ΜΕΤΑ : “Εθνική Γραμμή” για τα εργασιακά: Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε!

Το ΜΕΤΑ σχετικά με τη συνάντηση των αποκαλούμενων «κοινωνικών εταίρων», της ΓΣΕΕ δηλ. και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) στο Υπουργείο Εργασίας και της χάραξης κοινής «εθνικής γραμμής» ενόψει της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές το Σεπτέμβρη, δηλώνει πως:

1. Δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει «εθνι­κή γραμ­μή» σε καμιά πε­ρί­πτω­ση με­τα­ξύ ερ­γα­ζο­μέ­νων και ερ­γο­δο­τών, αφού τα συμ­φέ­ρο­ντά τους είναι δια­με­τρι­κά αντί­θε­τα. Η ηγε­τι­κή ομάδα της ΓΣΕΕ δεν έχει εξου­σιο­δο­τη­θεί με κα­νέ­ναν τρόπο από την ερ­γα­τι­κή τάξη ώστε να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται για το πώς θα γίνει κα­λύ­τε­ρα ο σφα­για­σμός των δι­καιω­μά­των της.

            2. Η κυ­βέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί τον «κοι­νω­νι­κό διά­λο­γο» ως άλ­λο­θι και ως ερ­γα­λείο, από τη μια για να βρει συ­νε­νό­χους στην πα­γί­ω­ση των μνη­μο­νια­κών ανα­τρο­πών των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των και συμ­μά­χους στην υλο­ποί­η­ση των νέων αντερ­γα­τι­κών αλ­λα­γών στα ερ­γα­σια­κά που έχει συ­νο­μο­λο­γή­σει στο 3ο μνη­μό­νιο, και από την άλλη για να προ­βά­λει μια υπο­τι­θέ­με­νη σύ­γκρου­ση με­τα­ξύ Ελ­λά­δας – λες και έχουν όλοι οι «εταί­ροι» στην Ελ­λά­δα τα ίδια συμ­φέ­ρο­ντα - και δα­νει­στών. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι συμ­φώ­νη­σαν και «...θε­ω­ρούν ότι δεν υφί­στα­ται θέμα μεί­ω­σης του κα­τώ­τα­του μι­σθού ή κα­τάρ­γη­σης του 13ου και 14ου μι­σθού...» όταν μέχρι χθες έλε­γαν ότι θα επα­να­φέ­ρουν τον κα­τώ­τα­το μισθό στα προ μνη­μο­νί­ου επί­πε­δα (751€) και όταν ακόμα και η δια­τή­ρη­ση του 13ου και 14ου μι­σθού θα συ­νο­δευ­τεί με την κα­τάρ­γη­ση επι­δο­μά­των που προ­σαυ­ξά­νουν σή­με­ρα το βα­σι­κό μισθό.

            3. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι θα αντι­στα­θούν στο χτύ­πη­μα του δι­καιώ­μα­τος στην απερ­γία, όπως κω­δι­κο­ποι­ή­θη­κε στη συμ­φω­νία των «εταί­ρων» πως ο συν­δι­κα­λι­στι­κός νόμος (1264/1982) «…πρέ­πει να εκ­συγ­χρο­νι­στεί, κυ­ρί­ως ως προς την αντι­με­τώ­πι­ση πρα­κτι­κών κακής εφαρ­μο­γής του…» όταν όλοι γνω­ρί­ζου­με ότι ως κακή πρα­κτι­κή θε­ω­ρεί­ται η «ευ­κο­λία» στην προ­κή­ρυ­ξη της απερ­γί­ας πράγ­μα για το οποίο εν­δια­φέ­ρο­νται οι δα­νει­στές, με στόχο να ευ­νου­χί­σουν αυτό το δι­καί­ω­μα των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

            Το ΜΕΤΑ καλεί τους ερ­γα­ζό­με­νους, τα πρω­το­βάθ­μια σω­μα­τεία, τις ομο­σπον­δί­ες, τα Ερ­γα­τι­κά Κέ­ντρα της ΓΣΕΕ και τα Νο­μαρ­χια­κά Τμή­μα­τα της ΑΔΕΔΥνα μην νο­μι­μο­ποι­ή­σουν κα­νέ­ναν “κοι­νω­νι­κό” διά­λο­γο και να μη συ­ναι­νέ­σουν στην πλήρη ανα­τρο­πή των δι­καιω­μά­των τους, γιατί το αντερ­γα­τι­κό “μενού” του Φθι­νο­πώ­ρου για τα ερ­γα­σια­κά προ­βλέ­πει, εκτός από τα πα­ρα­πά­νω, την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων και την πλήρη ευ­ε­λι­ξία στις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις.

            Η αντι­με­τώ­πι­ση της νέας αντερ­γα­τι­κής επί­θε­σης της κυ­βέρ­νη­σης και των δα­νει­στών απαι­τεί τον συ­ντο­νι­σμό της ερ­γα­τι­κής πλευ­ράς με τα άλλα πλητ­τό­με­να, από τα μνη­μό­νια κοι­νω­νι­κά στρώ­μα­τα, τους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες, τους αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νους και τους αγρό­τες, που κα­τα­στρέ­φο­νται βίαια και προ­λε­τα­ριο­ποιού­νται, τη νε­ο­λαία που με­τα­να­στεύ­ει και η οι­κο­δό­μη­ση ενός ευ­ρύ­τε­ρου κοι­νω­νι­κού με­τώ­που για την κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων και όσων τα υπο­στη­ρί­ζουν και τα υλο­ποιούν και τη σύ­γκρου­ση και ρήξη με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, ως προ­ϋ­πό­θε­ση για την εφαρ­μο­γή ενός φι­λο­λαϊ­κού προ­γράμ­μα­τος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και την οι­κο­νο­μι­κή της ανά­πτυ­ξη σε όφε­λος του λαού και του τόπου.

            Οι αγω­νι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις των συν­δι­κά­των, με αφορ­μή τη ΔΕΘ στις 10 Σε­πτέμ­βρη στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν την αφε­τη­ρία των αγώ­νων για να μην πε­ρά­σουν τα νέα αντερ­γα­τι­κά μέτρα και για να ακυ­ρω­θεί η εφαρ­μο­γή αυτών που πέ­ρα­σαν πρό­σφα­τα και πε­τσο­κό­βουν τις συ­ντά­ξεις και τα ει­σο­δή­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Ιού­λης 2016



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54