Μαίνονται για τρίτη μέρα οι φωτιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Εισήλθαν και στο έδαφος της Θεσπρωτίας. Σε ύφεση οι δύο πυρκαγιές στη Ζάκυνθο

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθούν να βρίσκονται τα ελληνικά μειονοτικά χωριά στην Αλβανία, κυρίως στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης.

Δύο ελληνικά Καναντέρ εστάλησαν από τη Θεσσαλονίκη για να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον ως τώρα απολογισμό, έχουν καεί δύο σπίτια, μια αποθήκη, ένας Ιερός Ναός, ενώ απειλήθηκε και η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Λίγο μετά τις 14:00 φωτιά ξέσπασε φωτιά σε δασώδη δύσβατη περιοχή στον Παλαπά Θεσπρωτίας, η οποία πέρασε στο ελληνικό έδαφος από τις νότιες περιοχές της Αλβανίας.

Μία δεύτερη πυρκαγιά εισήλθε από την Αλβανία στις 17:50 στην περιοχή Λημέρι και καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση και μπήκε σε ελληνικό έδαφος.
Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας


Σε ύφεση βρίσκονται δύο οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Ζάκυνθο, στο χωριό Καταστάρι και στη θέση Καπελέτη, στις Βολίμες.

Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στα δύο μέτωπα, ενώ το έργο βοηθούν από αέρος πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχουν μπει και υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 στους πρόποδες του όρους Βραχίωνας, στο Καταστάρι. Στο σημείο βρίσκονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Η δεύτερη, εκδηλώθηκε μισή ώρα αργότερα, στο χωριό των Βολιμών και έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει φέτος το καλοκαίρι στην περιοχή.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54