Σοφία Σακοράφα: Να σταματήσουν οι εργασίες και να επανεξεταστεί η αδειοδότηση της μονάδας καύσης βιορευστών Μεσολογγίου

Διήμερη επίσκεψη στο Μεσολόγγι πραγματοποίησε εχθές και σήμερα η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, προσκεκλημένη της κίνησης πολιτών «Λιμνοθάλλαζα» και των φορέων της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατασκευή των τεσσάρων μονάδων καύσης 6.500 τόνων βιορευστών ετησίως.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της κατάθεσης αναφοράς από φορείς της πόλης στην   Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας η κ. Σακοράφα είναι μέλος, καταγγέλλοντας πλήθος παρανομιών και παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των ανωτέρω μονάδων. Να σημειωθεί ότι η περιοχή της Λιμνοθάλασσας αποτελεί Εθνικό Πάρκο και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.



Η ευρωβουλευτής πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον αντιδήμαρχο κ. Καρβέλη, τον γ.γ. του δήμου κ. Σολδάτο,  τους αντιπεριφερειάρχες κα Σταρακά και κ. Μπαλαμπάνη καθώς και με τον πρόεδρο και τον συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού κ.κ Περγαντή και Σελιμά .

Το απόγευμα συμμετείχε στην ανοιχτή δημόσια εκδήλωση στο Τρικούπειο Πολιτιστικό κέντρο,στο Μεσολόγγι,  όπου συνομίλησε  με φορείς και πολίτες.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην περιοχή, την επιτόπου επίσκεψή της στους χώρους ανέγερσης των μονάδων και μετά από όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε, η κ. Σακοράφα διαπίστωσε ότι όλοι -ανεξαιρέτως- το ελάχιστο που ζητούν είναι η άμεση παύση εργασιών σε σχέση με τις μονάδες καύσης βιορευστών (ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα) και η επανεξέταση της αδειοδότησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη περίπτωση της Χρυσοβίτσας ο αρμόδιος υπουργός ακύρωσε την απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για παραβάσεις πολύ λιγότερες από αυτές που καταγγέλλουν οι πολίτες και οι φορείς για την αδειοδότηση των μονάδων του Μεσολογγίου.



Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα τόνισε ότι είναι εντυπωσιακό πως το σύνολο τη κοινωνίας του Μεσολογγίου, όπως αυτή εκφράζεται με τις κινήσεις και οργανώσεις πολιτών, με τον Δήμο, τους αντιπεριφερειάρχες, αλλά και θεσμικά όργανα της πολιτείας, αντιτίθενται στη λειτουργία των συγκεκριμένων εργοστασίων και συμφωνούν ότι η επένδυση αυτή είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και αντίθετη στο αναπτυξιακό μοντέλο που όλοι επιθυμούν για την περιοχή τους.

Η κ. Σακοράφα διαπίστωσε ότι υπάρχει δέσμευση όλων των φορέων ότι  εντός των προσεχών ημερών θα απευθυνθούν και στον αρμόδιο υφυπουργό, απαιτώντας τις άμεσες ενέργειες του και δήλωσε: "Δεδομένης αυτής της εκφρασμένης καθολικής αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην προβεί η πολιτική ηγεσία στην άμεση παύση εργασιών και στην επανεξέταση της αδειοδότησης”.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54