­λου, νυν συ­ντο­νι­στή του κόμ­μα­τος «Εθνι­κή Ενό­τη­τα», Τάκη Μπαλ­τά­κου, πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με την ύπαρ­ξη απο­κλει­στι­κής συ­νέ­ντευ­ξης ενός από­στρα­του αντι­στρά­τη­γου, του Κων­στα­ντί­νου Ζια­ζιά. Ο Ζια­ζιάς, αφού πρώτα μεν δη­λώ­νει ότι «καλό θα ήταν να κοι­τά­με μόνο τα του οίκου μας και να φρο­ντί­ζου­με την ετοι­μό­τη­τα των ελ­λη­νι­κών ενό­πλων δυ­νά­με­ων», μετά, πε­τά­ει την «οβίδα»: «Με τόσο βαθιά διαι­ρε­μέ­νο τον στρα­τό κα­νέ­νας ηγέ­της δεν πρέ­πει να κοι­μά­ται ήσυ­χος. Ο Ερ­ντο­γάν δεν θα βγά­λει τη χρο­νιά»! Δεν κρί­νει πά­ντως σκό­πι­μο να μας δια­φω­τί­σει πως προ­κύ­πτει αυτό το συ­μπέ­ρα­σμα, αυτή η εκτί­μη­ση, που ου­σια­στι­κά φω­το­γρα­φί­ζει την πι­θα­νό­τη­τα νέου, στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, αυτή τη φορά μά­λι­στα, ολο­κλη­ρω­μέ­νου, πε­τυ­χη­μέ­νου και δια­λυ­τι­κού των υπο­λειμ­μά­των της τουρ­κι­κής δη­μο­κρα­τί­ας. Συ­νε­χί­ζει πά­ντως να το­πο­θε­τεί­ται επί του προ­κει­μέ­νου, εκτι­μώ­ντας ότι «ο τουρ­κι­κός στρα­τός είναι βαθιά διαι­ρε­μέ­νος και υπάρ­χει βαθιά δι­χό­νοια και στην τουρ­κι­κή αστυ­νο­μία», κα­τά­στα­ση που κατά τον από­στρα­το αντι­στρά­τη­γο, εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους για «ανε­ξέ­λεγ­κτες κα­τα­στά­σεις» σε ένα από τα πλέον αγα­πη­μέ­νο θέ­μα­τα κάθε (ακρο)δε­ξιού έν­στο­λου ή πο­λι­τι­κού άνδρα, τους πρό­σφυ­γες. Ο Ζια­ζιάς είναι κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός σε αυτό το σκέ­λος και δεν αφή­νει αμ­φι­βο­λί­ες για το τι θα επι­θυ­μού­σε: «Ο στρα­τός και όλες οι ελ­λη­νι­κές ένο­πλες δυ­νά­μεις πρέ­πει να ανα­λά­βουν τις ευ­θύ­νες τους και να φυ­λά­ξουν τα σύ­νο­ρα μας, να ασφα­λί­σου­με τα σύ­νο­ρα μας. Το Σύ­νταγ­μα», συ­νε­χί­ζει ο από­στρα­τος, «έδωσε αυτό τον ρόλο μόνο στις ένο­πλες δυ­νά­μεις μας».

Ο αντι­στρά­τη­γος Ζια­ζιάς, λοι­πόν, λέει τα πα­ρα­πά­νω σε ιστό­το­πο που απη­χεί τις εθνι­κι­στι­κές, ακρο­δε­ξιές και μι­σαλ­λό­δο­ξες θέ­σεις του πρώην στε­νού συ­νερ­γά­τη του Αντώ­νη Σα­μα­ρά, Τάκη Μπαλ­τά­κου. Πα­ρέν­θε­ση: Τι κοινό έχουν Μπαλ­τά­κος, Λυ­κου­ρέ­ζος, Συ­ρί­γος; Υπήρ­ξαν συ­νι­δρυ­τι­κά μέλη του Δι­κτύ­ου 21, του με­τα­ξύ άλλων, «τουρ­κο­φα­γι­κού» Δι­κτύ­ου 21, μαζί με τον έτερο στενό συ­νερ­γά­τη του Σα­μα­ρά και εξ απορ­ρή­των του, Χρύ­σαν­θο Λα­ζα­ρί­δη, καθώς και τον επι­κε­φα­λής πια του κόμ­μα­τος της «Νέας Δε­ξιάς», Φαήλο Κρα­νι­διώ­τη.

Το Δί­κτυο 21 λοι­πόν, έκανε αι­σθη­τή την πα­ρου­σία του αυτές τις μέρες. Γε­νι­κά, μετά την Πα­ρα­σκευή το βράδυ υπήρ­ξε έντο­νη και δια­δι­κτυα­κή κυ­ρί­ως κι­νη­τι­κό­τη­τα από το σύ­νο­λο της ελ­λη­νι­κής ακρο­δε­ξιάς, που ου­σια­στι­κά φά­νη­κε να στη­ρί­ζει (ψευ­δώ­νυ­μα, έμ­με­σα, με μι­σό­λο­γα) τους στρα­τιω­τι­κούς κύ­κλους, που κί­νη­σαν τα νή­μα­τα του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στην Τουρ­κία. Διό­λου πα­ρά­δο­ξα, οι εν Ελ­λά­δι εθνι­κι­στές και πα­τρι­δο­κά­πη­λοι, οι έμπο­ροι του εθνι­κι­σμού και του φα­να­τι­σμού βρέ­θη­καν στο ίδιο μήκος κύ­μα­τος με τους επί­δο­ξους πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες και τους αντί­στοι­χους κύ­κλους στην Άγκυ­ρα και την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Είναι φα­νε­ρό ότι υπάρ­χουν γέ­φυ­ρες αλ­λη­λο­κα­τα­νό­η­σης και κοι­νών αντι­λή­ψε­ων, αντι­λή­ψε­ων δι­χα­σμού και σπα­ραγ­μού των ερ­γα­ζό­με­νων λαών και υπο­νό­μευ­σης των δη­μο­κρα­τι­κών θε­σμών και των λαϊ­κών κα­τα­κτή­σε­ων.

Θα πρέ­πει να στα­θού­με όμως ιδιαί­τε­ρα στην επα­νε­νερ­γο­ποί­η­ση και δη­μό­σια επα­νεμ­φά­νι­ση από­στρα­των αξιω­μα­τι­κών τύπου Ζια­ζιά, που διε­τέ­λε­σε με­τα­ξύ άλλων και αρ­χη­γός του Γε­νι­κού Επι­τε­λεί­ου Στρα­τού και εκ­θειά­ζε­ται στους (παρα)στρα­τιω­τι­κούς δια­δρό­μους ως ιδιαί­τε­ρα «μά­χι­μος μαυ­ρο­σκού­φης» και «εθνι­κά ευαί­σθη­τος» με αδυ­να­μία στην εθνι­κι­στι­κή ατζέ­ντα που αφορά τη Θράκη, το Αι­γαίο και βέ­βαια τους πρό­σφυ­γες. Ο Ζια­ζιάς δεν φεί­δε­ται δη­μό­σιων το­πο­θε­τή­σε­ων τα τε­λευ­ταία χρό­νια, έχο­ντας πάντα ένα μο­τί­βο «εθνι­κής πνοής και ενό­τη­τας», ενώ δια­θέ­τει και μό­νι­μο βήμα πα­ρου­σί­ας σε ιστό­το­πους και δια­δι­κτυα­κά κα­νά­λια, που ασχο­λού­νται με τη θε­μα­το­λο­γία των ενό­πλων δυ­νά­με­ων και εμ­φα­νί­ζε­ται ως τα­κτι­κός συ­νο­μι­λη­τής όχι μόνο του Τάκη Μπαλ­τά­κου, αλλά και του Κώστα Κα­ρα­μαν­λή, τον οποίο επι­σκέ­πτε­ται στο πο­λι­τι­κό του γρα­φείο στην πλα­τεία Μα­βί­λη.

Πα­ράλ­λη­λα, ο Ζια­ζιάς απαρ­τί­ζει μαζί με τους πρώην αρ­χη­γούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Μι­χά­λη Κω­στα­ρά­κο και Φρα­γκού­λη Φρά­γκο ένα ιδιό­τυ­πο τρί­γω­νο πο­λυ­πραγ­μό­νων πρώην αξιω­μα­τι­κών των ενό­πλων δυ­νά­με­ων, που κατά και­ρούς (παρα) στρα­τιω­τι­κοί και (παρα) πο­λι­τι­κοί κύ­κλοι θα τους ήθε­λαν στην πρώτη γραμ­μή και της πο­λι­τι­κής σκη­νής, προ­κει­μέ­νου, όπως υπο­στη­ρί­ζε­ται, να σπά­σει η απο­μό­νω­ση και η σιωπή των υψη­λό­βαθ­μων αξιω­μα­τι­κών, η οποία έχει επι­βλη­θεί «τι­μω­ρη­τι­κά» στο στρά­τευ­μα μετά την πτώση της χού­ντας. Ο Κω­στα­ρά­κος αυτή τη στιγ­μή, είναι επι­κε­φα­λής της Στρα­τιω­τι­κής Επι­τρο­πής της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, ο Φρά­γκος δεν έχει κλεί­σει ποτέ την πόρτα στο να στρα­φεί πιο ενερ­γά στην πο­λι­τι­κή, ο Ζια­ζιάς συ­νο­μι­λεί και ομι­λεί επί πα­ντός επι­στη­τού με «εθνι­κό» πρό­ση­μο, ενώ τα επι­τε­λι­κά, πο­λι­τι­κά σχέ­δια πολ­λών σε­ση­μα­σμέ­νων ακρο­δε­ξιών για «στρα­τιω­τι­κό, επι­κε­φα­λής ενω­τι­κού, δε­ξιού εγ­χει­ρή­μα­τος» δεν έχουν εγκα­τα­λει­φθεί και φυ­σι­κά σε αυτά δεν έχει κρύ­ψει ότι πρω­τα­γω­νι­στεί ο Τάκης Μπαλ­τά­κος... Η κα­τά­στα­ση στην Τουρ­κία φαί­νε­ται να ανα­ζω­πυ­ρώ­νει το ελ­λη­νι­κό πο­λι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κό εν­δια­φέ­ρον για ενερ­γό­τε­ρη ανά­μει­ξη των καθ' ημάς στρα­τιω­τι­κών και στα πο­λι­τι­κά πράγ­μα­τα.

*Ο Πα­λαιός Πο­λε­μι­στής υπήρ­ξε μαρ­ξι­στι­κή εφη­με­ρί­δα των Ενώ­σε­ων Πα­λαιών Πο­λε­μι­στών, που ίδρυ­σε και δι­ηύ­θυ­νε τα χρό­νια μετά τη μι­κρα­σια­τι­κή εκ­στρα­τεία και κα­τα­στρο­φή, ο Πα­ντε­λής Που­λιό­που­λος. Στο rproject θα επα­νεμ­φα­νί­ζε­ται η υπο­γρα­φή αυτή όταν ανα­κύ­πτουν θέ­μα­τα επι­και­ρό­τη­τας στο πεδίο των ενό­πλων δυ­νά­με­ων.

πηγή rproject


Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54