ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς κύρωση η από 14-11-2014 σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ» και η από 19.7.2016 τροποποιητική σύμβαση. Με την ψήφιση αυτή προστίθενται και άλλες παραβιάσεις στο μακρύ κατάλογο των παρανομιών που αφορούν την επίμαχη σύμβαση καθώς:

  1. Δεν έχει τε­λε­σι­δι­κή­σει  η δια­δι­κα­σία ελέγ­χου της σύμ­βα­σης στο Ελεγ­κτι­κό Συ­νέ­δριο.
  2. Δεν έχει εγκρι­θεί Στρα­τη­γι­κή Με­λέ­τη Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σε­ων (ΣΜΠΕ) ούτε έχει γίνει δια­βού­λευ­ση με το εν­δια­φε­ρό­με­νο κοινό και επο­μέ­νως πα­ρα­βιά­ζε­ται για μία ακόμη φορά η Οδη­γία 2001/42/ΕΚ της Ευ­ρω­παϊ­κής ένω­σης.
  3. Βρί­σκε­ται εν εξε­λί­ξει Ει­σαγ­γε­λι­κή έρευ­να για την εκτί­μη­ση της αξίας του πα­ρα­χω­ρού­με­νου ακι­νή­του.
  4. Το Φθι­νό­πω­ρο εξε­τά­ζε­ται από το Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο η με αριθ­μό πρω­το­κόλ­λου 0694/30-6-2015 ανα­φο­ρά μας, η οποία ήδη έχει κρι­θεί πα­ρα­δε­κτή και μπο­ρεί να ακυ­ρώ­σει τη σύμ­βα­ση.
Επι­ση­μαί­νου­με ότι η έγκρι­ση της σύμ­βα­σης από την Κυ­βέρ­νη­ση και τη Βουλή εκ­θέ­τει το Ελ­λη­νι­κό κρά­τος σε πι­θα­νή διεκ­δί­κη­ση απο­ζη­μιώ­σε­ων από την εται­ρεία σε πε­ρί­πτω­ση μη ικα­νο­ποί­η­σης κά­ποιας εκ των ανα­βλη­τι­κών αι­ρέ­σε­ων που διέ­πουν την σύμ­βα­ση ή και ακύ­ρω­ση της σύμ­βα­σης για άλ­λους λό­γους, εκ των οποί­ων οι τρείς αφο­ρούν δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις.

Το Ελ­λη­νι­κό δη­μό­σιο με την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης αυτής θα έχει άμεσα ζημία της τάξης των 1,7 δις (2δις πλην 300 εκ. που είναι η άμεση προ­κα­τα­βο­λή του επεν­δυ­τή). Το τί­μη­μα έχει ορι­στεί στο εξαι­ρε­τι­κά χα­μη­λό ποσόν των 915 εκ. το οποίο καθώς θα κα­τα­βλη­θεί σε βάθος 10 ετών έχει πα­ρού­σα αξία περ. 576 εκ. €. Το δη­μό­σιο θα εξα­να­γκα­στεί να δα­πα­νή­σει άμεσα πε­ρί­που 1,5 δις για την με­τε­γκα­τά­στα­ση 69 υπη­ρε­σιών του και αρ­γό­τε­ρα του­λά­χι­στον άλλα 500 εκ για τις απο­ζη­μιώ­σεις στα κα­ζί­νο Λου­τρα­κί­ου και Πάρ­νη­θας.

Το ΤΕΕ (σύμ­βου­λος του Δη­μο­σί­ου)εκτί­μη­σε την επεν­δυ­τι­κή αξία του Ελ­λη­νι­κού στα 3 δις € καθώς και οι δύο πραγ­μα­το­γνώ­μο­νες που όρισε ο Ει­σαγ­γε­λέ­ας έχουν αντί­στοι­χα εκτι­μή­σει την αξία του Ελ­λη­νι­κού στο 1,5 δις ( ο κ. Ανα­μα­τε­ρός) και ο στα 2,3 δις ( ο κ. Μελάς).  

Επί­σης ενη­με­ρώ­νου­με ότι στις 15.9.2016 κα­τε­τέ­θη στο Ελεγ­κτι­κό Συ­νέ­δριο αί­τη­ση ανα­θε­ώ­ρη­σης της με αριθ.  1784/2016 Από­φα­σης του  VI Τμή­μα­τος, η οποία έκρι­νε σύν­νο­μη τη σύμ­βα­ση. Η αί­τη­ση υπο­γρά­φε­ται από τον Ευ­ρω­βου­λευ­τή κ. Νίκο Χου­ντή και μέλη της Επι­τρο­πής μας.

Οι αι­τού­ντες επι­κα­λού­μα­στε άμεσο και σπου­δαίο έν­νο­μο συμ­φέ­ρον για την άσκη­ση της πα­ρού­σας ανα­θε­ώ­ρη­σης. Επει­δή η κρι­νο­μέ­νη σύμ­βα­ση δεν είναι μια οποια­δή­πο­τε συ­νή­θης δη­μό­σια σύμ­βα­ση. Επη­ρε­ά­ζει άμεσα και κα­θο­ρι­στι­κά την ζωή όλων των κα­τοί­κων του Λε­κα­νο­πε­δί­ου κατά τρόπο  δρα­μα­τι­κό και μη ανα­στρέ­ψι­μο και αυτό σε συν­θή­κες κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής:

1. επει­δή δομεί τον χώρο του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου του Ελ­λη­νι­κού και της Πα­ρά­κτιας ζώνης του Αγίου Κοσμά με μια έντα­ση που δεν έχει προη­γού­με­νο στα πο­λε­ο­δο­μι­κά χρο­νι­κά της χώρας μας, κα­τα­δι­κά­ζο­ντας σε οι­κο­νο­μι­κό μα­ρα­σμό τις ση­με­ρι­νές φθί­νου­σες πα­ρα­γω­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες του Λε­κα­νο­πε­δί­ου απέ­να­ντι στις οποί­ες η νέα πόλη πολ­λα­πλών χρή­σε­ων και δρα­στη­ριο­τή­των θα λει­τουρ­γή­σει αντα­γω­νι­στι­κά   

2. επει­δή σε μια πόλη που έχει ανά­γκη, σε συν­θή­κες κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής, από πε­ρί­που 50.000 στρέμ­μα­τα πρα­σί­νου για να επι­βιώ­σει, θυ­σιά­ζε­ται στο βωμό του άκρα­του κέρ­δους του «επεν­δυ­τή» ο τε­λευ­ταί­ος ελεύ­θε­ρος δη­μό­σιος χώρος της και αυτό χωρίς να τη­ρη­θούν τα προ­α­παι­τού­με­να που ορί­ζουν Συν­θή­κες, Συμ­βά­σεις, Οδη­γί­ες της Ε.Ε καθώς και το Σύ­νταγ­μα και η Ελ­λη­νι­κή νο­μο­θε­σία.

Η Lamda Development απο­κτά στο Ελ­λη­νι­κό Δι­καιώ­μα­τα Επι­φα­νεί­ας για 99 έτη (!) και πο­σο­στό 30% εξ αδιαι­ρέ­του κατά πλήρη κυ­ριό­τη­τα, νομή και κα­το­χή. Κατ’ ου­σί­αν ιδιο­ποιεί­ται σκαν­δα­λω­δώς το δη­μό­σιο ακί­νη­το. Σύμ­φω­να με το σχέ­διο Foster, που συ­νο­δεύ­ει τη σύμ­βα­ση, στο Ελ­λη­νι­κό θα δη­μιουρ­γη­θεί μια νέα εσω­στρε­φής ιδιω­τι­κή πόλη 27.000 κα­τοί­κων και δό­μη­σης 3-3,6 εκατ. τ.μ. Στις χρή­σεις πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται κα­τοι­κία δια­φο­ρε­τι­κών ειδών, του­ρι­στι­κά κα­τα­λύ­μα­τα, κα­ζί­νο και συ­νο­δές χρή­σεις, κτί­ρια γρα­φεί­ων, λια­νι­κό εμπό­ριο και τε­ρά­στια πο­λυ­κα­τα­στή­μα­τα, κτί­ρια υγεί­ας - πρό­νοιας, ιδιω­τι­κό πα­νε­πι­στη­μια­κό συ­γκρό­τη­μα, άλλα κτί­ρια εκ­παί­δευ­σης, πο­λι­τι­σμού, αθλη­τι­σμού.

Η εσω­στρε­φής αυτή πόλη απο­μο­νώ­νει όσους θα κα­τοι­κή­σουν εκεί, πα­ρέ­χο­ντας όλες τις δυ­να­τές εξυ­πη­ρε­τή­σεις. Στις ζώνες που γειτ­νιά­ζει με ενερ­γές οι­κο­νο­μι­κά πε­ριο­χές των πέριξ δήμων, λει­τουρ­γεί αντα­γω­νι­στι­κά προς αυτές, καθώς δη­μιουρ­γεί νέες εκτε­τα­μέ­νες ζώνες γρα­φεια­κών χώρων, πο­λυ­κα­τα­στη­μά­των κ.λπ. Πρό­κει­ται για μία ιδιω­τι­κή πόλη η οποία θα χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο ως προς τις δη­μο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες και τις κοι­νό­χρη­στες λει­τουρ­γί­ες. Στο κο­ρε­σμέ­νο οι­κο­λο­γι­κά Λε­κα­νο­πέ­διο όπου η Προ­σαρ­μο­γή στην Κλι­μα­τι­κή Αλ­λα­γή είναι απα­γο­ρευ­τι­κή σε νέα δό­μη­ση και στην καρ­διά των πα­ρά­κτιων και γει­το­νι­κών δήμων, όπου υπάρ­χει ήδη τε­ρά­στια φού­σκα ακι­νή­των, η φε­ρό­με­νη ως επέν­δυ­ση απο­τε­λεί μια κα­τα­στρο­φι­κή οι­κο­λο­γι­κά βόμβα με τε­ρά­στιες επι­πτώ­σεις για την οι­κο­νο­μία της πε­ριο­χής, ευ­ρύ­τε­ρα του­Λε­κα­νο­πε­δί­ου.

Η νέα ιδιω­τι­κή πόλη θα προ­σελ­κύ­σει για ορι­σμέ­νες, προ­σι­τές οι­κο­νο­μι­κά λει­τουρ­γί­ες, κα­τα­να­λω­τές από τους κα­τοί­κους των πέριξ δήμων και όλο το Λε­κα­νο­πέ­διο, πλήτ­το­ντας τις ήδη συρ­ρι­κνω­μέ­νες οι­κο­νο­μι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες της Ατ­τι­κής. Τα νέα κτί­ρια γρα­φεί­ων, τα malls και λοιπά κα­τα­στή­μα­τα στον άξονα της Βου­λιαγ­μέ­νης και το πλή­θος των κα­τοι­κιών του σχε­δί­ου Foster θα οδη­γή­σουν σε ορι­στι­κό μα­ρα­σμό τη ση­με­ρι­νή αγορά ακι­νή­των και σε πτώ­χευ­ση τις σχε­τι­κές επι­χει­ρή­σεις. Οι νέες κα­κο­πλη­ρω­μέ­νες και ανα­σφά­λι­στες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας θα δη­μιουρ­γη­θούν στα ερεί­πια των μι­κρών και με­σαί­ων οι­κο­δο­μι­κών, εμπο­ρι­κών και του­ρι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, της μι­σθω­τής ερ­γα­σί­ας, της αυ­το­α­πα­σχό­λη­σης και των συ­μπλη­ρω­μα­τι­κών ει­σο­δη­μά­των από ενοι­κί­α­ση.

 Ένα τε­ρά­στιο ερ­γο­τά­ξιο θα λει­τουρ­γεί για δε­κα­ε­τί­ες, δη­μιουρ­γώ­ντας μό­νι­μη επι­βά­ρυν­ση τόσο στις λει­τουρ­γί­ες της πόλης και της ζωής των κα­τοί­κων όσο και στον τομέα του του­ρι­σμού.

Είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό ότι για πρώτη φορά πα­ρα­χω­ρεί­ται αρ­χαιο­λο­γι­κός χώρος σε ιδιώ­τη. Η αρ­χαιο­λο­γι­κή υπη­ρε­σία δεν θα μπο­ρέ­σει να συ­νε­χί­σει τις ερ­γα­σί­ες της και κυ­ρί­ως η δό­μη­ση εκα­τομ­μυ­ρί­ων τ.μ. θα απο­τρέ­ψει ορι­στι­κά την ανα­σκα­φή - ανά­δει­ξη των αρ­χαί­ων πό­λε­ων

Αλι­μού­ντος, Αι­ξω­νής, Ευω­νύ­μου.

Όσον αφορά την αί­τη­ση ανα­θε­ώ­ρη­σης εκτός των ανω­τέ­ρω επι­κα­λού­μα­στε:

 Α. Ότι το άρθρο 35 παρ. 5 του ν.4129/1973 περί Ελεγ­κτι­κού Συ­νε­δρί­ου όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε είναι αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό, επει­δή όχι μόνο ψη­φί­ζο­νται νόμοι που προ­σκρού­ουν στις δια­τά­ξεις του Συ­ντάγ­μα­τος και οδη­γούν στην κα­τά­λυ­ση αυτού αλλά και δρο­μο­λο­γεί­ται η πλή­ρης κα­τάρ­γη­ση του φυ­σι­κού δι­κα­στή (άρθρο 8 Συ­ντάγ­μα­τος) με την πιε­στι­κά επι­ζη­τού­με­νη  από τους δα­νει­στές πλήρη ποι­νι­κή και αστι­κή ασυ­λία του ΤΑΙ­ΠΕΔ και του Υπερ­τα­μεί­ου εκ­ποί­η­σης όλης της δη­μό­σιας και ιδιω­τι­κής πε­ριου­σί­ας (ΕΔΗΣ) προ­κει­μέ­νου να γε­μί­σει ο Πίθος των Δα­να­ΐ­δων του φε­ρό­με­νου ως δη­μο­σί­ου χρέ­ους.

Β. Ότι εσφαλ­μέ­να το Ε.Σ. απο­φά­σι­σε ότι δεν κω­λύ­ε­ται η κύ­ρω­ση – υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης επει­δή λαμ­βά­νει ως δε­δο­μέ­νη την αξία του Ελ­λη­νι­κού παρά το γε­γο­νός ότι για το θέμα αυτό αλλά και για όλες τις άλλες πα­ρα­βά­σεις/πα­ρα­βιά­σεις που ανα­φέ­ρο­νται στην αί­τη­ση μας εκ­κρε­μεί:

 1)  Ει­σαγ­γε­λι­κή έρευ­να για την εκτί­μη­ση της αξίας του πα­ρα­χω­ρού­με­νου ακι­νή­του,  

 2) Η με αριθ­μό πρω­το­κόλ­λου 0694/30-6-2015 ανα­φο­ρά μας στην Επι­τρο­πή Ανα­φο­ρών του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου η οποία ήδη έχει κρι­θεί πα­ρα­δε­κτή και εξε­τά­ζε­ται το φθι­νό­πω­ρο, σχε­τι­κά με:

  • Την κα­τα­πά­τη­ση του άρ­θρου 107 και επό­με­νων της ΣΛΕΕ (πρω­το­γε­νούς δι­καί­ου της Ε.Ε)
  • Την μη εφαρ­μο­γή της διε­θνούς σύμ­βα­σης του Aarchus
  • Την κα­τα­πά­τη­ση της Ευ­ρω­παϊ­κής Σύμ­βα­σης της Φλω­ρε­ντί­ας για την προ­ώ­θη­ση της προ­στα­σί­ας των το­πί­ων
  • Την πα­ρά­καμ­ψη της Οδη­γί­ας 92/43/ΕΟΚ και της συν­θή­κης της Βαρ­κε­λώ­νης που ανα­δει­κνύ­ουν τα λι­βά­δια Posidonia
  • Τη μη εφαρ­μο­γή της Οδη­γί­ας 2001/42/ΕΚ, επει­δή δεν ακο­λου­θή­θη­κε η απαι­τού­με­νη δια­δι­κα­σία για την Στρα­τη­γι­κή Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή Εκτί­μη­ση (ΣΠΕ)
Η απο­δο­χή ενός πα­ρά­νο­μου κα­τα­χρη­στι­κού, απε­χθούς και επο­νεί­δι­στου χρέ­ους - όπως δια­πι­στώ­νει η αρ­μό­δια Επι­τρο­πή (Επι­τρο­πή Αλή­θειας) για το Χρέος της Ελ­λη­νι­κής Βου­λής - εκ μέ­ρους της χώρας οδή­γη­σε στην υπο­γρα­φή τριών δα­νεια­κών συμ­βά­σε­ων, την επι­βο­λή της δέ­σμευ­σης του συ­νό­λου της πε­ριου­σί­ας του λαού (Δη­μό­σια και Ιδιω­τι­κής) και την απο­γύ­μνω­ση από όλες τις ασυ­λί­ες του Διε­θνούς και Ευ­ρω­παϊ­κού Δι­καί­ου. 

Σκί­τσο Κώ­στας Γρη­γο­ριά­δης


πηγή rproject
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54