Eurogroup: Από τώρα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018

Χωρίς  να "ξεκλειδώσει" η αξιολόγηση, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με τους "δανειστές" να επιμένουν στη νομοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του πλεονάσματος μετά το 2018, ολοκληρώθηκε το Eurogroup της Πέμπτης.

Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στα συμπεράσματά τους για την Ελλάδα αναφέρουν:
"Το Eurogrοup ζητά επειγόντως από τις ελληνικές αρχές  να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σύντομα και να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων το οποίο θα ενστερνίζονται όλες οι πλευρές", προσθέτοντας πως "μια τέτοια συμφωνία είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης".

Το Eurogroup επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις αγορές εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, τον ενεργειακό τομέα, και άλλους τομείς, ενώ παράλληλα "αναμένεται συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας μετά το 2018".

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενημέρωσε τους υπουργούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν από το Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο και στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή από τα διοικητικά συμβούλια του ESM και του EFSF.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει την αλλαγή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερό και παράλληλα καθιστούν ευκολότερη την αποπληρωμή του χρέους, χωρίς πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης


~ O επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup:
Πολύ σημαντικά για την Ελλάδα χαρακτήρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος , ενώ υπογράμμισε ότι, εν τέλει, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.
Μέσω των μέτρων, μειώνεται ο κίνδυνος των επιτοκίων και βελτιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους, ενω  ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν πιστεύω ότι αυτό θα είναι επαρκές για το ΔΝΤ».

Είπε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά περίπου 5%, ενώ συμπλήρωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλουν σε μια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη του ESM.


~Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ: Να κλείσουν γρήγορα οι εκκρεμότητες
Έκανε θετική αναφορά στα αποτελέσματα της οικονομίας υπογραμμίζοντας ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του 2016 για τα δημοσιονομικά καθώς και ότι η οικονομία ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν.  Τόνισε ότι "υπάρχει σαφής κατανόηση πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι στόχος όλων".
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ ο Ντέισελμπλουμ απέκλεισε ενδεχόμενο να μην υπάρχει το Ταμείο στο πρόγραμμα ,τόνισε ότι ήταν από την αρχή και προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία, ενώ πρόσθεσε ότι "υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν οπωσδήποτε την συμμετοχή του ΔΝΤ". "Δεν υπάρχει ζήτημα γι' αυτό το πρόγραμμα" είπε και τόνισε ότι ενδεχομένως μελλοντικά προγράμματα να γίνονται χωρίς τη συμμετοχή του.

Σχετικά με το αίτημα νομοθέτησης προληπτικών μέτρων αναγνώρισε ότι υπάρχει κοινό αίτημα και ότι αναζητούνται οι απαντήσεις και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης είναι αν η υπεραπόδοση που κατέγραψε ο προϋπολογισμός έχει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ,
"Ένα ακόμα θέμα που εκκρεμεί είναι οι μεταρρυθμίσεις σε φόρους, συνταξιοδοτικό και μεταρρυθμίσεις και στην αγορά εργασίας"



~Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup:
Ανάγκη για την επίτευξη μιας καθολικής συμφωνίας πάνω στα εκκρεμή ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις και τα δημοσιονομικά.
Τόνισε πως απαιτείται η δημιουργία ενός μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές, καθώς και τους στόχους του προγράμματος.


~O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Εurogroup: Δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει εκ των προτέρων μέτρα
O Μισέλ Σαπέν δήλωσε από την πλευρά του, η Γαλλία θεωρεί πως δεν είναι λογικό να ζητείται από την Ελλάδα να ψηφίσει από τώρα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία ενδεχομένως δεν θα χρειαστούν, επίσης ανέφερε ότι οι πάντες επιθυμούν το 2017 να μην είναι μία χρονιά κρίσης και να μην επαναληφθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε το 2015. "Όλοι θέλουν να τελειώσει τώρα η αξιολόγηση" ενώ για το ΔΝΤ είπε ότι είναι αναγκαία η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54