Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου - Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο - Δεν κάηκαν μειονοτικά σπίτια από τη φωτιά στη νότια Αλβανία

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου εκδηλώθηκαν 46 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

•          Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία)

•          Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

•          Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.




Σε πλήρη εξέλιξη πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Καταστάρι Ζακύνθου όπου μεταβαίνουν ενισχύσεις και από την υπόλοιπη Ελλάδα για την κατάσβεση της. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και το μέτωπο βρίσκεται στην κορυφογραμμή του όρους Βραχίωνα, ενώ παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από το πρωί. Ωστόσο, αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους το μεσημέρι.

Αυτήν την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 58 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ στην περιοχή μεταβαίνουν 8 οχήματα από την Δυτική Ελλάδα και ένα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και άλλα τρία οχήματα από την Θεσσαλία. Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως έγινε γνωστό, θέλει να έχει ισχυρές δυνάμεις μέχρι το μεσημέρι, γι΄ αυτό είναι σε ετοιμότητα και μια ομάδα της πρώτης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα για να μεταβεί στο νησί με ελικόπτερο σούπερ Puma αν χρειαστεί. Αυτήν τη στιγμή από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος PZL.





Δεν κάηκαν μειονοτικά σπίτια από τη φωτιά στη νότια Αλβανία
Κανένα ελληνικό μειονοτικό χωριό στην Αλβανία δεν υπέστη ζημιές και καμία οικία δεν κάηκε από τις φωτιές που μαίνονται εδώ και τρεις ημέρες στη γείτονα χώρα, διαβεβαίωσαν μιλώντας απόψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου Βασίλης Τόλιος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, που βρίσκονται στην περιοχή.

Δίνοντας μια συνολική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα μειονοτικά χωριά, οι κ.κ. Τόλιος και Καραγιάννης καθησύχησαν πως κανένα ελληνικό χωριό δεν κινδυνεύει άμεσα από τις φλόγες και ότι η μόνη τους ανησυχία είναι στο χωριό Δρόβιανη, επειδή η περιοχή είναι κατάφυτη και οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Ωστόσο, σημείωσαν πως στη Δρόβιανη επιχείρησαν με το πρώτο φως της Παρασκευής τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα συνεχώς έως το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία υλική ζημιά.

«Στην περιοχή Κακαβιάς προς Αργυρόκαστρο, πέριξ των χωριών και μέχρι και τις παρυφές των σπιτιών, ό,τι είχε να κάψει η φωτιά, το έκαψε στο βραχώδες έδαφος. Σπίτι δεν κάηκε κανένα. Κάηκε μονάχα ένα παρεκκλήσι εκτός του χωριού Τεριαχάτες» ανέφερε ο κ. Τόλιος. Μικρές εστίες εξακολουθούν να αναζωπυρώνονται λόγω της εναλλαγής των ανέμων στη Γορίτσα και στο χωριό Τεριεχάτες, αλλά «μιλάμε για άγονες πλαγιές με ξερόχορτα και λίγους θάμνους», σημείωσε. 

Την ίδια εικόνα σκιαγράφησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.«Δεν έχουμε τις καταστροφές που ενδεχόμενα ειπώθηκαν σε ό,τι αφορά σπίτια. Δεν έχουμε εντοπίσει καμία τέτοια καταστροφή. Η συμβολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κ. Τόσκα ήταν πολύ σημαντική σε ό,τι αφορά τα εναέρα μέσα, τα οποία βοηθούν εδώ και αρκετές ώρες την όλη προσπάθεια, καθώς επίσης αύριο το πρωί, θα έχουμε ρίψεις από εναέρια μέσα. Έχει υπάρξει μια πολύ συντονισμένη δουλειά. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα σε όλη αυτή τη ζώνη των χωριών της Δρόπολης, όπου θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η όλη προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

«Οι κάτοικοι των χωριών της Δρόπολης έδωσαν μεγάλες μάχες με τη φωτιά και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Ήταν σημαντική και η συνδρομή των Βορειοπηρωτών που επέστρεψαν στη Δρόπολη. Η ελληνική πλευρά βοήθησε τα μέγιστα και σώθηκε η κατάσταση» τόνισε ο βουλευτής. Παρατήρησε, τέλος, πως ενόψει του Δεκεπανταύγουστου τα χωριά αρχίζουν και γεμίζουν κόσμο και η ζωή βρίσκει το φυσιολογικό της ρυθμό, με την προγραμματισμένη διοργάνωση των πανηγυριών.



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54