"Στη δουλειά & στον αγώνα", συσπείρωση των δυνάμεων της συνδικαλιστικής Αριστεράς (ΗΧ)

Ο πολυκερματισμός των δυνάμεων, όπως για παράδειγμα γίνεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δεν προσθέτει κάτι. Αντιθέτως, διαιρεί το κίνημα


Στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που παρουσιάζει ο Γιώργης Χρήστου και μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στους 106,7 στα FM, κάθε Σάββατο 12.00-13.00, καλεσμένοι ήταν ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Χαρίσης και το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΜΕΤΑ και της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΤΟΕ Νίκος Παπατριανταφύλλου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και ο πολυκερματισμός των εργατικών – συνδικαλιστικών δυνάμεων απέναντι στη μνημονιακή λαίλαπα και το συλλαλητήριο των συνδικάτων, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, στις 9 Σεπτέμβρη (σ.σ.: το ΜΕΤΑ έχει καλέσει σε προσυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας & Αγίας Σοφίας, ώρα 17.30).

ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Στη μνημονιακή Ελλάδα, από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως σημειώνει ο Ν. Παπατριανταφύλλου,«ακολουθήθηκε ένα σχέδιο εκτόνωσης της οργής των εργαζομένων και του λαού, παρά να δημιουργηθεί μια δυναμική, οργανωμένη αντίδραση. Υπήρχαν σημεία κορύφωσης, υπήρχαν σημεία που η πλάστιγα έγερνε προς της πλευρά της Εργατικής Τάξης, ωστόσο, το παιχνίδι κρίθηκε σε μια στρατηγική που δεν εμφάνιζε χαρακτηριστικά συνέχειας.Φρόντιζε με την τακτική της να οδηγεί σε εκτονώσεις, με αποτέλεσμα να μην οδηγεί η αντίδραση και η οργή των εργαζομένων σε συσπείρωση μεγαλύτερων μαζών στους δρόμους».  Σήμερα, με δεδομένη τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει, η δουλειά πρέπει να γίνει με κινηματικούς όρους και από την αρχή και στη βάση. «Βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι για να την αναζωπύρωση του συνδικαλιστικού δυναμικού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και τον πολυκερματισμό τους, επισημαίνει: η διαδήλωση στη ΔΕΘ έχει ένα ενδιαφέρον, όσον αφορά στην ατζέντα που βάζει για τις απαιτήσεις των εργαζομένων, ωστόσο, «δεν καταφέρνει να συσπειρώσει ευρύτερη δυναμική, δεν καταφέρνει να εκφράσει συνολικά την Εργατική Τάξη, δεν αποτελεί -ίσως- κομμάτι και της ίδιας της πόλης που την φιλοξενεί. Βήμα το βήμα, κλάδο τον κλάδο, κινητοποίηση την κινητοποίηση, βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις να χτίσουμε τη νέα δυναμική που χρειάζεται για τις συγκρούσεις που θα έχουμε μπροστά μας».

ΧΑΡΙΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο Γ. Χαρίσης αναφέρεται στις ευθύνες των παρατάξεων της Αριστεράς σε αυτό το φαινόμενο, της αποδυνάμωσης και του πολυκερματισμού των δυνάμεων της Εργατικής Τάξης δηλαδή. Όπως υπογραμμίζει, «οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς που θέλουν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Εργατικής Τάξης, στη σημερινή συγκυρία, πρέπει να δουν πώς θα μπορέσουν συντονισμένα να παρέμβουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορέσουν να δώσουν ελπίδα στη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων».

«Γι’ αυτό», επισημαίνει, «η επανάληψη των φαινομένων που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια – και τα ζούμε, άλλωστε και σήμερα δυστυχώς-, δηλαδή οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις και οι πορείες, πρέπει να σταματήσει. Μπορεί να ικανοποιούν ένα στενό κύκλο μηχανισμών και παρατάξεων, και ενδεχομένως των κομμάτων, όμως, δε συγκινεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να έχει καταστραφεί, την ανεργία να είναι σε υψηλά επίπεδα, την όποια μείωσή της να οφείλεται στο “μοίρασμά” της μέσω των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Τι προέχει; Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, «είναι αυτές οι δυνάμεις να συντονιστούν, να πορευθούν κοινά μέσα στο εργατικό κίνημα, να συγκροτήσουν ένα ευρύτερο ταξικό πόλο εντός του συνδικαλιστικού κινήματος, για να μπορέσουν να παίξουν αυτό το ρόλο», δηλαδή της εργατικής αντεπίθεσης έναντι των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των μνημονίων και όλων όσοι τα υπηρετούν και τα εφαρμόζουν, με στόχο την ανατροπή τους και την αποκατάσταση των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που απωλέσθηκαν.

«Ακόμα μια συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, σαν αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δε θα προσφέρει τίποτε.
Θα διαιρέσει, δε θα προσθέσει», υπογραμμίζει. «Για αυτό κι εμείς ως ΜΕΤΑ», συμπληρώνει, «η όλη προσπάθεια που κάνουμε μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι να μπορέσουμε αυτές οι δυνάμεις όλες να συντονιστούν, ώστε να εκφράσουν και τους εργαζομένους που είναι “εκτός των τειχών” του κινήματος. Διότι η πλειονότητά τους είναι εκτός του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος».

Παρακολουθήστε στο οπτικοποιημένο ηχητικό βίντεο, από την εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», τι λένε τα δύο μέλη του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής, Γ. Χαρίσης και Ν. Παπατριανταφύλλου. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 02-09-17.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54